No Image Available

Het trieste der tropen

 Auteur: Claude Lévi-Strauss  ISBN: 904500156  ISBN: 9789045001562  Pagina's: 480  Tags: boekGelezen |
 Beschrijving:

‘Ik heb een hekel aan reizen en aan ontdekkingsreizigers.’ Zo luidt de beroemd geworden eerste zin van Tristes tropiques (1955), het magnum opus van Claude Lévi-Strauss. De in 1905 in Brussel geboren cultureel antropoloog – of etnograaf, zoals hij zichzelf liever noemt – zou met dit boek wereldfaam verwerven.

Na deze aanhef doet Lévi-Strauss uitgebreid verslag van zijn reizen naar Brazilië, waar hij na zijn studie een aanstelling kreeg als docent aan de Universiteit van Sao Paulo, en naar Azië. Zij vormden voor Lévi-Strauss een aanleiding tot het schrijven van een verslag van de intellectuele ‘zwerftocht’ die hem via de filosofie naar de etnologie leidde.

Maar zijn grootste faam ontleent dit boek aan de delen die Lévi-Strauss wijdde aan de vier Braziliaanse india­nenstammen bij wie hij in de jaren dertig van de vorige eeuw etnologisch veldonderzoek verrichtte. Eens waren de Caduveo, de Borôro, de Nambikwara en de Tupi-Kawahib met velen; toen Lévi-Strauss hun leven deelde, waren ze nog maar met weinigen. De etnograaf besefte dat het niet lang meer zou duren of er zou vrijwel niemand van hen meer bestaan, hoogstens een enkeling die, door de nood gedwongen, zich in een westerse samenleving had gevoegd.

Met mede­dogen, res­pect en humor beschrijft Lévi-Strauss het karige leven, de ge­bruiken en materiële cultuur van deze volkeren. Westers superioriteitsgevoel is hem vreemd, maar evenmin is hij geneigd een geïdealiseerd beeld van de ‘nobele wilde’ te geven.

Claude Lévi-Strauss (Brussel, 28 november 1908 – Parijs, 30 oktober 2009) was een Frans cultureel antropoloog die werd beschouwd als een van de grote denkers van de twintigste eeuw. Hij heeft het structuralisme in de sociale wetenschappen grotendeels vormgegeven.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

TravelTon
Average rating:  
 0 reviews

Other Books From - * Azië

No Image Available De lange weg naar huis * Afrika, * Australië/Oceanië, * Azië Rupert Isaacson
No Image Available De reis naar Sachalin * Azië, - Historisch Reisverhaal Anton Tsjechov
No Image Available Japan * Azië Cees Nooteboom
No Image Available De boeddha uit het rijstveld * Azië Jan Boonstra
No Image Available Het geluid van Zijn naam * Afrika, * Azië, * Europa Cees Nooteboom
No Image Available Op vijf wielen * Australië/Oceanië, * Azië, Motor Maartje Schneemann & Leon Batta
No Image Available Tussen goden en demonen * Azië Herbert Paulzen
No Image Available Ladakh * Azië Herbert Paulzen
No Image Available De gouden schubben van de slang * Azië Herbert Paulzen
No Image Available China ten zuiden van de wolken * Azië Herbert Paulzen
 Terug