Taiwan – alle bezienswaardigheden in 8 dagen

Taiwan – alle bezienswaardigheden in 8 dagen

Jiufen, Pingxi vallei en de kust

Jiufen is een oud mijnstadje en heden ten dage een toeristische trekpleister. De mijnbouw is allang niet meer, wel zijn er nog wat restanten te vinden in de bergen van de mijnen. Als toeristische trekpleister gelden de smalle straatjes vol met winkeltjes, theehuizen en vooral heel veel busladingen Japanners en andere toeristen.

Na 20h kun je er een kanon afschieten en zijn er alleen maar dichte rolluiken in de overdag zo drukke gezellige straatjes. Niet echt mijn ding. Zo ook de kwaliteit van mijn hotel, matras op de grond, geen stoel en een badkamer van één vierkante meter. Maar gelukkig kwam ik niet voor dit stadje. Het leuk mij een leuke levendige uitvalsbasis voor de noordoost kust en de Pingxi Vallei.

Waterfall Trail

Aldus verlaat ik de volgende ochtend al vroeg mijn hotel op weg naar Ruifang waar ik de trein pak, de Pingxi Line, richting Shifen. Bij het mega piepkleine station van Sandiaoling stap ik uit en begin ik aan mijn wandeling naar Shifen langs alle mooie watervallen in dit gebied. Ik volg eerst een stuk spoorlijn die zich hier splits in de richting naar Hualien en Shifen. Eerst ga je onder de spoorlijn door, langs de Keelung River op en na een paar honderd meter kun je oversteken en sta je bij de “trailhead’. Via trappen sta ik binnen de kortste keren midden in het bos. Prachtige subtropische begroeiing.

Het pad volgt hooggelegen de Keelung River en na een dikke kilometer sta ik bij de eerste waterval; The Hegu Fall. Je kunt niet echt dichtbij komen.

The Hegu Fall

Dan vervolg ik de route via 2 prachtige hangbruggen, langs bamboe bosjes en de weelderige begroeiing. Het pad wordt iets smaller en minder comfortabel als ik bij de volgende waterval uit kom; The Motain Fall. Deze is hoog en echt schitterend. Je kunt ook bijna achter de waterval komen.

Hier pak ik ook mijn ontbijt. Officieel heet het onigiri, het is een soort sushi, een pakje met rijst, zalm ingepakt en zeewier, een triangeltje. Erg voedzaam en heerlijk. Gelukkig heb ik de foto’s nog.

Ondertussen is het pad ook steeds avontuurlijker geworden. Een mooie singletrack vol met begroeiing.

Dan volgt er een pittige klim, eerst gewoon een trap maar daarna steil met gaten in de rots en een touw. Dit brengt mij boven de Motian Fall en even later The Pipa Dong Fall. Deze lijkt veel op de Motain Fall. Ook erg mooi dus.

Volgens het tweede pad links kan ik weer omhoog klauteren waarna ik uitkom bij een touwladder die tegen de rotsen aan hangt. Een leuke uitdaging om zo omhoog te klimmen.

Bovenaan staan allerlei borden, je kunt terug richting het station en verder lopen naar het Dahua station. Die laatste is ook de richting die ik volg.

Na een tijdje kom ik uit in een dorpje en even later na een zeer glibberige afdaling sta ik aan een rode vakwerkbrug over de Keelung River. Daar steek ik de spoorlijn over en ga links en weer recht zodat ik op de hoofdweg van Dahua naar Shifen uit kom.

Helaas kon ik geen pad vinden door het bos dus volg ik de rijbaan. Na 1,3km zie ik iets wat op een pad lijkt. De Shifen waterval is echt heel dichtbij maar maar het pad loopt dood. Dan een stuk pad proberen. Met mijn wandelstok slag ik de bladeren aan de kant en ondanks de steeds dichtere begroeiing zet ik door waarna mijn inspanning beloond wordt en zowaar bij de ingang van de Shifen Falls sta. De Shifen Falls zijn erg mooi maar door de aanwezigheid van de vele busladingen toeristen is het wel een hele circuskraam geworden. Lachwekkend gadesla ik de Japanse mede-toeristen.

