Taiwan – alle bezienswaardigheden in 8 dagen

Taiwan – alle bezienswaardigheden in 8 dagen

Tainan

Tainan is één van de grootste steden van Taiwan en was vroeger 200 jaar lang de hoofdstad van Taiwan. Nederland stichtte de stad als Fort Zeelandia en hadden er vanaf 1624 een VOC handelsvesting om handel te drijven met Japan en China. Ze bouwde er 2 forten; Fort Zeelandia en Fort Provintia (Chihkan Tower).  De Nederlanders maakten zich niet geliefd door onder andere het belastingsysteem en werden na 40 jaar weer verdreven door Koxinga. In 1887 werd Taipei de hoofdstad. Met dit rijke verleden staat Tainan dan ook bekend als een culturele en historische attractie met veel tempels een vooral goede eetgelegenheden.

Fort Zeelandia

In het veel warmere Tainan is het vandaag bewolkt en een beetje regenachtig. Nadat ik in het hotel ingecheckt heb en mijn koffer heb gedumpt ga ik meteen de stad in. Mijn eerste kennismaking is de tegenover mijn hotel gelegen Confucian Tempel. De tuin is vrij toegankelijk en voor de binnenplaats betaal je een kleine entree. Ik heb niet veel verstand van het Confucianisme dus let ik meer op de uiterlijke kenmerken. Ik begreep wel dat je in de tempel een wens achter kunt laten en dat heb ik dus gedaan.

De Confucian Tempel in Tainan

Tainan de de Tempels

In Tainan wemelt het van de tempels vanuit de diverse levens- of geloofsovertuigingen zoals het Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme. Ook vind je er gewone kerken zoals wij ze kennen. Het is te ingewikkeld om hier op de inhoud en verschillende geloofsstromen in te gaan dus verwijs ik naar onze Wikipedia vrienden.

Aan de achterzijde loop ik er uit ga rechtsaf verder het centrum in. Ik kom uit bij een kleinere boeddhistische tempel. Deze vind ik veel leuker om te zien. Veel mooie beelden en wierook, mensen die even snel binnen komen en een gebedje doen. Ik ben vrij om alles te fotograferen, de mensen zijn zo te zien eerder blij en trots op mijn interesse voor hun cultuur.

Tja, en zo loop je in Tainan van de ene naar de andere tempel. De ene nog mooier, groter en indrukwekkender dan de andere. Soms hoef je alleen maar de leuke lampionnetjes te volgen en dan kom je vanzelf bij een tempel uit. Net zoals bij de grote Tiantan Tiangong Tempel. Bij de ingang worden allerlei offers, wens en wierook items verkocht waarna je in de tempel op diverse plekken je gebed en offer kunt doen.

Erg mooi om alles te aanschouwen en niemand maakt zich er druk om dat ik als nieuwsgierige toerist rond loop en foto’s maak.

Deelblokjes

Een bijzonder ritueel is het Bwa Bwei, Jiaobei ofwel de deel blokjes.

Door de in een halve maan gevormde blokken te laten vallen wordt een voorspelling gedaan aan de hand van de manier waarop de blokjes op de grond blijven liggen.

Met stokjes eten

Dan is het etenstijd en waag ik mezelf aan de mijn eerste warme maaltijd in een restaurant. Alles is in het Chinees en met wat aanwijzingen en gebaren krijg ik een lekkere noodle-maaltijd geserveerd die ik traditioneel met stokjes op mag eten. Een Taiwanees die tegenover mij zit probeert in zijn gebrekkig Engels wat tips te geven. Tja, en als je dan ziet hoe makkelijk de jeugd hier met de stokjes omgaat voel ik me een echte westerse toerist. Gelukkig is er dan toch een lepel aanwezig.

Fort Provintia

Na het eten toch maar weer verder op pad. Het begint te schemeren en in die schemering bezoek ik Fort Provintia, de Chihkan Tower. Fort Provintia is het oude handelscentrum van de Nederlanders in Tainan. Ik wandel eerst door de mooie tuin met standbeelden en vijvers. Aan de voet van het oude fort staan 9 grote schildpadden opgesteld. Het fort zelf is als een museum ingericht. Je betaald een een kleine entreeprijs om het gehele terrein te mogen bezoeken.

Lampionnen

Ik loop nog wat verder en volg weer de lampionnen een steegje in, ofwel dit gaat weer naar een tempel toe. En zo kom ik dus bij de Taoistische Puji Tempel uit. Wat erg leuk is, is dat de straten rondom de tempel volledig zijn volgehangen met lampionnen. Dat is een een overblijfsel van de het  nieuwjaarsfeest. Erg leuk om te zien, zeker met de wind erbij.

Langzaam sluipt de moeheid en slaap erin dus loop ik weer terug naar mijn hotel. Ik maak nog even een rondje om wat kleins te eten maar dat was niet succesvol. Bedtijd dus.

De volgende ochtend geniet ik mijn eerste ontbijt. Even wennen aan alle onbekende ingrediënten. Dan pak ik een leenfiets en ga op pad richting de wijk Anping. Ik fiets lekker stoer door het drukke verkeer tussen de auto’s en de vele scooters door en maak indruk op de studenten.

Shuixian Gong Market

Uiteindelijk kom ik bij Shuixian Gong Market uit. Ik parkeer mijn fietsje en loop een rondje. Ik kijk mijn ogen uit wat hier allemaal uitgestald ligt. Van lekkernijen, fruit tot alle soorten vis, kikkers en vlees. Niet alles is even smakelijk om aan te zien.

Daarna fiets ik door naar de artistieke oude Shennong Street. Leuke oude gevels en vooral al die lampionnen maken het sfeervol.

Yaowang Temple

Aan het einde van de Shennon Street loop je letterlijk en figuur tegen de Yaowang Temple aan. Een prachtige voorgevel met veel detail siert de tempel. Je kunt er 2 verdiepingen omhoog klauteren.

Dan ga ik richting  het kanaal en fiets langs het water op richting de oude wijk Anping. Hier is de bebouwing wat minder hoog en bevinden zich enkele bezienswaardigheden die ik wil bezoeken.

Zo kom ik eerst uit bij de grote Grand Mazu Tempel, fraai gelegen aan een groot plein met allerlei kraampjes, een pagode en een grote sierpoort; een Paifang. Ook deze tempel is uiteraard weer gratis te bezoeken.

Fort Zeelandia

Daarna loop ik naar Fort Zeelandia. Hier moet ik een kleine entree betalen en kan ik het complex bezichtigingen. He hoofdgebouw is verhoogd gebouwd omringd door een soort kroonwerk, een muur en kanonnen. Typisch natuurlijk weer die rode Nederlandse bakstenen. Het Fort zelf is ingericht als museum. Ik drink er een bak koffie en langzaam komt de zon door.

Fort Zeelandia

Treehouse

Na een half uur heb ik het wel gezien en ga ik verder naar het Treehouse; een oud Hollands handelsgebouw dat compleet is overwoekerd door de Banyan boom. Deze boom is duidelijk herkenbaar aan de wortels die vanuit de takken naar beneden groeien en hiermee in staat zijn een compleet gebouw te overwoekeren. Ook hier betaal je een kleine entree. De ruïne is geconserveerd en ingericht met wandelpaden zodat het voor verder verval gespaard blijft en je er toch speels doorheen kunt wandelen. Ook is er een kleine museum bij.

Tree House Tainan

Rondom de Treehouse zag ik ze al, zwerfhonden. Huiverig fiets ik in de richting waar ik de honden gespot had omdat ik nu éénmaal die kant op wilde. Het blijken gelukkig vriendelijke straathonden die niet agressief achter me aan komen blaffen. Ik fiets dus even richting de rivierdelta waar je boottochtjes kunt maken. Hier ligt een mooi fietspad op de dijk wat ik een kilometer volg.

Hierna fiets ik Anping weer in en al slingerd kom ik op de oude Anping Road uit kom. Dit is een leuke winkelstraat met veel toeristische winkeltjes.

Je ziet hier veelvuldig het teken van de leeuw met het zwaard in de mond, de Sword Lion. De leeuw staat in de Chinese cultuur voor dapperheid en bescherming. In Anping is na de strijd tegen de Hollanders het bijgeloof ontstaan dat wanneer men het gevechts-schilt met leeuw en zwaard boven raam of deur hangt dit bescherming  geeft en boze geesten buiten de deur houdt. Tegenwoordig kom je dit teken overal tegen en wordt het verkocht als souvenir.

De Sword Lion

Na mijn bezoek aan Anping fiets ik weer terug naar mijn hotel. Ik pik mijn koffer op en pak wederom de pendelbus terug naar het Highspeed Railwaystation voor een korte reis naar Kaohsiung.