Roadtrip door het zuidwesten van Ierland

Roadtrip door het zuidwesten van Ierland

Een Iers ontbijt

In Ierland begin je de dag met een stevig ontbijt, het liefst traditional met alles erop en er aan dus ei, spek, tomaten, worstjes, witte bonen in tomatensaus, worstsoorten en een rösti. Alles vettig dus… Maar gelukkig staan er een paar schalen met heerlijk fruit, frambozen, yoghurt en nog meer gezonde dingetjes dus wij doen alles door elkaar. het service is speciaal voor het Bantry House gemaakt. Overal staat het wapen op geprint.

Na het ontbijt bezoeken we de oude kamers van het Bantry House. Alles is als een museum ingericht. Prachtige, slaapkamers, studiekamers, eetkamer en een zitkamer. Prachtig om te zien. dan ontmoeten we Sophie, één van de nazaten van de Graaf van vroeger. Zei raakt met on aan de praat en dat voelde als een warm bad. Enthousiast vraagt ze naar de prijsvraag die ik gewonnen heb en we praten over de filmopnames van de film Broer die hier opgenomen is. Ze biedt ons nog een rondleiding aan maar een andere groep en ons tijdschema gooit roet in het eten. We willen voor de middag richting Mizen Head rijden en na de middag naar Beara Peninsuala met eindbestemming Kenmare.

kilheangul_20_001
Kilheangul Burial Ground

Mizen Head

Via allerlei slingerwegen rijden we over de R591 Mizen Peninsula op door het groene landschap. Bij Kilheangul Burial Ground stoppen we even voor wat foto’s. Het is een typische Iers begraafplaats met oude en nieuwe kruizen. Dan rijden we weer verder en gaan bij Dunmanus rechtsaf richting de kustweg. Deze is erg mooi met prachtige vergezichten en mooie rotspartijen. Na een paar kilometer gaan we weer linksaf de berg weer over richting Goleen en Mizen Head. Wederom zien we prachtige uitzichten over mooie baaien en witte stranden en na een kilometer of 10 komen we bij Mizen Head aan.

Mizen Head is één van de meest Zuid Westelijke puntjes van Ierland. De kustlijn is er enorm ruig. Kliffen reizen hoog op uit de zee. De golven beuken ook bij kalm behoorlijk. Daarnaast was Mizen Head zo’n 100 jaar een oud radiostation wat altijd contact onderhield met de schepen op zee.  Er schijnen dan ook veel levens gered te zijn door de aanwezigheid van dit station en de reddingsdienst. Heden ten dagen is alles perfect toegankelijk gemaakt met nieuwe trappen en een brug. Enige conditie is wel handig. Het oude station is ingericht als museum en het bezoekerscentrum doet er nog een schepje bovenop door alles wat met zee te maken heeft tentoon te stellen. Uiteraard wordt er dus ongeveer 6 euro entree gevraagd.

Mizen Head
Mizen Head

Wij vonden het in ieder geval zeker de moeite waard. De kliffen zijn nu veilig en goed toegankelijk en zeer goed te bewonderen. Het weer was ook prima. De wind kan hier ontzettend sterk zijn. Onderaan de brug spotten wij 2 zeehondje en aan de andere zijde van het ‘eilandje’ ligt er nog ene. Met name het zicht richting het noorden is spectaculair ruig. Aan de horizon kan ik Skellig Michael nog zien liggen.

Crookhaven

Dan gaan we weer verder en nemen de route naar Crookhaven. Wederom een zeer mooie weg met dan weer links en dan weer rechts water. Crookhaven ligt lieflijk afgelegen aan een baai op een schiereilandje.

Je kunt je voorstellen dat hier alles om de zee draaide en nu ook veel toerisme. Bij O’Sullivans Bar gaan we even naar binnen voor de lunch.

SONY DSC
O’Sullivans, the most southerly point of Ireland

Altar Wedge Tomb

Daarna volgen we de R591 helemaal tot Toormore en pakken een stukje R592 tot aan de Altar Wedge Tomb. De Altar Wedge Tomb is een heilige plek uit 2000 voor Christus waar offers plaats vonden. Ook het uitzocht kustlijn nodigt hier wel uit om even over de rotsen naar het water de klauteren.

