Muggen mensen olifanten
In Muggen mensen olifanten, haar eerste echte reisboek, voert Marion Bloem de lezer in een wervelende stroom van verhalen mee naar Bali en Bolivia, naar Australische woestijnen en moerassen op Nieuw-Guinea, naar Afrika, Japan en de Verenigde Staten. Alle vijf de continenten komen uitgebreid aan bod. Overal ter wereld ontmoet zij mensen met wie een persoonlijk contact ontstaat. De vaak ontroerende en hartverscheurende verhalen die zij te horen krijgt roepen weer allerlei herinneringen op: gebeurtenissen uit haar jeugd, liefdesgeschiedenissen, familieverhalen. En zo vinden we alle belangrijke thema’s uit haar werk ook hier weer op een heel bijzondere manier terug, vooral de confrontaties tussen culturen en de misverstanden die daarmee gepaard kunnen gaan. Bloems grote reis- en levenslust lijkt aangedreven te worden door de zoektocht naar de wortels van haar eigen identiteit, de identiteit van een gewoon Indisch meisje. ‘Ze legt haar hand op mijn arm, trekt aan mijn mouw, kijkt mij aan met haar zwarte doordringende ogen en vraagt me: “Waar kom jij vandaan? Je bent een blanke vrouw, maar je bent zwart zoals wij.”
Marion Bloem werd geboren op 24 augustus 1952 in Arnhem. In 1971 ging ze in Utrecht psychologie studeren en in 1977 studeerde ze af in de klinische psychologie. Ze begon met het schrijven van kinderboeken, waaronder Matabia , over de aanpassingen van een Indisch meisje in Nederland in de jaren vijftig, dat bekroond werd met de Ibby Prijs en de Tiger Award. Ze debuteerde echter in 1976 als literair schrijfster met haar boek De overgang.
Pas later werd ze echt bekend bij het grote publiek door haar literaire boek Geen gewoon Indisch meisje uit 1983. Vaak schrijft Marion over het migrantenbestaan in Nederland en komt de Indische geschiedenis goed naar voren. In 1993 ontving ze de E. du Perronprijs voor haar gehele oeuvre. In 2009 werd haar gedicht Geen requiem ter gelegenheid van 65 jaar bevrijding door de Stichting Herdenking in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum in een boekje gratis verspreid.
Daarna heeft ze de pen zeker niet neergelegd en kwam ze met Als je man verandert (2010), die samen geschreven had met uroloog Paul Kil over prostaatkanker. Later in het jaar verscheen ook Een lege tas en in 2011 kwam ze met Meer dan mannelijk . In 2012 schreef ze Het Bali van Bloem en Een meisje van honderd, een familieroman over de helderziende Moemie. Op bol.com vind je alle boeken van Marion Bloem, waaronder het nieuwste boek van Marion Bloem.”
Terug