Roadtrip Liverpool en Wales

Roadtrip Liverpool en Wales

Dag 3 – Brenin Forest en de kust

Zondag, vandaag willen we wat meer naar het zuiden. Eerst door de bergen naar beneden en dan langs de kust omhoog. We gaan dus via Conwy en de A470 door de Vale of Conwy richting Betws-y-Coed.

Llanrwst

Het weer is onvoorspelbaar. Het druppelt een beetje en de vraag is of het in de bergen slechter is of niet. We komen in het plaatsje Llanrwst (1 medeklinker!). Bij de brug over de Afon Conwy stoppen omdat het er wel aardig uit zit. In het nabij gelegen parkje ligt een soort stonehenge cirkel en taverne is prachtig begroeid en gehuld in de eerste herfstkleuren.

Betws-y-Coed

Dan rijden we aan de westkant van de rivier verder richting Betws-y-Coed. We kunnen er helaas niet omheen dus rijden we maar door dit toeristisch oord heen. Je kunt hier van alles ondernemen, watervallen, treintje maar is ook een mooi uitvalspunt voor dagtrips.

Verder door valleien en veengebieden

Ons trekt het in ieder geval niet. We rijden dus verder via de A5 de Fairy Glen in en gaan Hendre Isaf en de Conwy Falls, rechtsaf de B4406 in richting Penmachno. Dit is een prachtige vallei. Niet spectaculaire bergen of zo, maar gewoon het contrast tussen natuur en landbouw is hier heel mooi.

Langzaam wordt het weggetje smaller klimt na Carrog steil omhoog waar het landschap in een veenlandschap veranderd met heide. Uiteindelijk slaan we rechtsaf de B4407, een iets bredere weg. Het landschap is weids en prachtig.

Coed Y Brenin Forest Park

We komen uiteindelijk uit de de A470 waar we linksaf gaan verder naar het zuiden. Dat men hier in Wales net zo met het milieu bezig is als bij ons bewijst men wel in dit gebied. We zien op diverse plekken schermpjes om een paddentrek of iets dergelijks te sturen en aangekomen in het Visitor Centre van Coed Y Brenin Forest Park zien we dat er veel aandacht is natuur en de mens die hier wil recreëren. Er zijn wandelroute uitgezet, ATB routes, douches, wasplaatsen etc.. Ziet er puik uit. Wij nemen een korte wandeling naar de rivier. Op zich niet bijzonder maar je bent ten minste wel even de auto uit.

Barmouth

We rijden weer verder naar het zuiden en slaan bij Llaneltyd rechtsaf de A496 op richting Barmouth. Links zien we het getijdengebied van de Afon Mawddach. Als we in Barmouth aankomen zien veel bedrijvigheid. Barmouth was vroeger een industrie stadje met scheepsbouw en een spoorlijn waarmee de gewonnen grondstoffen uit de mijn op transport gezet konden worden. Heden ten dage is toerisme de grootste inkomstenbron.

Veel dagjesmensen uit Shrewsberry en Birmingham kiezen de kortste verbinding naar de kust en dat is Barmouth. De wind is inmiddels flink aangetrokken. Langs de kade van Barmouth liggen zelfs zandzakken en zijn coupures geplaatst. Ik trek me er niets van aan en loop een het erg brede strand op. Men broekspijpen worden gezandstraald. Dan duiken we een pub in voor een echte fish en chips.

Het visje smaakte redelijk. Veel deeg maar goed. We stappen maar weer in de auto en rijden de kust verder af naar het noorden.

Harlech, trammetjes en Porthmadog

En zijn nog wat bezienswaardigheden zoals Harlech maar vooral het uitzicht op zee is prachtig. De branding is enorm ruig, er is een zware storm op komt. Bij Tram-y-Garth nemen we de binnenweg linksaf richting Porthmadog via de Pont Briwet over de Afon Dwyryd. Een smal houten eenrichtingsverkeer weggetje waar zo nu en dan tol geheven wordt.

Porthmadog slaan we maar over. Ook weer zo’n toeristisch circus met een treintje (die vanuit  Betws-y-Coed). Ook Porthmadog was een havenplaats waar de grondstoffen uit de mijnbouw op de boot gingen op weg naar o.a. Hamburg. Als de lege boten terug voeren moesten zij geballast worden en deze ballast werd bij Porthmadog weer in zee gedumpt zodat hier nu een eiland is ontstaan.

We rijden via de A497 door naar Criccieth waar we even de auto uit gaan en om tegen de harde wind in leunen.

Lleyn Peninsula

We willen de dag afsluiten op Lleyn Peninsula en wel bij Carreg Ddu. Een uitloper in zee aan de noordzijde van Lleyn Peninsula. Aan de zuidzijde is de kust ruig met alleen rotsen maar de noordzijde herbergt een prachtige baai met een zandstrand en zelfs een pub op het strand. We parkeren de auto op de parkeerplaats bij het golfterrein en lopen via de golfbaan naar de vuurtoren.

Het waait behoorlijk hard van van een Duits echtpaar vernemen wij dat uitlopers van een Hurricane op weg zijn naar Wales. Kunnen we ons zorgen gaan maken over de terugvlucht morgen. Achteraf bleek het de zwaarste storm in 15 jaar te zijn. Maar terug naar Carreg Ddu, ik pak mijn GPS en verstop hier nog snel een travel bug die ik uit Duitsland heb meegenomen in een Geocache.

We zien helaas geen zeehonden. Het pad loopt aan de noordzijde naar beneden en leidt ons naar Porth Dinlleann en de pub. Deze was helaas dicht.

Wales_2011_002

Het wordt tijd om terug te keren naar Llandudno waar we ‘s avonds wederom afsluiten met een stevige hap eten en pints. Morgenvroeg gaan we terug naar Liverpool waar we de binnenstad nog willen bezoeken.