Altar Wedge Tomb
Altar Wedge Tomb

We rijden rustig verder door het mooie land tot we bij Ballydehob linksaf de N71 opdraaien richting Bantry. In Ballydehob bevind zich nog een oude spoorwegbrug over de rivier.

SONY DSC
Een muurbloempje langs de kust

Glengarriff

We houden toch een beetje te tijd in de gaten en rijden in één ruk door naar Glengarriff. Glengarriff is een toeristisch plaatje en ligt aan de noordzijde van Bantry Bay. Glengarriff ligt centraal voor allerlei uitstapjes een heeft zelf een aantal bezienswaardigheden zoals een bamboe bos en Garnish Island met zijn tuinen. Wij houden het op een wandelingetje naar Seal Point waar we zeehonden hopen te spotten. Deze liggen namelijk op de rotseilandjes vlak bij Garnisch Island.

k,MTAxNjQyODUsODg0MjAw,f,poul01__550_x_385_
Plattegrondje van wandeling naar Seal Point

Het is een leuke korte wandeling tussen de groene rododendrons door. Aangekomen op sealpoint zijn de zeehonden alleen met een verrekijker te zien.

Healy Pass

Na onze wandeling snuffelen we nog wat rond in de winkeltjes waarna we op weg gaan naar de Healy Pass. Via de zuidzijde van Beara Peninsuala rijden we over de r572 tot Adrigole. Daar buigen we rechtsaf de r574 op richting de 330m hoge Healy Pas. De zuidzijde is ook wel de mooiste kant. De weg klimt langzaam omhoog, wordt open waarna de eerste schapen zich op de rijbaan melden. We maken diverse fotostops.

De zon wordt telkens afgewisseld door wat wolkjes wat een mooie lichtspel geeft. Na een paar scherpe kronkels komen we uiteindelijk boven bij het een dramatisch Jezus aan het kruis beeld.

SONY DSC
Een schaap poseert statig

Boven op de pas bevindt zich een souvenirwinkeltje waarvan de eigenaar net wil sluiten, we weten toch nog een ijsje te scoren. Het is een heerlijke plek met prachtig uitzicht tussen de schapen om ons ijsje te nuttigen.

Healy Pass roadtrip zuidwesten ierland
Healy Pass

Uragh Stone Circle en Kenmare

Net over de pas verlaten we County Cork en rijden we Kerry in. De weg duikelt helemaal naar beneden tot aan Lauragh waar we rechtsaf weer de ring op gaan en de r571 vervolgen tot aan Coornagillagh. Hier gaan we rechtsaf richting de Uragh Stone Circle en het Gleninchaquin Park. De stone circles hadden we nog te goed dus pakken we die hier maar mee.

 Uragh Stone Circle
Uragh Stone Circle

Het weggetje is erg smal kronkelig met gras in het midden. Na een aantal kilometers wordt het landschap weer open en komen we bij een hek uit. We openen de poort en na een goede honderd meter staan we bij een kleine parkeerplaats. Hier staat een box waar je een bijdrage in kunt deponeren ter onderhoud van de (prive) paden. Tussen de blatende schapen steken we de bult over waarna we de Uragh Stone Circle zien met op de achtergrond het prachtige Lough Inchiquin en de watervallen van het Gleninchaquin Park.

Het is een hele mooie setting, Ierland puur op zijn mooist. Natuurlijk maken we de nodige foto’s en laten de omgeving op ons inwerken; heerlijk. Dan wordt het tijd op richting Kenmare te gaan waar we net ten noorden Kenmare in Lissyclearig een leuke cottage B&B hebben, de Lissyclearig Thached Cottage. We worden natuurlijk vriendelijk ontvangen en de gastvrouw is zelfs bereid ons naar het centrum van Kenmare te brengen. Hier eten we wat onder Ierse klanken waarna we een pub opzoeken met ook heerlijk livemuziek.