Roadtrip Liverpool en Wales

Roadtrip Liverpool en Wales

Dag 4 – Liverpool, de Beatles en nog meer

Wales_2011_084Maandag, het is behoorlijk onstuimig maar niet zodanig dat je maar vooral de straat niet op moet gaan. We ontbijten voor de laatste keer full-breakfast. Vandaag rijden we in 1 ruk naar Liverpool en hebben dan een deel van de ochtend en middag om de stad te bezoeken. Aldus begeven we ons A55 op tot Chester waar we via Birkenhead Liverpool in willen rijden.

Stanley Park – Anfield Stadium

De trip verloopt voorspoedig, geen spitsperikelen hier, en via de tunnel komen we in de stad. Ik gebruik mijn Garmin Dakota als navigatie en deze brengt ons netjes richting Stanley Park waar Anfield Stadium ligt. We nemen de Rockfield Road om via de oude vervallen wijk bij de achterkant van het stadion uit te komen. Hier staat het beroemde hekwerk met het opschrift “You’ll never walk alone” en een herdenkingsmonument aan de gevallenen van het Hillsborough drama waar 96 fans omkwamen.

In Liverpool is men momenteel bezig oude volksbuurten grootschalig te saneren. Kort gezegd houdt dit in dat hele buurten plat gegooid worden om ruimte te maken voor nieuwbouw. Zo ook  dus een aantal wijken rondom het stadion. Voor het stadion zelf zijn ook nieuwbouw plannen. Toch heeft het wel een bepaalde sfeer, de pubs en huizen tegen het stadion aan. We stoppen aan de voorzijde even en ik loop langs de hoofdentree. Als we het gezien hebben kachelen we richting het centrum.

Albert Docks, Mersey en de Beatles weer

We rijden richting de Albert Docks waar we de auto parkeren. De docks is het oude havengebied waar pakhuizen omgebouwd zijn tot winkelgebied. Er is een groot theater en museum gebouwd. Een aantal oude scheepsdokken zijn behouden gebleven zodat er een mooie mixs van oud en nieuw ontstaan is. Het gebied langs de Mersey is weer aantrekkelijk. Veel toeristen komen op het Beatles Museum af maar de winkeltjes waaronder de Beatles Shop roepen ook al genoeg Beatles gevoel op.

Ook niet te missen de beelden van het gezin dat zijn geluk overseas gaat zoeken en de plaatselijk rock & roll ster Billy Fury.

Daarnaast staan er nog een aantal hele mooie gebouwen langs de Mersey, zowel oude als ook hele nieuwe. De Royal Liver Building, Cunard Building en de Port of Liverpool Building zijn 3 oude gebouwen direct naast elkaar. Daarnaast een aantal splinternieuwe moderne gebouwen waaronder het National Museum.

Wales_2011_100

Liverpool de muziekstad en Carvern Bar

Dan lopen we de Water Street in waar we bij de Town Hall uitkomen, we gaan hier rechtsaf naar het Victoria Monument. Hier gaan we weer links de winkelstraat in en daarna weer linksaf tot we bij de Mathew Street zijn. The place to be voor de Beatles fan en muziek liefhebber. Want hier bevindt zich een kopie van de vroeger Carvern Bar. Hier hangen en staan de beelden van de muzikanten aan de muur en in de straat. Hier vind je plaquettes van helden uit de stad en grootse muzikanten die hier geweest zijn. Diep onder in de Cavern Bar proef je de Beatles sfeer (waarvan je wel moet houden). Al met al leuk om te zien, we drinken er een half pint.

Ondanks dat Liverpool een zogenaamde muziekstad is merk je er op straat niets van. Geen straatmuzikanten dus, misschien lag het aan de storm of zo. We lopen weer richting de winkelstraat vanwaar we weer langzaam richting de auto terug lopen. Op de weg terug rijden we nog langs een aantal Beatles dingetjes waarover ze gezongen hebben zoals Penny Lane en Sergeant Peppers.

Het is nog steeds stormachtig, maar ook zonnig. Onze vlucht naar huis was wel “bumbsy”, vooral de landing op Schiphol, maar hij was in ieder geval niet gecancelled. De trip naar Liverpool en Wales was zeker moeite waard en zeer afwisselend.

Meer VK en Ierland: