Taiwan – alle bezienswaardigheden in 8 dagen

Taiwan – alle bezienswaardigheden in 8 dagen

Lotus Pond Meer Koahsiung

Aangekomen op Xin Zuoying THSR Station aan de rand van de stad stap ik uit en loop door het winkelcentrum. Daar vind ik lockers waarin ik mijn koffer kan opbergen. Voordat ik mijn trip vervolg neem ik eerst een stevige lunch.

Doel van mijn vluchtige bezoek aan Kaohsiung is het Lotus Pond meer. Ik zou nog wel meer willen zien zoals de avondmarkt en een wandeling door het Monkey Forrest maar dat zit er qua tijdsplanning niet in, ik moet vanavond terug naar Taipei.

Het Lotus Pond meer is een kunstmatig aangelegd meer op loopafstand van het station aan de oostzijde van het Zuoying District in Kaohsiung City. Rondom het meer bevinden zich een twintigtal religieuze bouwwerken in alle soorten en maten, indrukwekkend en kitscherig tegelijk. In de avonduren is het allemaal prachtig verlicht. Die foto’s die ik van tevoren gezien had, wekte mijn nieuwsgierigheid, dit is bijzonder en dat wil ik zien.

Aldus start ik mijn wandeling en begin bij de Confucian Temple en loop tegen de klok in het meer rond.

Confucian Tempel

Ook hier is de Confucian Tempel een groot en strak gebouw zonder al te veel versierselen met een grote pagode er voor. Het is de grootste Conducian Tempel van Taiwan, symmetrisch en mooi.

Tianfu Palace

Dan vervolg ik het pad langs het meer en zie aan de ander kant van de straat het Tianfu Palace / Tempel. De oude tempel uit 1660 ligt mooi aan een plein. Het is wederom een prachtig kunstwerk met heel veel details. Opvallend zijn de uitbundig poserende leeuwen leunend op een grote bal.

Standbeeld van Xuantian Shang-di

Nog geen 150 meter verderop ligt alweer een boeddhistische tempel. Hier ga ik niet naar binnen en blijf aan de waterkant want hier staat weer iets bijzonders. Ik loop onder een grote sierpoort door en toegekeken door de vele standbeelden van leeuwen ga ik de loopbrug op. Op de achtergrond zijn een aantal senioren super vals karaoke aan het zingen. Aan het eind van de mooie loopbrug vol beelden staan links en rechts 2 grote pagodes gevolgd door een imposante 24 meter hoog standbeeld van Xuantian Shang-di, de Supreme Emperor of the Dark Heaven, en bewaker van het noorden.

Het standbeeld van Xuantian Shang-di

Lente en Herfst Paviljoen

Weer een paar honderd meter verder kom ik uit bij het Lente en Herfst Paviljoen. Hier beginnen gevoelens van Efteling en kitsch echt op te spelen. Er staan 2 grote gele pagodes die met hoekige loopbruggen met elkaar verbonden zijn. Daar tussenin ligt een enorme draak waar je doorheen kunt wandelen. Het geheel is opgetrokken in 1953. Helemaal aan het einde van de pier is er nog een leuke pagode midden in het water.

Chi Ming Palace

Tegenover het Lente en Herfst Paviljoen ligt weer een enorme prachtige tempel. Hoge trappen moeten beklommen worden om bij de ingang van het Chi Ming Palace uit te komen. De tempel stamt ook al uit 1628 maar heeft een facelift gehad in 1973.

Draken en Tijger Pagodes

Weer 2 honderd meter verderop kom ik uit bij de Draken en Tijger Pagodes gebouwd in 1974. Een zigzag loopbrug brengt je naar twee 7 verdiepingen tellende pagodes. Voor de toren ligt een enorme draak en tijger. Loop je via de mond van de draak naar binnen dan kom je er bij de tijger weer uit en dat brengt geluk.

Cihji Palace

De Draken en Tijger Pagodes liggen tegenover het Cihji Palace met een klein pleintje ervoor. Hier lijkt het wel markt maar het zijn allemaal offers die men in de kraampjes uitstalt. Een aantal dames zingen gebeden door een microfoon. Ook hier weer een prachtig gebouw met een mooie façade.

Cihji Palace

In een ruimere cirkel rond het meer liggen overigens nog veel meer tempels. Ik hou het nu even voor gezien en steek de weg over en loop de trappen van de Guishan Trail in het Shoushan National Nature Park. Een heuvel direct langs het meer met mooie begroeiing. Na vijf minuten kom ik op een uitzichtpuntje uit waar ik over het meer kan uitkijken. Helaas is het een beetje heiig. Een beetje ongemakkelijk voel ik weer bij de zwerfhonden die ook aan de wandel zijn. Aan de andere zijde loop ik het park weer uit.

Plattegrond van het Shoushan National Nature Park

Terug bij de oevers van het meer koop wat te eten en drinken en geniet nog even op een bankje van alles en iedereen om me heen. Het Lotus Pond Meer is een religieuze maar ook toeristische trekpleister en recreatiegebied. Er worden dus busladingen toeristen gedropt, westerse toeristen heb ik niet gezien.

Na mijn pauze vervolg ik mijn wandeling rond het meer weer terug richting het station waar ik de met de Bullettrain na ongeveer 2h en 350km in Taipei aan kom. Het bezoek aan het meer was de omweg zeker waard en dus een echte aanrader!