Fietsen door Berlijn

Fietsen door Berlijn

Fietsen door Berlijn? Is dat een goed idee? Tijdens onze fietstocht door Berlijn neem ik je zo’n 35 km mee rondom en dwars door het centrum, door parken en langs oude stukken muur. De stad is zeker prima geschikt om te fietsen en beschikt over fietspaden en fietsstroken. Je zult zeker niet de enige zijn die Berlijn per fiets verkend.

fietsen door berlijn
Onze fietsen geparkeerd tegen de Muur.

Berlijn is een mooie stad maar ook een hele grote stad. Veel bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar of net buiten het centrum. De U- en S Bahn zijn natuurlijk perfect maar wil je Berlijn echt proeven, ruiken, beleven en meemaken dan is een fietstocht echt een must.

Is fietsen door Berlijn veilig?

Niets is natuurlijk te vergelijken met Nederland maar Berlijn doet het niet slecht. Langs vele hoofdwegen zijn duidelijk gemarkeerde fietsstroken aangegeven, bij stoplichten zie je duidelijke opstelvakken voor bijvoorbeeld linksaf. Er zijn ook gebieden waar gescheiden fietspaden zijn aangelegd. In de parken is het ook heerlijk fietsen alhoewel je je zult moeten aanpassen aan de hoeveelheid wandelaars. Er zijn ook veel beugels en rekken geplaatst waar je je fiets tegen kunt parkeren en met de ketting vast kunt leggen. Het is ook op de meeste U en S bahnen normaal om je fiets mee te nemen. Bij twijfel reden wij over de voetpaden.

Check de video om een beeld te krijgen van het fietsen in de stad.

De Berlijner zelf maakt inmiddels ook handig gebruik van de fiets en de fietspaden. Je zult merken dat ze je vaak met volle snelheid voorbij scheuren, meestal op wielrenners op typisch Duitse fietsen met een mandje achterop.

De route

De route die wij gefietst hebben is zodanig gekozen zodat we bijna altijd fietspaden gebruiken. We begeven ons niet in het Kurfürstendam gebied en rondom de Funkturm omdat je dat beter gewoon te voet kunt doen. We gaan vele hoogtepunten af en zullen de Spree veelvuldig oversteken. De route is als GPX file te downloaden en via een app op je telefoon te volgen met bijvoorbeeld de app OsmAnd.
Download hier:

Download “Fietsen door Berlijn – GPX file”

Fietsen-door-Berlijn.rar – 1269 keer gedownload – 8,84 KB

Startpunt Tiergarten, op naar de Reichstag

Je kunt overal op de route instappen. Ons hotel lag vlak bij de Tiergarten dus daar begint dan ook onze fietstocht.

Startpunt Siegessäule

Het Park is ontzettend groot en via de Siegessäule draaien we de Spreeweg in. Links zien we dan Schloss Bellevue liggen waarna we rechtsaf de Spree volgen aan onze linkerzijde. We passeren de Tritonbrunnen en fietsen langs het Haus der Culturen der Welt op. Hier komen we bij de imposante nieuwe regeringsgebouwen uit waar de Bundeskanzler huist.

Imposante nieuwe regeringsgebouwen

Fietsend langs dit grote gebouw op komen we bij het Reichstag gebouw uit.

fietsen langs reichstag
Reichstag

Naar het “oude” Oost Duitsland

We rijden links voorbij het Reichstag gebouw en bij de rivier de Spree aan de achterzijde van de Reichstag steken we voor het eerst de oude grens over. Behoudens de streep in de bestrating zie je er niets meer van. Aan de overzijde van de Spree bevindt zich het Bundestag gebouw en aan deze zijde staat een glazen wand met hierop de belangrijkste grondwets artikelen uitgeschreven.

We steken de Spree over en slingeren wat door de buurt en passeren onder andere het Deutsche Theater Berlin. Uiteindelijk komen we uit bij de oude synagoge van Berlijn en het imposante postambtgebouw.

De oude Synagoge
Het oude postambtgebouw

Via de Ebertsbrückei steken we de Spree weer over en via de Monbijoubrücke gaan we alweer de rivier over. Deze laatste brug raakt even het museumeiland met het Bodemuseum op de kop.

Monbijoubrücke
Monbijoubrücke

Hackescher Markt

Hackescher Markt

Hierna volgen we de Spree-uferpromenade met rechts de grote museums en via het James Simon park komen we uit bij de Hackescher Markt. Tijd voor een bakkie koffie op één van de terrassen.

Hackescher Hofe berlijn
Hackescher Hofe

Gedenkstätte Berliner Mauer

Dan is het weer een heel stuk fietsen. Eerst door wat druk verkeer maar daarna over een traject dat speciaal voor de fietsers bedoeld is. Uiteindelijk komen we aan bij de Bernauer Strasse, een gebied dat in het teken staat van de herdenking van de Muur. Stukken oude muur, een herdenkingsmuur aan de slachtoffers van vluchtpogingen en veel informatieborden verwijzen naar wat zich hier heeft afgespeeld.

Een oud stuk muur symbolisch doorgezet in staal

Zo waren hier vluchttunnels gebouwd en nog steeds te bewonderen. In de Bernauerstrasse vond ook de beroemde “Sprong in de Vrijheid” plaats van grensbewaker Hans Conrad Schumann.  De Bergstrasse is hier nu nog de enige weg die versperd en nog “dichtgemauert” is langs het ijzeren gordijn.

