No Image Available

Een fascinatie voor Theth

 Auteur: Gerda Mulder  Pagina's: 230  Tags: albaniëboekeuropa |
 Beschrijving:

Het Albanese bergdorp Theth ligt er tegenwoordig nog precies zo bij als in de tijd van Den Doolaard, toen de bloedwraak nog heerste. Bijna een halve eeuw lang – tijdens het communistische regime – kwamen er geen buitenlandse bezoekers. Sinds kort is het dorpje een exclusieve reisbestemming voor liefhebbers van ruige bergwandelingen die logeren in primitieve boerderijen zonder elektriciteit. Ook de eerste Nederlanders hebben de bijzondere aantrekkingskracht en de ruwe schoonheid van de Noord-Albanese Alpen ontdekt. Dit is een bijzondere publicatie over een dorpje aan de rivier met zestig huizen en honderd inwoners, zonder dorpshuis en winkels, waar de tijd heeft stilgestaan en waar je alleen bij de bewoners zelf in hun stenen huizen kunt logeren. Met levendige reisbeschrijvingen van schrijvers en journalisten als Edith Durham, Rose Wilder Lane en A. den Doolaard, die Theth allemaal voor de Tweede Wereldoorlog bezochten, verhalen over de wetten van de bergen, de gevolgen van de bloedwraak, de positie van vrouwen, het fenomeen van de Albanese maagd en de rol van de dorpspastoor. En een uitgebreide fotodocumentaire over het dorp nu: over de huizen, hun bewoners en hun leven op de boerderijen en de overweldigende natuur.

Gerda Mulder las op de middelbare school A. den Doolaard’s roman uit 1933 De Herberg met het Hoefijzer. Sinds die tijd is zij gefascineerd door het geïsoleerde bergdorpje in Noord-Albanië dat in die roman een belangrijke rol speelt: Theth, in de Shala vallei. Onder meer met teksten en foto’s van reizigers die Theth in de twintigste eeuw hebben bezocht, brengt zij de geschiedenis van het dorp tot leven.

Herman Zonderland is fotograaf en reist regelmatig naar Albanië voor het maken van reportages, onder andere over de bloedwraak en het bezoek van de Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk aan Albanië. Hij bezocht Theth de afgelopen jaren diverse malen en fotografeerde het dagelijkse leven van de arme boerenfamilies van Theth, en hun dappere pogingen om in Albanië de toeristische mogelijkheden van hun prachtige bergvallei te exploreren.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

TravelTon
Average rating:  
 0 reviews

 Terug