No Image Available

Saigoku

 Auteur: Cees Nooteboom  Pagina's: 208  Tags: azieboekTreintreinreizenWandelen |
 Beschrijving:

Fotografe Simone Sassen en auteur Cees Nooteboom hebben zich tweemaal gewaagd aan de pelgrimstocht naar het prachtige Saigoku, in het westen van Japan. Saigoku wordt ook ‘het bedevaartsoord van de 33 tempels’ genoemd en Sassen fotografeerde deze tempels in de verschillende seizoenen. Op die manier wist zij poëtische beelden van sneeuw, kersenbloesems en herfstbladeren vast te leggen. Het koppel reisde per bus, per trein en te voet. Ze stapten kilometers ver en soms wel 888 trappen naar omhoog.

Sommige van de tempels die ze ontdekten dateren van de Heianperiode waardoor Nooteboom ze linkt aan de klassieke Japanse tekst The Tale of Genji van Murasaki Shikubu. Dit verhaal werd geschreven rond het jaar 1000 en wordt gezien als de eerste echte roman in de wereldgeschiedenis. De wisselwerking tussen beeld en tekst resulteert in een unieke publicatie. Japan wordt hier op zijn mooist geportretteerd.

Cees Nooteboom (1933) trok in zijn jeugd na een opleiding in kloosterscholen liftend door Europa – een gebeurtenis die hij gebruikte voor zijn debuutroman Philip en de anderen (1955). Een jaar later verschijnt zijn poëziedebuut De doden zoeken een huis. In 1956 begint hij ook aan een ander deel van zijn carrière, de reisjournalistiek. Hij werkt voor Het Parool en maakt onder andere reportages over de opstand in Hongarije. Hij begint dan ook aan een grote serie reisverhalen voor Elsevier. Drie jaar later stapt hij over naar de Volkskrant en vanaf 1968 vindt hij zijn eigen plek bij het glossy tijdschrift Avenue. In 1963 worden zijn reisverhalen gebundeld onder de titel Een middag in Bruay, gevolgd door Een nacht in Tunesië (1965) en Een avond in Isfahan (1978). Met Rituelen (1980, F. Bordewijkprijs en de Amerikaanse Pegasusprijs voor de beste niet-Amerikaanse roman) breekt Nooteboom door bij het grote publiek. Rituelen is in 1989 verfilmd met in de hoofdrollen Derek de Lint en Thom Hoffman.
Recenter verschenen van zijn hand de roman Paradijs verloren (2004), Verleden als eigenschap (kronieken, 2008), Rode regen (columns, herinneringen, gedichten, 2007), de verhalenbundel ‘s Nachts komen de vossen (2009) en Brieven aan Poseidon (2012). Naast romans, poëzie en reisverhalen schreef hij ook enkele toneelstukken. Zijn boeken werden in meer dan dertig talen vertaald.
Voor zijn gehele oeuvre ontvangt hij de Constantijn Huygensprijs (1992). In 2004 wordt Cees Nooteboom de P.C. Hooftprijs toegekend. Hij ontvangt in 2006 een eredoctoraat van de Radboud Universiteit vanwege zijn veelzijdig literair oeuvre, dat diep geworteld is in de Europese cultuur en geschiedenis. In het najaar van 2009 ontvangt hij uit handen van koning Albert de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren, die een keer per drie jaar door de Nederlandse Taalunie wordt toegekend. Op bol.com vind je alle boeken van Cees Nooteboom, waaronder het nieuwste boek van Cees Nooteboom.


 Terug