Bhaktapur Nepal | dit mag je niet missen !

Bhaktapur Nepal | dit mag je niet missen !

Tijdens ons bezoek aan Kathmandu maakten we ook een uitstapje naar de oude koninklijke stad Bhaktapur in Nepal, ook wel Khwopa genaamd met de UNESCO beschermde Durbar Square. We waanden ons even in het oude Nepal, vergaapten ons aan de mooie architectuur en genoten van de kleurrijke mensen tijdens het Bisket Jatra festival wat gaande was. Lees hier mijn Bhaktapur Nepal reisverslag van ons bezoek.

Bhaktapur - Durbar Square Nepal
Bhaktapur – Durbar Square

Baktapur Nepal reisverslag

Na ons Everest Basecamp avontuur verbleven we nog een paar dagen in Kathmandu. We hadden in de stad al de meeste highlights gezien en dus besloten we om met de taxi naar de stad Bhaktapur te gaan zo’n twaalf kilometer ten oosten van Kathmandu. We wisten dat ook hier een Durbar Square was maar dat was het dan. Later zal blijken dat er nog twee belangrijke pleinen zijn. We regelden dus een taxi die ons voor 1500 roepies naar de stad bracht.

Trommels en fluiten

Als we bij de stad aankomen zien we twee groepen mensen met trommels en fluiten richting het centrum van de stad lopen. Zou hier wat gaande zijn? Ook wij lopen vanaf de rand van het centrum richting het Durbar Square van de stad.

Biska Jatra Festival Bhaktapur dhimey trommels
Biska Jatra Festival met de dhimey trommels voorop

Durbar Square Bhaktapur

Het Bhaktapur Durbar Square is het belangrijkste plein van de stad. Hier staat een grote verzameling aan tempels en andere indrukwekkende gebouwen. Alle gebouwen zijn voorzien van allerlei architectonische kunsten zoals houtsnijwerk en beeldhouwkunst. Het is niet voor niets dat het Durbar Square op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Kaart Durbar Square | bron https://commons.wikimedia.org

Bij een soort stadspoort moeten we net als in Kathmandu entree betalen om het plein op te mogen. De stad en het plein hebben tijdens de aardbeving van 2015 veel schade opgelopen en dan is iedere cent welkom voor de wederopbouw.

Krishna Tempel Rameshwor gate Khaktapur Durbar Square
V.l.n.r. de Krishna Tempel, Rameshwor tempel en de ingangspoort

We worden inmiddels ingehaald door een groep trommelaars, de dhimey trommel, die voor een typische sfeer zorgen op het plein, ze maken deel uit van Biska Jatra Festival. Ondertussen kijken we onze ogen uit naar de diversiteit aan gebouwen. Er staan een aantal belangrijke gebouwen op het plein. We passeren een kunstgalerij.

Biska Jatra Festival

Biska Jatra is een levendig en traditioneel festival dat jaarlijks in Bhaktapur, Nepal, wordt gevierd om het Nepalese nieuwjaar in te luiden. Het vindt plaats in april en duurt negen dagen. Het festival staat bekend om zijn kleurrijke optochten, waarbij grote, met de hand getrokken strijdwagens (chariots) van de goden Bhairab en Bhadrakali door de straten worden geparadeerd. Hoogtepunten zijn de ceremonie van het oprichten van de Yohsi-paaltoren en diverse religieuze rituelen, muziek en dans. Biska Jatra symboliseert het einde van de oude en het begin van het nieuwe jaar, waarbij gemeenschapsbanden en culturele tradities worden versterkt.

Gouden poort (Sun Dhoka) en het 55 Vensters Paleis (Pachpanna Jhyale Durbar)

Gouden poort Sun Dhoka Bhaktapur Durbar Square
Gouden poort – Sun Dhoka

Dan staan we tegenover de Gouden Poort. Deze poort wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van houtsnijwerk en metaalbewerking in Nepal. Het dient als de ingang naar de binnenplaats van het 55-vensters Paleis (Pachpanna Jhyale Durbar) en is versierd met prachtige afbeeldingen van hindoeïstische godheden. We lopen door de poort naar binnen en komen via een binnenplaats bij de Laayeku Pond, ook bekend als de Bhajya Pukhu; is een historische vijver. De waterbron wordt als Heilig beschouwd en gebruikt om beelden ceremonieel te wassen. De naastgelegen Taleju Bhawani Tempel mogen wij niet betreden als ongelovigen, de tempel gebouwd in 1553 is één van de belangrijkste tempels in de Kathmandu Vallei.

Laayeku Pond Bhajya Pukhu vijver durbar square Bhaktapur
Laayeku Pond – Bhajya Pukhu vijver

We lopen het complex weer uit en passeren de façade van het 55 Venster Paleis wat inderdaad 55 houtwerk gesneden ramen heeft. Dit paleis stamt al uit de 15e eeuw.

Chyasilin Mandap - 55 Venster paleis - Siddhi Vatsala Tempel Durbar Square Bhaktapur
V.l.n.r. Chyasilin Mandap – 55 Venster paleis – Siddhi Vatsala Tempel

Silumahadev-tempel en twee leeuwen

De Silumahadev-tempel in Bhaktapur is een kleinere, maar niet minder belangrijke, hindoeïstische tempel die bekend staat om zijn architectonische kenmerken en de aanwezigheid van twee stenen leeuwen bij de ingang die de boel bewaken. Hoe heilig het ook allemaal is, de inwoners zelf klimmen er bovenop alsof het een speeltuin is.

