Zuidkust IJsland – Roadtrip

Zuidkust IJsland – Roadtrip

Tijdens mijn bezoek aan IJsland in 2013 had ik de Laugavegur gewandeld en naast Reykjavik en een stuk binnenland nog niet veel gezien van dit mooie eiland. Tijd dus om terug te gaan voor een roadtrip langs de mooie zuidkust van IJsland.

ijsland roadtrip zuidkust reisverslag
Roadtrip IJsland – Route 1 met de Fjallsjökull op de achtergrond

Vulkaanuitbarsting

Ik vertrok in juni 2021 in het post-corona tijdperk. Reizen was net mogelijk en tegelijkertijd was de vulkaan Fagradalsfjall zeer actief. Deze vulkaan ligt op een steenworp afstand van Keflavik Airport en spuugde al wekenland lava uit. Ik had geluk want bij de landing werd ik al getrakteerd op een fantastisch uitzicht op het vulkaangebied inclusief de lavagloed.
Fagradalsfjall airplane
Fagradalsfjall vanuit het vliegtuig

Aankomst

In de avond rond 19h landde ik op Keflavik. Vrij snel had ik mijn koffer te pakken en zat ik in mijn huurauto op weg naar Grindavik. Grindavik is een vissersplaatje op 25km van het vliegveld en is nu even de uitvalbasis is voor bezoekers aan de vulkaan. In het dorpje plof ik op de camping mijn tent neer en stap daarna direct weer in de auto om een tweede glim van de lavastroom op te gaan vangen. Ik kon niet wachten en voor morgen was regen voorspeld, vandaar.

De vulkaanuitbarsting van de Fagradalsfjall

Ik parkeer de auto op de aangelegde parking langs weg 427 en wandel samen met nog meer bezoekers op dit late tijdstip de vallei in. Op live youtube beelden was de afgelopen weken te zien dat de Nátthagi vallei langzaam was volgelopen met lava. Na een twintig minuten lopen sta ik dan oog in oog met de verse afkoelende lava. Erg bijzonder… aan de randen smeult het nog wat en in de verte zie op meerdere plekken rook. De lava is vanaf een hoger gedeelte naar beneden gekomen.

Fagradalsfjall Nátthagi vallei
Nátthagi vallei
Nátthagi vallei Fagradalsfjall
Nátthagi vallei
Fagradalsfjall vulkaan
Nátthagi vallei

Het was al laat maar toch besloot ik de berg Langihryggur te beklimmen (rechts op de foto) om zo een glimp op te kunnen vangen van de krater met de kolkende lava hogerop. Het was een klim van zo’n 200 meter maar het uitzicht was erg bijzonder.

Fagradalsfjall eruption
Fagradalsfjall
Fagradalsfjall eruption
Fagradalsfjall

Dan voelde ik wat regendruppels en besloot ik toch voortijdige af te dalen. Ik was mijn regenkleding in alle haast vergeten in te pakken en om dan op dag 1 door en door nat te regenen was ook al zoiets. Rond middernacht was ik terug op de camping.