Het broeit in de Arabische wereld en dit heeft gevolgen voor hoe wij naar deze regio kijken. De verwevenheid tussen Oost en West houdt Abdelkader Benali al bezig zolang hij schrijft. Misschien niet vreemd voor een schrijver van Marokkaanse komaf die opgroeide in Nederland. De afgelopen vijf jaar heeft Benali in de Arabische wereld een generatie ontmoet die met nieuw elan en kracht de eigen wereld wil veranderen. Dit boek is er een verslag van. Zijn berichtgeving is er een van binnenuit en handelt over uiteenlopende kwesties als Arabische poëzie in Damascus, de botsing tussen Hamas en seculiere individuen in Gaza, hoe literatuur in Jeruzalem Joden en Arabieren bij elkaar moet brengen, wandelen in Orhan Pamuks Istanbul. Maar vooral is het een verslag van een Arabische generatie kunstenaars en cultuurmakers die de druk van dictatuur, fundamentalisme, censuur en oorlog weerstaan om hun stem te laten horen.
Uit Oost=West blijkt een grote betrokkenheid met en bewondering voor allen die leven onder totalitaire regimes, in onveilige gebieden of oorlogssituaties. Tevens is de reportage Berichten uit een belegerde stad in dit boek opgenomen.
Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woont vanaf zijn vierde in Nederland. Hij schrijft columns, toneelstukken, poëzie, verhalen en romans, waarvan er al heel wat werden bekroond, o.a. met de Libris Literatuur Prijs. Zijn werk wordt ook in vele talen vertaald. In 2021 hield hij de 25ste Henri Nouwenlezing.
Submit your review | |
Terug