Van Marrakech naar de Sahara

Van Marrakech naar de Sahara

De volgende dag; op naar de Sahara!

Vroeg op want we gaan ook vroeg op pad. We genieten van het ontbijt wat eigenlijk maar bar weinig voorstelt. Veel jam, stokbrood en wat croissants met koffie en jus. De gids met zijn dikke jeep is netjes op tijd dus maken we dat we de stad uit komen. Op naar de Hoge Atlas. In het begin is alles nog vlak en passeren we nieuwbouwwijken. Het verkeer is natuurlijk rommelig. Veel brommertjes en scooters tussen de auto’s en af en toe een paardekar of ezel.  Dan naderen we de eerste bergen en al snel gaat het rap omhoog. De beplanting en bossen zijn prachtig. Na zo’n anderhalf uur maken we onze eerste thee-stop bij het Fôret van Toufliht.

Tizi ‘n Tichka pas

We zijn nog steeds niet op het hoogste punt van de 2260+ hoge Tizi ‘n Tichka pas. Overal zijn werkzaamheden om de weg te verbeteren. Het landschap wordt steeds kaler en in een mooie bocht stoppen we voor een prachtig panorama. We maken wat foto’s en gaan weer op pad waarna we snel de top bereiken.

Eénmaal over de pas wordt het landschap steeds roder, net als de huisjes.  In de groene valleien, met de rivieren die richting Sahara afstromen en opdrogen, wordt gras geoogst. Het landschap heeft iets weg van Arizona, mooie rode geërodeerde bergen.

20150531_122202

Aït Ben Haddou

In Tabourahte nemen we de afslag naar Aït Ben Haddou. Dit prachtige  dorp vol Kasbahs staat op de wereld erfgoedlijst en mag dan ook veel bezoekers ontvangen. Het is gelegen aan de rivier de Asif Ounila river waarin vrouwen hun tapijten wassen. Het dorp heeft ook als decor gediend voor zeer veel bekende films. De grote poort met toegangstorens is overigens ook niet origineel maar voor één van de films gebouwd. Onder de strakke blauwe hemel schieten wij de nodige plaatjes. We eten een hapje en gaan weer verder.

Aït Ben Haddou
Aït Ben Haddou, een wel heel simpele brug.

Ouarzazate

We vervolgende de weg richting Ouarzazate. Vooraan links van de stad stoppen we even voor de Atlas Studio’s en verderop nog eens bij het filmmuseum. Daar gaan we niet naar binnen want daar komen wij niet voor. Wat mij wel interesseert is het enorme zonne-energiepark Noor, een korte blik op dit gigantisch park zit er helaas niet in.

Dades Vallei

We rijden verder de Dades Vallei in, de vallei van de duizend kasbahs.

Het is overigens opvallend hoe goed de wegen hier zijn, maar ook de vele soorten snelheidscontroles ontgaan ons niet. Wat ook grappig is dat er in elk restaurant of hotel wel gratis WIFI is, ook in de afgelegen gebieden.

Bij het grote stuwmeer Barrage El Mansour Eddahbi maken we een korte stop. Ook vlak voor Kelaat en in Boumalne Dadès maken we nog een stop. Dan rijden we uiteindelijk de Gorge du Dadès in. Langs de oevers groeien overal oleanders. De hellingen hebben mooie kleuren maar zijn wel kaal. Bij Ait Ouglif maken we een stop om de prachtig gevormde rotsen te aanschouwen.

Dadès
Oued Dadès (rivier)

Een paar kilometer verder komen we bij het hotel. We overnachten in de Kasba de Vallee. We klooien nog even wat aan de waterkant van de Dadès rivier en pakken een biertje (!).

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Bovenstaand een fotoslide van de prachtige route tussen Ouarzazate en  de Gorge du Dadès.

Pas de volgende dag zullen we verder de vallei in rijden.