Krakau op de fiets

In oktober 2020 bezochten wij Krakau. Het was fantastisch zonnig weer. We verbleven er in Hotel Eden midden in de oude Joodse buurt Kazimierz gelegen aan de zuidzijde van het centrum. We maakten een fietstocht, bezochten het voormalige Joodse Getto, gingen naar Auschwitz waarna we de zoutmijnen van Wieliczka bezochten.

Geen zin om te lezen check dan de video van de fietstocht:

Fietsen door Krakau

Onze eerste kennismaking met de stad was een georganiseerde fietstocht met Nederlandse gids. Goed te doen, geen druk verkeer, er zijn fietspaden en er is weinig hoogteverschil.

De fietstocht startte bij het Kasteel van Wavel. De plek boven op de heuvel waar de stad Krakau eigenlijk ontstaan is.

Kasteel van Wavel

Daarna fietsten we via de Grodzka de binnenstad in en stopten we bij de Sint-Petrus-en-Pauluskerk en naastgelegen Sint-Andreaskerk. Vooral deze laatste is erg oud waarbij de geschiedenis terug gaat naar de bezetting van de Mongolen.

Sint-Petrus-en-Pauluskerk  en Sint-Andreaskerk (rechts)

De Markthal en de Raadhuistoren

De Grote Markt

Daarna fietsten we door naar de Grote Markt van Krakau. Een gigantisch groot plein met onder andere de markante Mariakerk. Ga je aan de voorzijde van de Mariakerk naar binnen dan kun je gratis even naar binnen kijken, wil je de kerk echt bezoeken dan is er aan de rechterzijde een ingang waar je tegen betaling de kerk rond kunt wandelen. Boven in de toren speelt de gehele dag door elk uur een trompettist een deuntje door elk van de 4 luiken van de linker toren.

Mariakerk

Een stukje interieur van de Mariakerk

Midden op het plein staat de oude markthal en de Raadhuistoren.

De Markthal en de raadhuistoren (links)

Vanaf de markt fietsten we naar het Juliusz Słowacki Theater en via het park naar de oude stadspoort Barbakan, eens omgeven door water.

Stadspoort Barbakan

Hier fietsen we weer langs de oude vestigingsmuur op om weer via de Plac Szczepański terug naar de Grote Markt te gaan waar we uitleg kregen over het kunstwerk van het hoofd: de Eros Bendato aan de voet van de Raadhuistoren.

De Eros Bendato aan de voet van de Raadhuistoren

Hierna bezoeken we de mooie St. Annakerk.

De St. Annakerk (boven) en het interieur (onder)

We springen weer op de fiets en gaan weer naar het park richting de Universiteit waar onder ander Copernicus ( standbeeld) en Paus Johannes Paulus gestudeerd hebben. Een standbeeld herinnert aan Copernicus.

Krakau

Standbeeld Copernicus

Hierna komen we uit bij het bisschoppelijke paleis waar de Paus Johannes woonde toen hij nog bisschop was en later veelvuldig terugkeerde.  Vaak verscheen hij in het venster waar nu een afbeelding van de hem zichtbaar is.

Krakau

Okno Papieskie, bisschoppelijke paleis

We fietsen even terug naar het Kasteel van Wavel en zakken af naar de rivier de Wisla. Deze volgen we richting de monumentale Józef Piłsudski brug uit 1933 genoemd naar de man die Polen weer opnieuw de kaart zette toen Polen door bezetting ophield te bestaan.

De nieuwe moderne voetgangersbrug Vader Bernatek’s Brug ligt een stuk verderop. Deze brug hangt vol slotjes en is opgesierd met balancerende beelden. De brug verbindt de oude Joodse buurt Kazimierz met het voormalige Joodse Getto.

 

 

Kazimierz

Kazimierz, Kowea Itim le-Tora Synagoge

Wij bezoeken het getto de volgende dag en fietsen nu dus verder door de oude joodse buurt Kazimierz. We passeren de oude Synagoge.

Synagoge met gedenkteken

Samenvatting

Tegenover de synagoge ligt het Jewish Square met vele restaurantjes met inderdaad ook hummus.

De restaurantjes aan het Jewish Square

Hierna werpen we vanuit de Jakuba een blik op het Joodse kerkhof waarvan de stenen in WOII gedwongen misbruikt werden als bestrating in het kamp Plaszów.

Remah Cemetery

We fietsen verder naar het gezellig plein met een foodcourt; Plac Nowy. Er staan marktkraampjes en vooral food.

krakau

Foodcourt Plac Nowy

Even verderop fietsen we langs het steegje dat gebruikt werd als locatie van de filmset uit Schindlers List.

Filmset locatie in Kazimierz uit Schindlers List

Hier verderop zit ook Café Hevre, na de fietstocht drinken we in deze oude omgebouwde synagoge nog een rezane biertje. Een wit biertje met daarop drijvend een donker biertje.

De volgende dag bezoeken we het voormalig getto Podgórze.
Lees verder: Verslag bezoek Voormalig Joods Getto Krakau
Lees HIER verslag Auschwitz en de Wielicska Zoutmijnen