De Tragopan van Kohistan
In De tragopan van Kohistan trekt Marcel Kurpershoek door de Himalaya, Hindukush en Karakoram. Hier speelden Britse en Russische geheime agenten Kiplings Great Game. Hij ziet hoe de fanatieke sjia- en soenni-islam slag leveren en rationele isma eten stand proberen te houden op de oude zijderoute. Op zoek naar de zeldzame tragopan in een ongerepte Induszijvallei, ontdekt hij een oervorm van de Taliban. Voorbij de wereld van mens en dier komt hij zichzelf tegen op de hellingen van de K2. Hij ervaart er hoogteziekte, bevriezing, lawines en steenval om uiteindelijk oog in oog te kunnen staan met de natuur in haar meest indrukwekkende gedaante.
In het tweede deel gaat Kurpershoek in op de religieuze tegenstellingen die het gebied tekenen: tolerantie, individuele vrijheid en respect voor de vrouw staan recht tegenover onderdrukking, corruptie en rechtsongelijkheid. Kurpershoek beschrijft de wijze waarop 9/11 heeft bijgedragen aan deze discrepantie en biedt mogelijkheden om het toenemende fundamentalisme een halt toe te roepen.
Marcel Kurpershoek (1949), arabist en Midden-Oostenspecialist, geniet wereldwijd bekendheid als een der drie kenners van de orale poëzie van de bedoeïenen uit het Lage Kwartier, die hij vastlegde in een wetenschappelijke studie en waarover hij verhaalde in Het woeste Arabië. Daarnaast publiceerde hij de essaybundel Wie luidt de doodsklok over de Arabieren?, Onzalig Jeruzalem en De tragopan van Kohistan. In 2008 verscheen In Limbo. Zijn werk is in het Engels en het Arabisch vertaald.
Terug