Even naar de evenaar
In Nairobi, waar de reis begint, wordt Frank van Rijn het slachtoffer van truc nummer 17A uit. Het standaardwerk voor de Nairobische Oplichter. Het kost hem slechts één euro, maar het gevoel bij de neus genomen te zijn door een handige jongen zit hem dwars. Wat hem nog meer dwars zit is de regen in de droge tijd. Onder dreigende wolken fietst hij Nairobi uit, maar gelukkig klaart het weer op en verlicht door een plezierig zonnetje kruist hij enkele dagen later de evenaar, waar een professor in de mechanica hem het Corioliseffect demonstreert: het door een gat onderin een pannetje weglopende water draait tien passen ten noorden van het evenaar-bord rechtsom en tien passen ten zuiden ervan linksom. ‘Dat komt door de rotatie van de aarde,’ licht de professor toe. Na dit verbazingwekkende experiment moet de auteur mee naar de souvenirwinkel, want ‘Er zijn vast wel kleine aandenkens die niets wegen,’ aldus de professor. ‘Mijn fiets is loodzwaar beladen met allemaal dingetjes die niets wegen,’ antwoordt Frank, maar om niet vervelend te zijn koopt hij een stenen ganzenei met de wereldkaart erop, waarover een dikke equatorlijn loopt.
De tocht gaat verder via nog een paar evenaar-passages, de mooie Thomson Falls, Lake Baringo met nijlpaarden en krokodillen, de Great Rift Valley en een mooi groen gebergte naar Oeganda. Daar bezoekt Van Rijn in zijn hoedanigheid van onbezoldigd ambassadeur van Cycling outof Poverty een aantal projecten van deze kleinschalige hulporganisatie, die fietsen geeft aan arme mensen. Met die fietsen kunnen de boeren meer groenten en fruit in kortere tijd naar lokale markten brengen, waardoor hun inkomsten drastisch omhoog gaan. Bij Jinja aan het Victoriameer komt onze 21ste eeuwse ontdekkingsreiziger 53.886 dagen na Speke bij de Ripon Falls en voelt zich ondanks al die dagen achterstand toch ook een beetje de ontdekker van de bron van de Nijl. Zoveel mogelijk via kleine wegen keert de auteur terug naar Kenia, waar hij in Kisumu een lint doorknipt. Daarmee is de Bicycle Workshop van Cycling outof Poverty geopend. Hier kunnen de vele fietstaxi-rijders van de stad hun rijwielen laten repareren.
“Even naar de evenaar” is een boek dat de lezer meevoert door Afrika, langs kleurrijke marktjes en door pittoreske dorpjes. Zijn als altijd zwaar beladen fiets steekt schriel af tegen lokale fietsen vol beladen met bananen, balen rijst en zakken vol cassave en maïs. Een dienstreis puur voor het plezier!
Frank van Rijn (Den Haag, 21 april 1948) is een Nederlandse wereldfietser en schrijver van reisverhalen. Van Rijn begon in 1969 met zijn eerste fietstocht van 80 kilometer welke hij ieder volgend jaar gestaag opbouwde. Gedurende een periode van 45 jaar fietste hij meer dan een half miljoen kilometer over alle continenten met uitzondering van Antarctica. Zijn fietstochten kunnen vaak maanden duren. Tot en met 2018 werden er 15 boeken van hem uitgebracht waarin zijn reizen centraal staan. Over zijn ervaringen tijdens zijn fietstochten geeft hij regelmatig lezingen.
Submit your review | |
Terug