Muurschildering Hans Conrad

East Side Gallery

Vanaf de Bernauer Strasse gaan we een flink stuk fietsen door de stad. Via de Brunnenstrasse, Torstrasse en komen we bij Alexanderplatz uit. We stoppen er niet omdat dat iets is wat we later gewoon te voet doen. Dan via de Alexanderstrasse de Holzmarktstrassen  die parallel loopt aan de Spree en de oude DDR grens. Hier is een flinks stuk oude muur overeind gebleven. De muur is door diverse kunstenaars voorzien van prachtige graffiti afbeeldingen en nu tot Rijksmonument verklaard. Enkele afbeeldingen zijn inmiddels wereldberoemd.

fietsen langs de muur berlijn
Kissing Leonid Brezhnev and Erich Honecker

Tegenover de East Side Gallery ligt de Mercedes-Benz Arena Berlin, de multifunctionele evenementen hal voor sport en muziek evenementen te vergelijken met de Ziggo Dome.

Aan het einde van de East Side Gallerij parkeren we de fietsen tegen de muur en lunchen we bij Pirates Berlin. We zitten hier heerlijk in het zonnetje met uitzicht op de Spree en de bijzonder mooie 2 laagse Oberbaumbrücke die ons doet denken aan Russische paleizen. De brug vormde de grens tussen Oost en West Berlijn.

Oberbaumbrücke

(wil je de route inkorten dan kun je het Treptower park overslaan en hier omdraaien en bij de Mühlendammsluizen de route weer oppakken)

Treptower Park

Na al het stedelijke geweld wordt het tijd voor groen. We volgens de Spree tot aan de Elsenbrücke die aan de meest zuidoostelijke zijde makkelijk over te steken is waarna je zo het Treptower Park in fietst. Het mooi aangelegde park is een prachtig recreatiegebied voor de Oost Berlijner. Er zijn tientallen eetkraampjes, steigers met bootjes en waterfietsen.

Treptower Park

Aan de andere zijde van de Puschkina Allee bevindt zich een indrukwekkend grote herdenkingsplaats ter ere aan de Russische gevallene in de 2e wereldoorlog. Het loont zich hier even naar toe te fietsen.

De Molecule Man

Na ons bezoek aan het park fietsen we eerst naar de Molecule Man. Een imposant kunstwerk midden in het water.

De Molecule Man

We passeren de Flugraben en zijn weer even in Kreuzberg, West Berlijn. Bij de Schingelbrücke steken we de Spree weer over en zijn weer terug in Oost Berlijn.

Vanaf de Schingelbrücke

Mühlendammsluizen

Bij de Janowitzbrücke steken we even schuin het kruispunt over, gaan onder de spoorbrug door en volgen de Spree-oever langs de Mühlendammsluizen richting het oudste deel van de stad, het Nikolaiviertel. Het is even lastig om de Mühlendambrücke te passeren omdat hier trappen zijn. Als alternatief kun je via de Neue Judenstraat omfietsen om in het Nikolaiviertel uit te komen.

Unter den Linden en de Brandenburger Tor

Unter den Linden is natuurlijk een boulevard/allee vol met grote gebouwen zoals de Berliner Dom, de Bebelplatz en de nabij gelegen Gendarmenmarkt. Dit moet je gewoon even te voet doen dus wij fietsen verder naar de Brandenburger Tor, daar willen we natuurlijk wel onderdoor fietsen al moeten we wel de voetgangers ontwijken.

Brandenburgertor fietsen door berlijn
Brandenburgertor

(p.s. ben je t moe dan kun je van hieruit naar het beginpunt fietsen.)

Holecaust Monument en Checkpoint Charlie

Vanaf de Brandenburger Tor volgen we de oude grens via de Ebertstrassen en draaien bij het imposant grote Holocaust Monument linksaf.

Het Holocaust Monument

Van hieruit slingeren we richting Checkpoint Charlie, de oude grensovergang waar ikzelf in 1989 nog naar oost Duitsland ben overgestoken. Dit is een toeristische plek geworden.

Checkpoint Charley

We volgen de Niederkirchnerstrassen en fietsen langs het museum Topografie des Terrors. Dit kenniscentrum/museum is gebouwd op de oude locatie van het Gestapo hoofdkwartier en herinnert aan de gruweltijd van het nazibewind. Het is gratis toegankelijk.

Locatie Topografie des Terrors

Potsdamer Platz en Sony Centrum

Het gebied rondom de Potsdamer Platz kenmerkt door door nieuwe architectuur, grote hoge moderne gebouwen die hier na de Wende uit de grond gestampt zijn.

Potsdamer Platz

We lopen met de fiets aan de hand over het plein van het Sony Centrum en duiken aan de achterzijde de Tiergarten in.

Sony Centrum

Laatste stop, Sowjetisches Ehrenmal im Tiergarten

Als laatste komen we uit bij de westerse variant van Russische herdenkingsplaats voor de Russische slachtoffers van de 2e wereldoorlog. Iets kleiner maar dan met kanonnen en tanks.

Herdenkingsplaat Sovjet slachtoffers WoII

Hierna fietsen we naar het beginpunt, de Siegesäule.

Meer Duitsland klik hier of hieronder.