Jeruzalem is zoveel groter in dromen en emoties dan in werkelijkheid. Dromen die worden gevoed door de joodse, christelijke en islamitische heiligdommen die vlak bij elkaar, naast elkaar, en boven op elkaar gelegen binnen de muren van de Oude Stad. De berg Moria en zijn opeenstapeling vam heilige stenen is waarschijnlijk het meest explosieve stuk onroerend goed ter wereld.
Marcel Kurpershoek sprak met bewoners die proberen in Jeruzalem een normaal leven te leiden en bezoekers die een visioen najagen, en hij bestudeerde het godsdienstig leven in en rond de heiligdommen, het gebruik dat ervan wordt gemaakt om belangen van de ene groep te dienen ten koste van de andere.
Op de wandelingen die hij door Jeruzalem en omstreken maakte, ontstaat ook een beeld over de diepere achtergronden van het conflict tussen Israël en de Palestijnen.
Marcel Kurpershoek (1949), arabist en Midden-Oostenspecialist, geniet wereldwijd bekendheid als een der drie kenners van de orale poëzie van de bedoeïenen uit het Lage Kwartier, die hij vastlegde in een wetenschappelijke studie en waarover hij verhaalde in Het woeste Arabië. Daarnaast publiceerde hij de essaybundel Wie luidt de doodsklok over de Arabieren?, Onzalig Jeruzalem en De tragopan van Kohistan. In 2008 verscheen In Limbo. Zijn werk is in het Engels en het Arabisch vertaald.
Submit your review | |
Terug