No Image Available

Reizen maakt rijk

 Auteur: Jan Donkers  Pagina's: 213  Tags: boekverhalenbundel |
 Beschrijving:

Waar de meeste reizigers stoppen en genoegen nemen met hun verwondering gaat Donkers verder, als reiziger verslaggever en geheim. agent, schreef de Volkskrant bij het verschijnen van de reportagebundel Amerika, Amerika.

Dat was in 1983; sindsdien heeft Jan Donkers. ook een beetje tot zijn eigen verbazing, zijn aandacht deels verlegd tot buiten de Atlantische wereld, met als gevolg dat de lezer in deze nieuwe bundel niet alleen een reportage aantreft over Mike Tyson, maar ook over onder andere de dood wan een Nederlandse pater in Panama, over Donkers’ plek van herkomst Amsterdam-Noord, over verkiezingen in Haïti, over een op de fiets beslechte generatiestrijd op de Mout Ventoux en over het geweld in Colombia. Wat ook de lokatie is van deze kleurrijke reisverhalen, Donkers neemt nog steeds nergens genoegen met het verwoorden van alleen verwondering. Zijn nieuwsgierigheid naar waarom dingen zijn zoals ze zijn blijkt op elke plek sterker en telkens vindt de speurtocht naar een antwoord op die vraag zijn weerslag in een heel eigen genre dat gesitueerd kan worden in het grensgebied van de beschouwing, de reisreportage en het korte verhaal.

Jan Donkers werd in 1943 geboren in Amsterdam, waar hij sociologie studeerde en waar hij nog steeds woont. Hij was redacteur van Propria Cures, Hitweek en De Revisor en levert bijdragen aan talloze dag-, week- en maandbladen. Hij is auteur van drie verhalenbundels en twee toneelstukken, en tegenwoordig hoofdzakelijk werkzaam als buitenland-redacteur van de VPRO Radio.

 


 Terug