De beklimming van de Kilimanjaro.

De beklimming van de Kilimanjaro.

Kilimanjaro top

De Kilimanjaro, de hoogte berg van Afrika, dak van Afrika, één van de ‘Seven Summits‘ en maar liefst 5895  meters hoog. Een berg die bij vele outdoorfreaks hoog op het lijstje staat om te beklimmen. Niet alleen bij de freaks, veel klimmers gaan naar boven met een bepaald doel. Herstellend van een ziekte, ter nagedachtenis aan een dierbare of voor een goed doel. Wij hadden geen van deze, behalve dan dat wij in dit jaar de magische leeftijdsgrens van 50 aantikten. En zo was het plan daar. We sloten ons aan bij een groep van 4  Amerikanen, boekten de vlucht en de beklimming.

Video

Zoek je het niet om het hele verslag te lezen, laat je dan inspireren door de video van de klim.

Voorbereidingen beklimming Kilimanjaro

Gearlist beklimming kilimanjaro
Gearlist

Maar waar waren we aan begonnen? Wat werd er van ons verwacht? Hoe zwaar is het en hoe koud zal de beklimming van de Kilimanjaro zijn, kunnen wij dit wel? Onzekerheid dus. Maar goed, fysiek werd er wat van ons verwacht dus startten we met trainen. Veel wandelen, wandelen en nog eens wandelen. In de Eifel, in de regen, in de sneeuw en bij mooi weer. Alle omstandigheden en bijbehorende kleding hebben we gehad. Daarnaast nog meer cardio, 7 km per week zwemmen en spinning. Dan nog de juiste spullen aanschaffen voor zover ik ze nog niet had zoals een donsjas. Mijn uiteindelijke volledige gearlist je hier:

Gearlist Kilimanjaro (634 downloads )

en dat was genoeg en niets teveel of te weinig. Tip, neem gaiters en stokken voor de afdaling, onmisbaar in het erg losse zand. Trek vooral laagjes aan met aan de buitenzijde een donsjas en de regenkleding als windchill.

Hoogteziekte

Saturatiemeting

Iets waar wij sowieso mee te maken zouden krijgen is de hoogte. Het percentage zuurstof is op 5500+ gehalveerd. Te snel stijgen zou kunnen resulteren in een verstoring van zuurstof in het bloed met als gevolg hoogteziekte. Klik op de link voor meer info. Maar goed, je weet niet of je het wel of niet krijgt. Hoe je lichaam er op reageert is persoonlijk. Veel drinken en langzaam stijgen; tergend langzaam gingen wij dan ook omhoog. Walk high en sleep low. Twijfel je nog dan kun je een dag voor de klim starten met 2x daags 250mg Diamox te slikken. Nadeel, bijwerkingen zoals veel plassen en dus nog meer moeten drinken. Ik had ze bij me maar niet gebruikt. Mijn doel was clean naar de top te gaan. Om iedereen fit te houden en te controleren wordt er elke dag een medical check gedaan. Het zuurstofpercentage in je bloed (saturatie) wordt gemeten met een saturatiemeter op de vinger en verders vul je zaken in als medicatie, eetlust en stoelgang. De gidsen hebben ook altijd zuurstof bij zich voor noodgevallen.

Zuurstof lucht hoogte saturatie
Tabel: Zuurstof in de lucht op hoogte en gewenste saturatie

Note: Een saturatie van 75% op een hoogte van 5000 meter hoogte was nog net niet zorgelijk tijdens onze klim naar het Everest Basecamp maar leverde wel klachten op.

Routes beklimming van de Kilimanjaro

Er zijn ongeveer 7 verschillende routes die naar de top leiden. Marangu, Umbe, Machame, Lemosho, Shira, Rongain en Northern Circuit. Van 5 daagse tot en met 9 daagse beklimmingen. De meest populaire zijn de Marangu (5 dgn, Coca cola route) en de Machame (6 dag, Wiskey route) route. Bij de Marangu hoef je niet in een tentje te slapen, klim je geleidelijk maar moet je ook weer via dezelfde route terug. Dit zou de makkelijkste route zijn echter het slagingspercentage is ongeveer 42%. De Machame Route is wat pittiger en gaat over de Lava Tower en de Baranco Wall en via een andere route terug.

Wij liepen de 8 daagse Lemosho route, via Moir hut, Lava Tower en Baracanco Wall en natuurlijk een andere route terug naar beneden. Het slagingspercentage ligt hier boven de 75%. Doordat je relatief langzaam stijgt en 8 dagen onderweg bent is de kans op hoogteziekte kleiner. Walk high, sleep low is daarbij het motto. Op dag 4 gaan we dus naar Lava Tower op 4600+ maar dalen weer 700m om te overnachten.

Lemosho Route kilimanjaro
De rode route: Lemosho Route

Porters

Je kunt niet zomaar even de Kilimanjaro beklimmen. Je zult altijd met met een gids moeten gaan en deze gids wil het voor jou zo aangenaam mogelijk maken. Hij zal dus porters inhuren om alle spullen te dragen en afhankelijk van het soort reis die je boekt kan de luxe variëren. Onze porters sjouwden naast ons tentje ook een eettent mee met stoelen en tafels, 2 chemische toiletten met tent en een keukentent met toebehoren. Gemiddeld gaan er zo’n 3 a 4 porters per persoon mee en ongeveer 1 gids per 2 klimmers. Immers als iemand ziek wordt of de groep splitst moeten er gidsen bij blijven.

Onder de porters waren ook koks, tentenbouwers, toilettenbouwers en een dokter aanwezig. Bij de gate wordt de bagage eerlijk verdeeld, een porter mag ook niet meer dan 20 kg dragen. Komen ze porters te kort dan staan er altijd jongens klaar die graag aansluiten. Dit alles voelt wel beschamend maar moesten we toch zien als puur werkgelegenheid. Onze groep bestond uit 29 porters en gidsen.

Onze groep porters op de laatste dag bij het hotel waar de fooi wordt uitbetaald en spullen worden verdeeld.

Contact met de buitenwereld

Aan de zuidzuide ligt de stad Moshi zowat aan je voeten. Dat is de reden dat je daar regelmatig ontvangst op je telefoon zult hebben. Mij lukte het niet om iets te versturen maar dat lag aan mijn abonnement. Via de telefoon van onze gids heb ik toch even kunnen met het thuisfront kunnen bellen .

Vaccinaties

Voor Tanzanië heb je een aantal vaccinaties nodig en malaria tabletten. Ga hiervoor naar bijvoorbeeld reisprik.nl of je huisarts.

Kosten, prijs

Ik was voor de totale reis ongeveer 3000 euro kwijt. Het vliegticket met KLM Amsterdam – Kilimanjaro Airport kostte 700 euro. Via een reisbureau werd onze aankomst, hotelovernachtingen, transport, gids met porters, uitrusting  en parkentree geregeld voor ongeveer 2000$ (US). Inclusief daarbij hadden wij een stadswandeling in Moshi, een safari naar Arusha NP en een wandeling naar de Materuni waterval. Verder ben je een bedrag kwijt voor de fooien voor de porters, afhankelijk van je groepsgrootte ben je zo’n 300$ daarvoor kwijt. Een porter kreeg 70$ p.p. en een kok, doctor of gids 100$ p.p.. Buiten wat souvenirs en losse drankjes ben je niet veel meer kwijt. Uiteraard moet je je verzekeren en vaccinaties nemen. Hieronder heb ik wat niet Kilimanjaro gerelateerde foto’s staan.

Foto’s van Moshi en omgeving