Roadtrip Toscane

Roadtrip Toscane

Dag 2 Florence

Zondag, we zijn lekker vroeg opgestaan. Het ontbijt is prima. Er is genoeg, lekkere koffie, broodjes, toetjes en fruit. Na ontbeten te hebben maken we ons op voor een lange dag in Florence. Aangezien het hotel buiten het centrum ligt verwachten we tussen de middag niet terug te komen.

Waar te beginnen?

Florence, de renaissancestad, de stad van Michelangelo, Leonardo da Vinci enzo, is een grote stad met veel culturele bezienswaardigheden. Alles is echter goed beloopbaar. Een echte vaste wandelroute is dan ook niet te verzinnen of noodzakelijk. Zorg gewoon voor een goede stadsplattegrond met daarop de belangrijkste bezienswaardigheden aangegeven en stel je eigen prioriteiten.

toscane_2009_096
Piazza Ognissanti met de Chiesa Ognissanti

We beginnen onze tocht langs de rivier bij het Amerikaanse consulaat. Het barst hier van de bewaking en alle straten eromheen zijn afgesloten. We volgen de Arno tot aan het Piazza Ognissanti met het gelijknamig kerkje. Het beloofd een warme dag te worden dus onze kleding is niet helemaal gepast. We werpen vanuit de deuropening  vluchtig een blik in de kerk.

Daarna lopen we de Borgo Ognissanti in en nemen direct weer de links de Via della Porcellana. Daarna nemen we en klein steegje recht zodat we op de Via di San Paolini uitkomen met de Chiessa di San Paolini. Dit is een wat grotere kerk met een oude niet z’n impossante gevel.

Piazza de Santa Maria Novelle

Vanuit de kerk lopen we rechts en meteen weer links zodat we op het Piazza de Santa Maria Novelle uitkomen. Dit gerenoveerde plein is bijna klaar. Aan de overzijde ligt de Chiesa Santa Maria Novelle, een prachtige kerk met een hele mooie voorgevel. Helaas wordt bij dit soort kerkjes entree geheven en we zijn nu éénmaal niet van die cultuurfricks die alles willen zien dus dat houden we in de zak. Het is ook onmogelijk Florence binnen 1 dag te verkennen als je overal naar binnen wil.

toscane_2009_111
Piazza en Chiesa Santa Maria Novelle

Vanaf de Piazza de Santa Maria Novelle kun je doorlopen naar de Mercato Centrale, een grote overdekte markthal maar het is zondag dus de markt is gesloten. Er zijn buiten hooguit wat toeristische kraampjes. Achter de Chiesa Santa Maria Novelle ligt het het centraal station Santa Maria Novella. Rechtsachter de kerk ligt ook een pleintje en die steken we over zodat we in de Via del Melarancio uitkomen.

toscane_2009_147
Basilica di Lorenzo met daarachter de Mercato Central

Santa Maria del Foire

Als dit straatje uitlopen kom je bij de Capelle Medicee uit. We lopen om de Basilica di Lorenzo heen. Rondom deze kerk is een leermarkt die ook op zondag open is. Alhoewel er wal wat irritante handelaartjes rondlopen is de sfeer gezellig. Via de Borgo San Lorenzo lopen we uiteindelijk naar dé trekpleister; de Santa Maria del Foire of kortweg de Duomo.

toscane_2009_107
De Piazza Duomo met de Duomo, Campanile en het Baptisterium

De Duomo is een lekker overdreven gotische basiliek wat alles overtreft. Het is de op 3 na grootste van Europa; 156m lang, 23 m hoog en een koepel met een diameter van 46m. Het gebouw torent overal boven de stad uit. Onvoorstelbaar dan men het vroeger zo belangrijk vond een grote kerk te hebben met alle pracht en praal en zo de macht van de stad tot uiting te brengen.

De koepel van de Duomo

Met mijn bouwkundige achtergrond was ik wel geïnteresseerd in de koepel, een bouwkundig hoogstandje, echter de kerk was in de morgen niet open dus moesten we het met de losstaande klokkentoren, de Campanile doen.  We beklommen de met marmer beklede 86 meter  hoge toren via 416 treden (geen wachtrij) en met het zweet op de rug  genoten we van het prachtige uitzicht. En ach, van hieruit was het zicht op de koepel ook niet zo slecht, die slechts 6m hoger is.

toscane_2009_094
Een gestitched-te panoramafoto

Baptisterium San Giovanni

Tegenover de Duomo ligt de Baptisterium San Giovanni. Dit is net zoals in Pisa de doopkapel. Een mooi rond gebouw met prachtige bronzen deuren waar hele hordes toeristen zich aan vergapen en de uitleg van hun gids aanhoren. Wat ik me afvraag is waarom men deze kapel zo frontaal voor de Duomo geplaatst heeft. Het zicht op de indrukwekkende gevel van Duomo wordt ontnomen door het Baptisterium.

