In de zomer van 1907 eindigt een geologische expeditie in een ramp. Twee van de drie deelnemers verdwijnen op raadselachtige wijze in de Askja-krater, diep in het onherbergzame IJslandse binnenland. Volgens het overgebleven expeditielid vonden zij hun graf in het vulkaanmeer dat zij per boot wilden verkennen.
Een jaar later is er een nieuwe expeditie naar de Askja – ‘de knoop van IJsland’ – onderweg. Een van de deelnemers is Ina von M nster, de verloofde van een van de verdwenen geologen. Op haar hebben de leegte en de dramatische kant van het IJslandse landschap een heel andere uitwerking dan op haar reisgenoot, Hans Otten, die zijn eigen gevecht levert met de spoken uit het verleden. Als zij geconfronteerd worden met de man die de eerste expeditie overleefde, krijgt het verhaal een geheel nieuwe wending.
De knoop van IJsland is een meeslepende historische roman over twee mensen die in een barre omgeving met zichzelf in het reine proberen te komen. Tevens geeft de roman een indringend beeld van IJsland, een land dat zowel op romantische als minder romantische geesten een grote invloed heeft.
Als antropoloog en reisauteur is Gerrit Jan Zwier gespecialiseerd in noordelijke gebieden.
Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met De noordkromp en andere verhalen. Later publiceerde hij romans (Allemaal projectie, De inquisiteur, De dwaze eilanden), reisboeken en een antropologische thriller (Antropologen te velde). Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij schreef een boek over Lapland (Altijd Lapland) en twee boeken over IJsland: Land van grote eenzaamheid en de historische roman De knoop van IJsland (1996), die ook in het IJslands werd vertaald. In 1998 verscheen Het noordelijk gevoel, met verhalen over Noord-Canada, Groenland, IJsland en andere koude streken, waarbij de waddeneilanden het begin- en eindpunt vormen. Ook Zilverig licht bevat verhalen over barse, noordelijke gebieden, waaronder Spitsbergen. Het verbindende thema in Mijn wadden (2004), Mijn Drenthe (2005) en Mijn Ierland (2007) is de manier waarop deze gebieden in het verleden geromantiseerd zijn. Naar de rand van de kaart (2008) beschrijft een enerverende reis door Patagonië en langs een hele reeks eilanden in Antarctische en Zuid-Atlantische wateren; hierin wordt het ‘noordelijk gevoel’ tijdelijk – in ieder geval een boek lang – door een ‘zuidelijk gevoel’ vervangen. Zwier publiceert reisverhalen, columns en kritieken in verschillende kranten en bladen, o.a. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Leeuwarder Courant, Traveler, Grasduinen en Plus Magazine. Op bol.com vind je alle boeken van Gerrit Jan Zwier, waaronder het nieuwste boek van Gerrit Jan Zwier.
Submit your review | |
Terug