Zuidkust IJsland – Roadtrip
Dag 1: Van Grindavik via Golden Circle naar Skogar
Veel toeristen die voor een kort verblijf op IJsland komen doen de zogenaamde Golden Circle. Op redelijk korte afstand van Reykjavik bevinden zich een aantal mooie plekken die met een dagtrip te bezoeken zijn. Ik ga er een aantal bezoeken maar keer in de avond niet terug naar Reykjavik want ik ga verder naar het oosten via de ring, route 1 of op zijn IJslands de Hringvegur 1 / Þjóðvegur 1.

Krýsuvíkurkirkja
Er is voor hele dag regen voorspeld en het begint ook een beetje te druppelen als ik in de auto stap. Ik rij eerst naar Reykjavik en volg daarom de weg 427 naar het oosten en zie dat het landschap hier alleen maar uit gestolde lava bestaat. De huidige uitbarsting is er één uit velen die dit land gestalte proberen te geven. Het is aldus moeder natuur nog lang niet af. Even later ga ik linksaf weg 42 op. Mijn eerste stop is bij een eenzaam kerkje in de “middle of nowhere” tussen de schapen, de Krýsuvíkurkirkja.

Kleifarvatn
Ik vervolg mijn weg langs de vulkanische borrelpotten van Krýsuvík en langs de oevers van het ruige meer Kleifervatn. Niets voelt als uitnodiging om hier een duik te nemen.

Thingvellir National Park
Hierna rijd ik richting Reykjavik. Het verkeer in de ochtendspits stelt niets voor dus voor ik het weet ben ik de stad weer door en rijd ik via route 36 naar het Þingvellir National Park. Het regent inmiddels gestaag door als ik de vrij lege parkeerplaats van het bezoekerscentrum op draai. Normaal zouden hier de bussen met toeristen af en aan rijden maar hier zien we nog steeds de gevolgen van de recente coronacrisis. Voor mij dus plek zat maar wel eerst 700 kroon parkeergeld aftikken.
Tja, Thingvellir is voor geologen een paradijs. Hier is aan het aardoppervlak duidelijk de scheidingslijn (Midden Atlantische Rug) zichtbaar tussen het Noord Amerikaanse continent en het Euraziatische continent. Elk jaar wordt de ‘spleet’ ongeveer 1 centimeter groter en tijdens een aantal aardbevingen vonden er ook verzakkingen plaats.

Eén van de highlights is de waterval Öxarárfoss maar deze valt in het niets bij de gemiddelde waterval op IJsland.

Geschiedkundig gezien is deze plek ook al eeuwen een bijzondere plek. Zeker rond 1200 vonden hier historische bijeenkomsten plaats. Er staat nu nog een kerkje, de Þingvallakirkjaen ofwel Pinvellir kerk, en wat huisjes van de parkbeheerder.


IJslandse woorden
‘Foss’ is waterval, ‘vatn’ is meer, ‘fjara’ is strand en ‘jökull’ betekent gletsjer.
Het zijn toevoegingen die je in veel benamingen terug ziet. Ik gebruik ze voor de leesbaarheid door elkaar zoals de Gullfoss waterval.
Geysir
Even denk ik dat het droger wordt maar helaas. Op naar de volgende topattractie van de Golden Circle: de Geysir. Het is zo’n 60km rijden, toegang en parkeren is gratis. De oorspronkelijke topattractie de Geysir geiser is nagenoeg dood, maar het kleinere broertje (of zusje) de Stokkur blijft braaf elke 2 minuten het water tot maximaal 30 meter in de lucht blazen. Het is in ieder geval mooi om het te zien.


Gullfoss Waterval
Hierna is het slechts 10 kilometer rijden naar de volgende topper, de Gullfoss waterval. De rivier de Ölfusá dendert hier in 2 haaks op elkaar staande trappen 32 meter naar beneden. Het debiet ligt tussen de 50 en 180 m3 per seconde. Het is ondanks de regen en kou erg indrukwekkende om z’n grote watermassa naar beneden te zien vallen. Ook hier is het lekker rustig, parkeren en entree zijn gratis.


