Hiken in Lapland

Hiken in Lapland

Dag 4: Alesjaure – Abiskojaurehut 22km

Wederom heeft het de hele nacht geregend en is het in de ochtend weer droog, mazzel! Ik breek eerst mijn tent af en loop dan richting de Alesjaurehut om daar op een bankje rustig te ontbijten. Aangekomen bij de Alesjaurehut blijkt dat er een boot gaat van de hut een kilometer of  7 het meer op naar de “Outlet of Alesjaure” en aangezien ik 2 pittige dagen achter de rug heb en het stuk langs het meer op nogal lang is neem ik de boot.

Timetable Alesjaure Boat service

Tijd om te ontbijten had ik niet meer dus dat doe ik bij de shelterhut weer terug aan wal.

De boot zit vol gepropt met hikers en een hond. De kapitein is een Sami en vertelt vol trots over het leven in Lapland. Hij vertelde dat het meer begin juli nog dicht gevroren was en dat zij in de winterdag met de rendieren bezig zijn.

Terug aan wal da ik eerst eten en daarna weer op pad. De route kenmerkt zich door prachtige vergezichten over het meer. Het is wel stukken frisser en voor het eerst zet de de muts op. Het gaat een beetje op en af met hier en daar laag struikgewas. Wederom zijn er veel tegenliggers in alle soorten en maten. Ik voel de vermoeidheid in de benen van afgelopen dagen en ben blij dat ik het eerste stuk over heb kunnen slaan.

Dan zie ik langzaam een dal voor me opdoemen waar het pad langzaam naar beneden af loopt en ik zie zowaar weer een boompje. Langzaam daal ik weer af richting de boomgrens en de ingang van het Abisko National Park. Wederom zijn de laatste kilometers weer pittig maar eenmaal bij de Abiskojaurehut wordt ik warm ontvangen en krijg ik een gratis energiedrankje. Ik besluit hier bij de hut te overnachten omdat me verteld is dat het niet toegestaan is wild te kamperen in het park.

De hut – Stuggan

Campspot bij Abiskojaurestugarne

Het kamperen bij de hut kost ongeveer 20 a 25 euro. Bij de hut zijn een aantal voorzieningen waarvan je gebruik mag maken zoals de sauna en het winkeltje. Na 3 dagen wandelen ben je wel aan een opfrissing toe. Onder deskundige begeleiding van een aantal oudere Zweden wordt mij de Zweedse saunacultuur bijgebracht inclusief een duik in het meer. Voor het gebruik van de sauna moet er wel even hout gekapt worden in het bos. In het keukentje kun je alle broodnodige zaken kopen en meer zelfs. Kant en klare adventure-food pakketten, bier, gekookte eieren en zelfs wat souvenirs.

Verder is er een keukentje waar je op een kookplaat kunt keuken en alle voorzieningen kunt gebruiken. Stroom is er niet dus als je nog wat op wilt laden heb je pech gehad. Ik heb zelf 4 accu’s voor mijn fotocamera bij, 4 voor mijn Gopro en dan nog 2 powerbanks waarmee ik de telefoon op kan laden en de Gopro-accu’s. Gelukkig is het doorgaans langs licht en heb je zelfs geen verlichting nodig. In de hut staan de kaarsen klaar.