Shifen en de wensbalonnen

Na mijn bezoek aan de Shifen Fallen wandel ik door naar het plaatsje Shifen zelf. Dit is de “place to be” om je wensballon op te laten. Midden op de spoorlijn die dwars door het plaatje gaat staan hele hordes toeristen wensballonnen op te laten. Het is een real business. Eerst worden de balonnen rondom beschilderd met wensen en tekeningetjes waarna onder deskundige begeleiding de baon wordt aangestoken en opgelaten. Erg leuk om te aanschouwen en zeker als er een trein in aantocht is want dan is het ineens paniek. Ook gaat het wel eens mis dat de ballon al totaal in brand vliegt of bij het oplaten onder een afdak van een woning blijft steken.

Persoonlijk heb ik toch wat moeite met die wensballonnen want uiteindelijke belandt het allemaal in de natuur.

Pingxi en de Xiaozi Shan Hiking Trail

Ik strijk neer in een restaurantje voor een heerlijke lunch waarna ik de trein naar Pingxi pak want hier staat nog een korte hike op het programma. Dit is een erg leuk dorpje. Bij het station hangen allemaal bamboe stukken met wensen erop.

Ik loop door het dorp heen en ga de brug over en dan linksaf. Hier begint wederom een mooie wandeling. Mijn doel is Mount Xiaozi ofwel de Xiaozi Shan Hiking Trail. Het is een erg leuk wandelgebied en zolang je geen last hebt van hoogtevrees kun je er allerlei toppen bedwingen. De meeste beklimmingen zijn in de vorm van een  (gladde) trap en de toppen erg steil van touwen, trappen en kabels voorzien. De begroeiing is echt geweldig mooi en erg spectaculair in combinatie met de rotswanden.

Na deze wandeling loop ik weer terug het dorpje Pingxi in waar inmiddels de meeste winkeltjes dicht zijn. Bij het station zijn nog een paar toeristen wensballonnen aan het oplaten (dat doen ze hier ook). Als de trein arriveert stap ik in en ga terug naar Jiufen.

Onderstaand een video impressie / handleiding om de Waterfalltrail te lopen.

De Noord Oost kust

Het is vandaag de één na laatste dag in Taiwan. In de ochtend wil nog nog even een kijkje nemen aan de kust waarna ik in de middag richting Taipei ga. Hier heb ik met een kameraad afgesproken die vandaag in Taipei aankomt  voor zijn werk #toeval.

Ideaal voor het verkennen van deze hoek is de Taiwan Tourist Shuttle Bus-Golden Fulong Route. De bus rijdt in intervallen langs allerlei toeristische trekpleisters tussen Ruifang en Fulong, een soort hop-on bus.Ik wil eerst naar de Gold Waterfall. een geel verkleurde waterval die wel wel mooi uit ziet.

Gold Waterfall

Daarna ga ik naar de Nanya Rocks, vreemde rotsvormen. Leuk om te zien. Wat mij hier opvalt is dat de kustlijn ontzetten vervuild is. Overal is enorm veel troep aangespoeld, erg jammer.

Al wandelend loop ik richting het vissersplaatje Bitoujiiao. Als eerste kom je dan bij de Five Holy Temple, een mooie kleine tempel.

Daarna kom ik in de haven van Bitoujiiao, altijd leuk die boten.

Dan is er ook nog de Bitoujiiao Trail die gaat over het schiereilandje richting een vuurtoren maar het blijkt voor de helft militair gebied en dus verboden toegang. Ik heb het hier toch snel gezien dus besluit ik om maar de koffer op te halen en richting Taipei te gaan…

Terug in Taipei op de Shillen Nightmarked

In de avond bezoek ik de Shillen Nightmarked. Grappig om te zien dat die simpele kermisattracties hier op de markt staan en in de winkelstraat. Grijpertjes, ballen gooien, schiettenten en vissen. De volgende dag bezoek ik nog de Baoan Tempel en de naast gelegen Confucius tempel. Ik bezoek nog even het Daan Park Paviljoen en ga The Red House naar binnen maar heb het eigenlijk wel een beetje gezien hier in Taipei, dus ga ik op weg naar het vliegveld, daar een paar uurtjes rondhangen en wat eten. Rond middernacht vlieg ik weer terug naar Amsterdam…