Taiwan – alle bezienswaardigheden in 8 dagen

Taiwan – alle bezienswaardigheden in 8 dagen

Taipei

Ik denk dat zo’n beetje iedereen die Taipei bezoekt aankomt op het Taipei Main Station. Taipei Main Station is een groot station met op meerdere niveaus diverse verbindingen. De Highspeed ziet het diepste in de grond en de metro en de reguliere spoorwegverbindingen liggen weer op andere niveaus. Als je er voor het eerst aankomt kun je aardig verdwalen op het station. Hoe kom ik eruit? Ik zie veel winkels maar geen uitgang. Goh ik kan een verdieping hoger, weer winkels maar waar is de uitgang en zo ja waar kom dan naar buiten?

Dat is een beetje mijn eerste indruk als ik met de Highspeed aankom. Al je geluk hebt loop je zo de grote centrale hal in en dan is het wel duidelijk. Ik kom uiteindelijk wel aan de goede kant boven de grond waarna ik de eerste indruk op doe. Ik zie de Shin Kong Life Tower, één van de hoogste gebouwen van Taipei en ook vooral heel veel gevel reclame. Lelijk? Nou de gebouwen zelf zijn ook niet super dus…

De centrale hal van het Taipei Main Station

Eerst naar het hotel en dan de stad in

Ik moet een meter of 500 lopen naar mijn hotel en gezien de vierkante structuur van de bebouwing is dat niet moeilijk te vinden. Na het dumpen van mijn koffer besluit ik om meteen maar richting het moderne Wanhua District te gaan met veel winkels, eettentjes en vooral veel leven op straat zoals op onderstaande foto’s te zien is .

Daarna pak ik de metro en bezoek in de late uurtjes nog even de Ningxia Night Market. Hier zie je allerlei kraampjes met de meest vreemde etenswaar…

Klimaat: In Taiwan heerst een subtropisch klimaat met uitzondering van de berggebieden. De temperatuur  stijgt bijna het hele jaar door naar de 20 graden en hoger. Het zuiden is warmer dan het noorden. Regen valt er erg veel. In Taipei met valt met  2000mm bijna 3x zoveel als in Nederland, er zijn echter ook plekken waar 5000mm valt. Het eiland is dus niet super zonnig. De oostkust wordt in de zomermaanden wel eens geteisterd door tyfoons.

2/28 Vredespark en het Vrijheidsplein

Als ik de volgende dag wakker wordt zie ik al een strak blauwe hemel. Vandaag ga ik de stad verder verkennen. Na mijn ontbijt loop ik eerst richting het 2/28 Vredespark.  Ik ben benieuwd of ik groepen mensen zie die allerlei oefeningen doen maar dat valt tegen. Het park ligt is de achtertuin van het Nationaal Museum en is rookvrij. Achter het park kom ik uit bij het grote regeringsgebouw wat streng bewaakt wordt.

Van daaruit loop ik richting het Vrijheidsplein. Zo’n typisch enorm overdreven opgezet plein wat zo’n beetje het gevoel van hoofdstad en machtige natie moet onderstrepen. Er staat bij de entree van het plein een enorme sierboog, de Arch of Liberty Square.  Vervolgens kom je op een groot plein wat gebruikt wordt voor allerlei happeningen zoals parades. Links zien we de concertzaal en rechts een gebouw wat er wel op lijkt.

The Arch of Liberty Square
Liberty Square

National Chiang Kai-shek Memorial Hall

Op het uiteinde van het plein staat de National Chiang Kai-shek Memorial Hall met een beeld van de goede man Chian Kai-shek, stichter van de Republiek China. De strakke wachten houden een oogje in het zeil. Onder in het gebouw bevindt zich een tentoonstelling over Taiwan en zijn bestuurders en gek genoeg ook smurfen plaatjes.

Botanische tuinen, vogeltjes en de Mengjia Drakenbergtempel

Dan loop ik er aan de zijkant uit richting de botanische tuin. Daar zijn uiteraard allerlei soorten planten maar ik had er toch meer van verwacht. Ik loop richting de Neishan Weg waar veel vogeltjeswinkels zijn. Grappig om te zien en op zich worden de beestjes goed verzorgd.

Uiteindelijk kom ik bij de Mengjia Drakenbergtempel uit. Nadat ik in Tainan en Kaohsiung al veel tempels gezien had zag ik dit niet meer als een echt hoogtepunt maar ik vond ook deze tempel erg bijzonder. Opvallend was de drukte. Het was een komen en gaan van mensen. Er werd eten, kleding en van alles en nog wat geofferd. Ik vroeg me wel af wat daar mee gebeurd. Gaat het naar de armen of wordt het echt geofferd?

Mengjia Drakenbergtempel

Een paar honderd meter verder kom ik bij de Taoïstische Bangka Qingshan Temple uit. Hier staan allerlei poppen dat wederom een hoog Efteling gehalte oproept.

The Red House

Vanaf de tempel loop ik zigzaggend richting The Red House. Halverwege pak ik een terrasje en eet een heerlijke maaltijd. Ook hier moest ik kijken wat de buren op de bord hadden en wat er lekker uit zag bestelde ik dan ook.

Taipei 101

Dan pak ik bij Ximen Station de metro richting de Taipei 101. Dit enorme 101 verdieping tellend gebouw is met 508m hoogte van 2004 tot 2010 het hoogte gebouw ter wereld geweest. Ergens op de 89 verdieping is een uitzichtplatform. Met een supersnelle lift kun je tegen betaling van zo’n 15 euro het platform bezoeken. Ik heb dat niet gedaan omdat ik graag het gebouw vanaf de Elephant Hill wil aanschouwen.  De hele wijk is overigens modern en de buurman van de 101 is qua hoogte ook niet misselijk.

Ik loop de Taipei 101 voorbij en sla rechtsaf het Xiangshan Park in.

Olifantenbergpad

Helemaal aan het het eind van het park ga ik linksaf over het asfalt een stuk omhoog, een haakse bocht naar rechts en dan kom uit bij de trailhead uit van de Xiangshan Hiking Trail, ofwel Olifantenbergpad. De naam is gebaseerd op de vorm van die berg die blijkbaar op een olifant lijkt. Op mijn weg naar het pad kom ik al hele hordes wandelaars tegen die terug komen. Da’s mooi dacht ik, dan is het wellicht wat rustiger nu, maar helaas….

Bijna hakken trappend begin ik aan 20 minuten durende en 183m hoge klim van de Olifantenberg die voornamelijk uit trappen bestaat. Zo sta je in de stad en zo sta je in de groene subtropische jungle. Het groen is prachtig en na een paar honderd meter is daar al het eerste uitzichtpuntje en dat is meteen al heel indrukwekkend mooi.

De uitzichtplatforms van de Olifantenberg zijn er populair vanwege het geweldige uitzicht op de Taipei 101 en de rest van de stad. Zeker als de zon ondergaat kan de skyline heel mooi opkleuren. Het tijdstip van mijn klim is dan ook een uurtje voor zonsondergang. Het weer werkt ontzettend goed mee want het is de hele dag kraakhelder.

Na de klim ga ik terug de stad in en eet nog wat bij de MC. Ik loop nog een rondje en ga dan terug naar het hotel… Later zal ik Taipei nogmaal aandoen en dan o.a. de noordkant vna de stad bezoeken. Voor nu, morgenvroeg om 9.00h pak ik de trein naar Hualien en een bezoek aan de Taroko Gorge.