Van Marrakech naar de Sahara

Van Marrakech naar de Sahara

Dag 3: Gorge du Dadès, Gorges du Toudra en Erg Chebbi

Gorge du Dadès
Gorge du Dadès

We hebben vandaag wederom een drukke dag voor de boeg. Na het ontbijt met pannekoeken en jam rijden we verder de Gorge du Dadès in. Na een kilometer krult de weg met scherpe haarspelden omhoog. We stoppen even voor een panoramafotootje. Dan komen we op een soort hoger gelegen plateau. Het landschap is prachtig. Na een kilometer of 4 komen we dan bij de echte gorge uit. Een diep ingesneden kloof waardoor het water zich perst. Je kunt zien dat in natte tijden het water gewoon over de weg stroomt. Na een stop draaien we weer om en rijden richting Tinghir voor de volgende Gorge, de Gorge du Toudra.

Gorge du Toudra

Na Tinghir valt meteen de oase aan palmbomen op. Het felle groen steekt af tegen de schrale rode bergen. Vrouwen wassen hun kleuren in de rivier. Bij een panoramapunt stoppen we en gaan we gezellig op de foto met wat berbers.

SONY DSC
Fotoshoot
IMG_5140
De Toudra Vallei met zijn vele palmen

Vlak voor de Gorge stoppen we gaan we te voet verder. Hier komt dan toch één van mijn wensen uit; ezeltje rijden. Er staat iemand die wel zijn ezeltje aan de toeristen af wil staan voor een paar centen. Het is niet echt een lief ezeltje want hij probeert mij te bijten, maar dat mag de pret niet drukken.

De Toudra Vallei

Wandelen tussen de akkers

Dan gaan we een stukje terug waar een gids ons op staat te wachten. Hij neemt ons mee naar de akkers en geeft ons uitleg over alle gewassen en de manier waarop het water verdeeld wordt. Erg leuk en interessant.

Uiteindelijk eindigen we dan toch weer aan de andere kant van de rivier in een kasbah weer tapijten met het handje worden gemaakt door alleenstaande vrouwen die hier opgevangen worden. Het moet allemaal een beetje sneu overkomen maar ik krijg ook het gevoel dat het een soort toeristenfuik is. Geen tapijten dus voor ons.

dag2_405
dag2_410
dag2_402
dag2_403
dag2_404
dag2_406
dag2_407
dag2_408
dag2_409
dag2_401
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Bovenstaande slider foto’s van de prachtige omgeving

Op weg naar de Sahara

Na de rondleiding gaan we dan echt op weg naar de Sahara. Via Tinghir rijden we over de N10 naar het oosten. Na ruim 20 km nemen we de afslag naar de R113 die ons door een prachtig berglandschap leidt richting Alnif.

Alnif
R113 naar Alnif

Alnif

Het is inmiddels bloedheet als we in Alnif een stop maken. We lopen de akkers in waar een aantal boeren op blote voeten het land aan het bewerken zijn. We bieden aan het werk even kort over te nemen. Ze moeten er erg om lachen want wij kunnen toch niet echt overweg met het gereedschap om het land om te ploegen.

Door het desolate mooi landschap met steeds vaker zandduintjes over de weg rijden we verder naar Rissani. Aan de rand van het stadje staat een prachtige stadspoort. Het klinkt raar maar het begint heel even te regenen. Ook voor de inwoners toch even bijzonder gezien hun reactie.

Stadspoort Rissani
Stadspoort Rissani

Merzouga en Erg Chebbi

Dan komen we uiteindelijk aan bij ons hotel vlak bij Merzouga aan de rand van de rode Erg Chebbi zandwoestijn. Overal staan kamelen en het waait erg hard. Onze berber gids met zijn typische blauwe gewaad hoofddoek (tangelmust) staat al klaar. Gezien zijn kleding zal hij wel van de Toereg zijn waar de mannen zich sluieren en de vrouwen niet. Gelukkig hebben wij ook zo’n tangelmust gekocht want met deze ‘zandstorm’ is het erg prettig dat je je gezicht kunt beschermen. Een bril is ook een echte must tenzij je zand in de ogen wilt.

SONY DSC
Aan de rand van de Erg Chebbi Woestijn

De kameel wordt opgestart en met een kleine tas handbagage trekken we in een 6 persoon karavaan met onze berber voorop de zandduinen in richting onze berbertent waar we zullen overnachten. Het is eventjes wennen op de kameel, de hoogte en het geschommel. Erg lang duurt de rit niet. Na ongeveer 1 km komen we al aan bij de tent. Inmiddels zit er in elke kier en gat zand. Als ik het bed opmaak ligt er meteen al een berg zand in. De wind heeft ons stevig te pakken. We dollen nog wat in de omgeving, spotten een witte schorpioen. Daarna schuiven we in de eettent aan waar onze berber een uitgebreide maaltijd klaar heeft staan. Onze 2 aangesloten Marokkaanse reisgenoten toveren een fles wijn tevoorschijn waarna we nog gezellig hebben zitten babbelen over van alles en nog wat.

SONY DSC
erg_chebbi_01
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
erg_chebbi_11
erg_chebbi_10
SONY DSC
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Een fotoslide van de mooie en leuke plaatjes