Faxi Waterval
Afhankelijk van het type Golden Circle tour kun je nog via de Secret Lagoon in Flúðir terug of via de mooie Kerið krater. Ik bezoek ze niet maar wel de Faxi waterval die ook vaak bij de Golden Circle wordt meegepakt. Dit is een kleinere waterval in een voor IJsland zeldzame bosrijke omgeving op 20 kilometer zuidelijk van de Gullfoss.

Urriðafoss Waterval
Aangezien het maar stevig door blijft regenen rijd ik hierna naar de “ring”. Hier kom ik dan vrijwel meteen uit bij de waterval Urriðafoss. Vandaag rijd ik hier door maar later op de terugweg maak ik hier een fotostop. De waterval zit in de rivier Þjórsá en over een heel breed stuk valt het water 6 meter naar beneden.

Van hieruit koers ik verder naar het oosten en kom in Hella uit. Een plaatsje met de nodige winkels en tankstations.
Hekla
Gezien het slechte weer kan ik het beste maar in de auto blijven maar toch besluit ik even de ring te verlaten om een soort openlucht dorpje te bezoeken, het Keldur Turf Huis. De weg er naartoe, route 264, gaat echter van asfalt in een dirty gravel road over. Maar ja, omkeren is ook niets. Dan maar rustig door de zwarte natte bagger rijden. Een paar dagen later op de terugweg bleek, toen de lucht geklaard was, dat de weg 264 rechtstreeks naar de meest gevreesde vulkaan, de 1491 meter hoge Hekla geöriënteerd is. Een mooi moment voor alsnog een roadtrip foto.

Keldur Turf Huis

Uiteindelijk kom ik dus bij het dorpje Keldur uit. Het zijn leuke huisjes met begroeide daken en een kerkje en als openluchtmuseum te bezichtigen te betaling. Buiten rondlopen is gratis.

Seljalandsfoss en Gljufrabui
Terug op de ring rijd ik weer verder naar het oosten en zie vanaf de weg al de prachtige Seljalandsfoss waterval. Ook deze heb ik later bezocht bij mooi weer. Je kunt helemaal achter de waterval langs lopen. De waterval is ook zeer fotogeniek.


Vanuit de Seljalandsfoss kun je enkele honderden meters doorlopen en dan kom je bij een andere bijzondere waterval uit; de Gljufrabui. Hiervoor moet je eerste een kloof inlopen waarna je het water door een ‘gat’ boven je naar beneden ziet denderen. Ook deze is erg mooi.


Op naar Skógar
Mijn laatste stop voor vandaag zal Skógar zijn. Gezien het hondenweer boek ik snel een guesthouse vlak bij de indrukwekkende Skógafoss Waterval. Skógar ligt aan de voet van die ene beruchte vulkaan de Eyjafjallajökull en die andere de Katla. Beide zijn bedekt met gletsjers. Tussen deze vulkanen door loopt een wandelroute, de Fimmvörðuháls naar Porsmork. Ook stroomt er een rivier naar beneden die bij Skógar over 25 meter breedte 60 meter naar beneden stort; de Skogar Foss. Natuurlijk, ondanks de regen ga ik even bij de waterval kijken en de volgende ochtend ga ik hem beklimmen en er stiekem met de drone over vliegen. Hier alvast de foto’s.


Kvernufoss
Wat vele bezoekers echter niet weten is dat op nog geen kilometer afstand van de Skógar Foss een andere mooie waterval ligt, de Kvernufoss. Via een korte wandeling van 15 minuten loop je naar deze waterval waar je ook achter het vallend water kunt komen. Ik bezocht de waterval ‘s avonds nog even om 22 uur in de regen.

