No Image Available

Fietsen met Nietzsche

 Auteur: Babs van De Bergh  Pagina's: 212  Tags: boek |
 Beschrijving:

Filosoferen is reizen door de geest. Of is het reizen mét je geest? In ieder geval is reizen goed voor het denken, al kan het ook een vlucht zijn.

Van oudsher denken denkers tijdens het lopen. De navolgers van Aristoteles werden zelfs de rondwandelaars (peripaterici) genoemd. Nietzsche wandelde dagelijks uren vanuit het Zwitserse Sils Maria, waar hij naar eigen zeggen zijn beste teksten schreef. Velen hebben van hun wandeltochten verhaald of gebruikten deze als metafoor voor hun gedachten. Zo deed Petrarca verslag van zijn onderzoekingen tijdens de beklimming van de Mont Ventoux, Rousseau van zijn overpeinzingen tijdens eenzame Alpenwandelingen en Benjamin van zijn flaneren langs de Parijse boulevards.

Meer moderne denkers nemen de fiets. Peter Sloterdijk: ‘Op de fiets ervaar je dat willen, kunnen en uitvoeren één kunnen zijn in een ronddraaiend fietspantheïsme. Dan wil je wel juichen: Es geht, es geht, es geht!

Allemaal zien zij denken als voortbewegen. Als een reis op weg naar de waarheid. Filosoferen is rondtrekken door het rijk van de geest. En meestal wordt de weg belangrijker gevonden dan het eindpunt.

Fietsen met Nietzsche, een bloemlezing van filosofische teksten over reizen, bevat klassieke bijdragen van onder anderen Plotinus en Petrarca, Rousseau, Camus en Benjamin, en natuurlijk Nietzsche. Hedendaagse Nederlands-talige denkers als Delpeut, Verhoeven, Van Tongeren en Van den Bossche trekken samen op in het nadenken over de reis. Verder bevat Fietsen met Nietzsche drie nog niet eerder vertaalde teksten van Onfray, Sloterdijk en Lingis.

Babs van den Bergh is filosoof en ambtenaar. Ze stond aan de wieg van het succesvolle tijdschrift Filosofie Magazine. Ze is lang een filosofische wandelaar geweest, maar heeft onlangs de fietser in zichzelf ontdekt.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

TravelTon
Average rating:  
 0 reviews

 Terug