IJsland – De Laugavegur

IJsland – De Laugavegur

Met de bus naar Landmannalauger

Vanaf de camping in Reykjavik vertrekken we de volgende ochtend vroeg per bus richting Landmannalauger. Ook hier maken we weer dankbaar gebruik van de diensten van Reykjavik Excursions die een soort hikers pas aanbieden. De tocht zal ongeveer 4 uur in beslag nemen waarvan de helft over gravelwegen.

Als we de stad uit zijn veranderd het landschap meteen in een kale steenachtige vlakte. Bomen groeien er nauwelijks. We zien hier en daar stoom uit de grond komen en een stoomcentrale. Vlak voor Hveragerði draaien we naar beneden en hebben een prachtig uitzicht.  Van de aardwarmte wordt hier dankbaar gebruik gemaakt om kassen zwembaden en huizen te verwarmen. In Hella maken we een korte stop. Toch nog gauw wat koekjes in slaan voor de komende dagen. We stoppen nog keer bij het ÓB Holtahreppur Vegamót tankstation waar weer linksaf slaan de 26 op.

Eenmaal de “ring” verlaten te hebben verdwijnt snel het asfalt. Als de Hekla, grootste en bekendste vulkaan van IJsland, in het zicht komt veranderen ook de laatste groene weiden in maanlandschappen. De natuur is hier overweldigend ruig. Geen bruggen maar gewoon rivieroversteken. De bussen zijn dan ook extra robuust uitgevoerd en staan hoog op de as.

Na zo’n 4 uur rijden komen we uiteindelijk in Landmannalaugar aan. Het weer is echter behoorlijk verslechterd en de regen valt aangejaagd door de wind horizontaal bij een graad of vijf. Veel te slecht om aan de eerste etappe te beginnen. De relatief korte etappen gaat naar een hoogte van ruim 1000 meter maar is bij dit weer sterk af te raden. We zetten de tent maar op en besluiten tot een kleine wandeling in de omgeving.

De kleine wandeling laat ons aardig kennismaken met IJsland; thermaal activiteiten, gestolde lavastromen, natuurschoon maar ook de kou, regen en wind, veel wind. Onze regenkleding blijkt echter niet geheel bestand tegen dit weer… half onderkoeld kruipen we daarna in de tent.

Landmannalauger

Het zware weer houdt de hele nacht aan, de tentstokken moeten ondersteund worden tegen de harde wind en slagregens. De rugzakken in de voortent zijn nat en het regent maar door.

Video Landmannalaugar:

Video Laugevegur dag 1