Siddhi Vatsala Tempel Silumahadev-tempel leeuwen Bhaktapur
V.l.n.r. Siddhi Vatsala Tempel, dan de twee leeuwen en de Silumahadev-tempel

Het is warm dus na al deze eerste indrukken pakken we het dakterras van de Daily Grind Coffee Restro waar we onder een parasolletje mooi over het plein heen kunnen kijken. Er komen steeds meer en grotere groepen met trommels voorbij die dan weer in een zijstraat verdwijnen. Het wekt onze nieuwsgierig meer dus besluiten we na de koffie om achter één van deze groepen aan te wandelen waarbij de overheersende kleur rood is.

Biska Jatra Festival
Biska Jatra Festival

Optocht langs chowks en hiti’s

We besluiten dus achter de groepen aan te lopen en dat blijkt best wel een goede keuze. De optocht gaat langs alle grote en kleine religieuze plekken van Bhaktapur en langs binnenplaatsen (chowks) en waterfonteinen (hiti’s , vijvers). Langs de kant van de weg zitten de oudere inwoners in toepasselijke rode kleding toe te kijken. We zien jong en oud vrolijk door elkaar. Als een soort carnavals optocht lopen we door de straten waarbij onderling veel lol wordt gemaakt, vooral door de jongeren. Uiteindelijk komen we op het Dattatreya Square uit.

Dattatreya Square

Het plein Dattatreya Square kenmerkt zich vooral door de Dattatreya Tempel gewijd aan Dattatreya die wordt beschouwd als een samensmelting van de drie belangrijkste hindoe-goden Brahma, Vishnu en Shiva. Verder wordt het plein omringt door een aantal cafés en guesthouses, een houtsnijwerk-museum en een oud klooster.

Dattatreya Square Bhaktapur Nepal
Dattatreya Square

Hierna lopen we weer verder door de stad. We zien toch wel veel woningen die compleet ingestort zijn en nog niet herbouwd na de aardbeving. In de gehele stad is alles uit rode baksteen opgetrokken, er is geen enkel modern gebouw, echt bijzonder. Ook zien we telkens weer grote en kleine waterbassins op. Ook grappig is dat er geiten rondlopen die ook met rood poeder gezegend zijn. Even later zien we zo’n zelfde geit liggen zonder hoofd… een laatste zegening dus als offer.

Dattatreya Square Bhaktapur Nepal
Dattatreya Square met veel houtsnijwerk

Waterbassins ofwel pukhus of pokharis

Overals in de stad zijn er grote en kleine waterbassins, soms zo groot als een voetbalveld. De grote waterbassins in Bhaktapur, ook bekend als “pukhus” of “pokharis,” dienden en dienen nog steeds verschillende belangrijke functies in het leven van de inwoners van de stad. Deze waterreservoirs zijn integraal verbonden met de cultuur, religie en dagelijkse activiteiten van de mensen in Bhaktapur. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies van deze waterbassins: watervoorziening, religieuze en ceremoniële functies, irrigatie, esthetische en milieu en historie. De belangrijkste bassins zijn Siddha Pokhari, Na Pukhu en Dattatreya Pokhari.
pukhus bij Bishnu Mandir
Een oude lege pukhus bij Bishnu Mandir

Taumadhi Square

We komen uit op weer een imposant plein; het Taumadho Square. Hier staat de Nyatapola Tempel; een pagode, één van de hoogste en meest indrukwekkende tempels in Nepal, gewijd aan de godin Siddhi Lakshmi.

Taumadhi Square Nyatapola Tempel Bhairabnath Bhaktapur
Taumadhi Square met links de Nyatapola Tempel en rechts de Bhairabnath Tempel

Rechts naast de Nyatapola Tempel staat de Bhairabnath Tempel; deze tempel is gewijd aan Bhairab, een angstaanjagende vorm van Lord Shiva, beroemd om zijn architecturale schoonheid. Ook dit gebouw is prachtig. Op het plein gaan we bij Café Harati naar binnen om wat te eten. Dit mooie gebouw lijkt architectonisch op een pagode.

Houten strijdwagens

Het Taumadhi Square speelt ook een belangrijke rol tijdens Chariot Processies van het Bisket Jatra festival. Er worden dan twee houten strijdwagens (raths) door de straten getrokken met afbeeldingen van de goden Bhairab en Bhadrakali. De processie is al een aantal dagen eerder geweest maar de houten wagen staan nu nog wel op het plein geparkeerd. De wagens zijn een attractie voor de kinderen om er bovenop te klimmen.

De Pottery en de Siddha Pokhari Squares

Na het eten zitten we vol met eten en indrukken en besluiten we richting het “busstation” te lopen waar we wel een taxi zullen vinden, het centrum van Baktapur is autovrij (toen wij er waren). We lopen voorbij de Pottery Suare waar op dat moment weinig activiteit was. Vlakbij het “busstation” is nog het Siddha Pokhari Square, dit is een groot waterreservoir met vooral een grote sociale functie als ontmoetingsplek. We nemen de taxi terug naar Kathmandu met weer veel mooie herinneringen als extra bagage.

Kaart wandelroute langs hoogtepunten Bhaktapur

Meer Nepal: