Krijtlandpad

Krijtlandpad

Etappe 5: Gulpen – Maastricht 23 km

Opsplitsen

Ons zelfvertrouwen in onze conditie is niet bepaald hoog tijdens etappe 5 dus besluiten we de etappe van Gulpen naar Maastricht op te splitsen in twee etappes. Eerst naar Valkenburg, daar overnachten en dan door naar Maastricht. Achteraf maar goed ook want we kwamen nogal wat hindernissen tegen zoals een bierfeest en een oktoberfest.

We lopen dus eerst naar 11 kilometer naar Valkenburg en dan 12 kilometer door naar Maastricht.

In de verte de Gulperberg

Vanaf het centrum van Gulpen klauteren we weer het dal uit, waar we over de uitlopers van het Plateau van Margraten naar Valkenburg lopen. We volgen de Heeselsweg en passeren het herdenkingskruis Heezel ter nagedachtenis aan de 4 slachtoffers van een bominslag op 27-11-1944.

Herdenkingskruis Heezel
Herdenkingskruis Heezel

Als we omkijken zien we dat we al weer op gelijke hoogte met de Gulperberg, zo’n 160 meter. De vergezichten zijn weer prachtig. Het pad vlakt af en het pad wordt meer een rechte lijn. Het is er doodstil met af en toe een verdwaalde fietser tussen de weilanden en akkers. We zien ook geen bebouwing meer.

Blik op de Eyserberg

Gerendal

Een paar kilometer verderop gaan we weer het bos in en dalen af naar het Gerendal. Het Gerendal is een droogdal en steile hellingen; een ecologisch paradijs. Staatsbosbeheer is er gevestigd. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de orchideeëntuin. In het mei en juni is de tuin onder begeleiding van een gids te bezoeken. Ook cultuur historisch is het dal waardevol, al eeuwen geleden werden er landbouwterrassen aangelegd.

Gerendal
Gerendal

Genhoes – Biebos

We klimmen het dal weer uit en komen weer boven op de vlakte. Erg volgt een saai stuk met lange rechte stukken totdat we bij het Genhoes ofwel Biebos uitkomen. Een zeer weelderig hellingbos met veel afwisseling. Langzaam slingert het bospad steeds steiler naar beneden. De geluiden van het centrum van Valkenburg worden steeds luider totdat we beneden aan de verharde weg staan.

Genhoes Biebos Valkenburg
Genhoes / Biebos

Valkenburg, vanaf de Wilhelminatoren het centrum in.

Niet lang, want we slaan meteen weer linksaf en wandelen achter het Sprookjesbos op richting de Wilhelminatoren. Na alle rust onderweg zitten we er ineens middenin… het toeristisch hoogseizoen van Valkenburg bij de Wilhelminatoren.

Wilhelminatoren Valkenburg
Wilhelminatoren Valkenburg

En dan blijkt ook nog dat het pad naar het dal afgesloten is. Staan we daar boven bij de rodelbaan en de stoeltjeslift, kunnen we niet naar beneden, want het kaartje voor de lift koop je beneden. Gelukkig krijgen we met onze allervriendelijkste glimlach een gratis ritje naar beneden zodat we even later beneden via de Berkelpoort, het centrum van Valkenburg binnen lopen.

Berkelpoort
Berkelpoort

In het centrum van Valkenburg is het altijd gezellig druk. De terrasje zijn allen goed gevuld. Hier en daar is er nog een leuk winkeltje. Het loont zich om even een extra ommetje te maken richting de Geul, door de Geulpoort naar het The Dorrenplein.

De Kasteelruïne, de Fluweelgrot en de Kerstmarkt

De Kasteelruïne, de Fluweelgrot en de kerstmarkt zijn drie bekende attracties in Valkenburg die wij overgeslagen hebben. Wij kwamen immer hier om te wandelen. Lees HIER alles over deze attracties.

Grendelpoort

Via de Grendelpoort verlaten wij weer het stadscentrum. De Grendelpoort is een mooie stadspoort met een valhek en twee torentjes. Het geheel is in 2014 gerenoveerd en deels herbouw waardoor het nu zijn aantrekkelijke uiterlijk heeft. Voor de poort staat het bronzen standbeeld van een Poortwachter.