Piazza della Republica

Terwijl in Nederland de regen er met bakken uitvalt beginnen wij langzaam te verbranden door de zon. Van de Piazza de Duomo lopen we door de Via Roma naar de Piazza della Republica.

Vanaf de Piazza della Republica lopen we de Via Corso in e en gaan rechtsaf weer de Via Calzaiuoli. Dit is het winkelgebied van Florence. Bij het Orsanmichele stoppen we en bekijken de beelden die in de nissen van deze voormalige graanbeurs en daarna kerk met graansopslag. Het “lompe” gebouw is rondom voorzien van nissen met beelden.

Piazza della Signoria

We vervolgen de winkelstraat en komen uit op het grote plein, de Piazza della Signoria. Hier zijn de terrassen, beelden, fontein en Palazzo Vecchio. Alhoewel de beelden stuk voor stuk prachtig mooi zijn vind ik het als geheel een beetje rommelig. De prachtige Neptunesfontijn staat b.v. niet ergens midden op het plein zoals we dat in Rome zagen op de Piazza Navaro, maar tegen de hoek van het Palazzo aan. Het wemelt hier van de toeristen, handelaars, muzikanten en kunstenaars. Onder de Loggia dei Lanzi hangen wat jongeren rond.

toscane_2009_133
Piazza della Signoria

Palazzo Vecchio de Piazzale degli Uffizi

toscane_2009_118

We lopen rechts van de Palazzo Vecchio de Piazzale degli Uffizi in. Links is de galleria waar Michelangelo’s David te bewonderen valt. Lange rijen mensen staan onder de arcades in de schaduw te wachten op die ene korte blik op het beeld (en de rest natuurlijk). We komen uit bij de rivier waar we op de beroemde Ponte Vecchio uitkijken. De ponte Vecchio in 1345 gebouwd ter vervangen van een houten brug. Tijdens de tweede wereldoorlog is dit de enige brug die overeind is gebleven. Bizar is natuurlijk is de Corridoio, een gang/route die aangelegd is tussen het Palazzo Vecchio en het Palazzo Pitti om het de adel mogelijk te maken de rivier over te steken zonder zich tussen het gewone volk te hoeven mengen. De brug is nu het toneel van goudwinkeltjes, artiesten en vooral veel toeristen.

toscane_2009_116
Ponte Vecchio

Sante Spirito

Als we de brug over zijn slaan we linksaf de Via di San Spirito in, steken de Via Maggio over en pakken het eerste steegje links wan ons naar de Sante Spirito voert. Dit is een grote niet echt bijzonder kerk om te zien met een gezellig plein er voor. Bomen werpen schaduw op de rommelmarkt, er is een fonteintje en er zijn terrasjes. Kortom : tijd voor een lunch.

toscane_2009_123
Het pleintje voor de San Spirito

Giardino di Boboli

Het is nu middaguur, het heetst van de dag. We treffen het zeker met het weer. Het is zo’n 34o, warm maar het kan ook anders deze tijd van het jaar. Zo bleek er een week later een pak hagel gevallen te zijn met wateroverlast. Na een hap eten willen we verkoeling gaan zoeken in de Giardino di Boboli; de paleistuin van het Palaza Pitti. Dit is een enorm groot tuinencomplex in het hartje van de stad. Je betaald entree en kunt dan naar binnen. Ik had hier best hoge verwachten bij maar de tuinen vielen tegen. Weinig bloemen, slecht onderhoud, fonteinen die uit stonden etc.. Toch wel lekker zo’n rustpuntje op de dag. Achter het paleis sjouwen we omhoog zodat we uitzicht over de stad hebben. Even lekker in de schaduw zitten schoenen uit…

toscane_2009_015

Een optocht?

Als we weer een beetje bijgekomen zijn gaan we e stad weer. eigenlijk nog een beetje doelloos rondslenteren. Een bezoek aan de Santa Croco mislukte vanwege een evenement op het terrein. Dit leverde wel weer een leuk plaatje op met de politie die de boel afgezet hadden. Dit evenement had iets te maken met een stoet die we in de stad tegenkwamen.

Verder hebben we de Mercato Nuovo, ofwel Il Porcelino, de stroomarkt nog bezocht waar nu alleen maar lederwaren worden verkocht.  Grappig is het bronzen zwijn die iedereen over zijn neus aait. Monique kon het niet laten en kocht op de markt een handtas als leuke herinnering. Rond en uur of 18.00 barsten we van de honger aan schuiven aan bij een terrasje voor weer een pastaatje. Tegen de avond zijn we vroeg terug in het hotel waar we op tijd gaan slapen om de volgende dag weer fit te zijn voor weer een lange dag…

….vervolg: Sienna, San Gimignano en Volterra