No Image Available

Op bezoek in de Republiek

 Auteur: Angela Jager & Marije Osnabrugge  Pagina's: 128  Tags: boekhistorisch |
 Beschrijving:

Reisverslagen uit de zeventiende en achttiende eeuw

Reizigers uit de hele wereld bezochten de Republiek der Verenigde Provinciën gedurende de zeventiende en achttiende eeuw, voor zaken, een studie of uit nieuwsgierigheid naar het jonge land. Dankzij de uitgebreide reisverslagen die zij nalieten beschikken we over een groot aantal observaties en ervaringen van deze buitenstaanders. Hoe was het om door de Republiek te reizen? Wat bezochten en bewonderden zij? En wat vonden de reizigers van het land, de cultuur en haar bewoners?

In dit boek vergezellen we deze reizigers op hun tocht met de trekvaart over de binnenwateren (efficiënt, maar met overlast van pijprokers), gaan we naar de beste winkels om prenten te kopen, bezoeken we een obscure religieuze sekte in Friesland en lachen we om de boter-obsessie van de Hollanders. We zijn getuige van hun ontmoetingen met kunstenaars, verzamelaars en geleerden, en beleven – door hun ogen – de vele schilderijen, beelden en gebouwen die in deze periode werden gemaakt. In het geval van het praalgraf van Willem de Zwijger in Delft en de stadsuitbreiding van Amsterdam kunnen we de bouwwerkzaamheden zelfs op de voet volgen.

De reisverslagen vormen waardevolle momentopnames van een land dat razendsnel veranderde. Samen met kunstwerken en andere objecten uit Nederlandse museumcollecties bieden zij een verfrissende blik op de jonge Republiek.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

TravelTon
Average rating:  
 0 reviews

 Terug