De Poortwachter bij de Grendelpoort

Linksaf ga je de Cauberg op maar wij blijven het Geuldal volgen. We passeren een erg leuk oud Protestants kerkje; de kerk is heden ten dage een restaurant.

Links van ons zien we een openluchttheater en afgezette ingangen van mergelgrotten en van vuursteen mijnen. We lopen verder en bij restaurant Tivoli duiken we weer het bos in via een zandpad. De geul stroomt rechts van ons met links een steile gebroeide oever.

Vuursteenmijnen in Valkenburg

In de prehistorie werd er vuursteen gewonnen in Valkenburg. Dit maakte de stad erg belangrijk omdat van deze stenen allerlei werktuigen gemaakt konden worden. Zodoende trok het mensen van buitenaf aan en werden de stenen door heel Europa verhandeld.
De Geul

Oktoberfest bij de Geulhemermolen

Geulhemermolen
Geulhemermolen

Het pad gaat weer over in asfalt. Waar wij rechtdoor lopen gaat de weg links omhoog, de Brakke Berg op. Ondertussen wordt de muziek in de verte steeds luider en jawel hoor, bij de Herberg de Geulhemermolen zit een heerlijk band al vroeg in de ochtend muziek te maken; het is 1 oktober dus is het hier Oktoberfest.

Oktoberfest bij Herberg de Geulhemermolen

We schuiven aan, nemen een bak koffie en uiteindelijk ook een pot bier. Het is reuze gezellig en we blijven hangen tot de laatste noot. Hierna moeten we toch weer aan de bak, op naar Maastricht!

Via een holle weg weer omhoog

Het pad verlaat de Geul en in een stevige klim door een holle weg gaan we omhoog en slingeren we door het bos richting de oude mergelgroeve; de Curfsgroeve. Vanaf een uitkijkplatform hebben we mooi uitzicht over de oude groeve.

Curfsgroeve mergelgroeve
De Curfsgroeve

De Curfsgroeve

De Curfsgroeve is bijzonder vanwege zijn archeologische en paleontologische waarde. In de groeve zijn tal van fossielen gevonden, waaronder resten van prehistorische dieren zoals mammoeten en reuzenherten, maar ook overblijfselen van uitgestorven zeeleven uit een tijdperk dat Limburg ooit onder een tropische zee lag. Naast de historische en wetenschappelijke waarde is de Curfsgroeve ook een populaire toeristische bestemming. Bezoekers kunnen rondleidingen krijgen en meer leren over de geologie en geschiedenis van de groeve…

Het meertje de Kuil van Curfs vlak naast de groeve spiegelt prachtig.

Kuil van Curfs
Kuil van Curfs

We lopen het bos uit en zien in de verte al weer de St.Pietersberg en de torenspitsen van de Maastricht, de stad ligt aan onze voeten maar we moeten nog wel een paar kilometer.

Het is nog even flink doorstappen langs woonwijken, door het Geusseltpark langs op en Kasteel Geusselt.

De route gaat via het MVV Stadion naar de Groene Loper boven op de A2 tunnel. Wat is dit deel van de stad zoveel keer beter geworden sinds de in gebruik name van de tweelaagse Koning Willem-Alexandertunnel.

Groene Loper Maastricht a2 tunnel
De Groene Loper

Finish Kruitlandroute

Stationshal Maastricht
Stationshal Maastricht

We slaan rechts af en lopen dan station Maastricht binnen via de voetgangersbrug en zijn weer terug op het beginpunt van de Krijtlandroute. Natuurlijk kunnen we het niet laten om nog even verder de stad in te lopen waar we een flinke hap eten.

De Krijtlandroute is een prachtige route en zeer de moeite waard om het Limburgs Heuvellandschap eens van dichtbij te leren kennen.

Route: 23 km
Hoogtemeters: 380 m
Openbaar vervoer: bus Gulpen – Maastricht
of trein naar Valkenburg en bus naar Gulpen

Meer Nederland: