Roadtrip Liverpool en Wales

Roadtrip Liverpool en Wales

Dag 2 – Llandudno en via Conwy naar Snowdonia

Het is zaterdag, de wekker staat niet te vroeg en ik loop eerst even naar de zee alvorens in aan het Full Wales Breakfast begin. Traditioneel, hoe vet dan ook, met alles erop en eraan.

The Great Orme

Na ons ontbijt gaan we eerst de Great Orme, het schiereiland bij Llandudno ronden. Je moet hiervoor eerst door een tolpoortje. Het is inderdaad een mooie kustweg.

Wales_2011_119
The Great Orme

Halverwege de heenweg slaan we linksaf richting de top. We passeren eerst een kerkhof met een kerkje waar we even rondlopen. Bizar het bordje om vanwege kuilen en instortingsgevaar vooral op de paden te blijven.

Daarna rijden we naar de top. We moeten even stoppen voor de typische toeristische tram die naar de top rijdt. De tram is van hetzelfde type als in San Francisco. Je kunt ook nog met een kabelbaan omhoog. Zo zie je maar. Het waait hier snoeihard. De wind giert je om de oren en in de verte, in de bergen, zien we ook buien hangen. Dat voorspeld niet veel goeds. Die harde wind is op zich wel een leuke attractie.

Na de top rijden we weer terug en vervolgen de Marine Drive en komen uiteindelijk weer in Llandudno uit. We rijden hier verder naar Conwy.

Conwy

De stad met de drie gezichtsbepalende bruggen die richting het kasteel lopen. Het is een leuk toeristisch plaatsje zonder echt een winkelcentrum. Het havengebied is leuk met het smalste huis van de UK. Opmerkelijk is het ontwerp van de spoorbrug uit 1849 die met zijn toegangstorens volledig aansluit met het kasteel. De kokerligger waar de trein doorheen rijdt is wel lomp. Wederom Robert Stephenson die hier als een soort pionier allerlei markante bouwwerken heeft neergezet.

Snowdonia Mountains

Terug naar de Highway A55, bij Banger gaan we eraf en rijden richting de Snowdonia Mountains via de A5 het dal Nant Ffrancon in. De natuur is hier prachtig. Een mooi breed dal, groen bij de rivier en via de paarse heikleur oplopend naar boven rotsachtig. We nemen bewust een parallel weggetjes aan de andere zijde van de rivier zodat we makkelijker kunnen stoppen.

Dan loopt de weg ineens kronkeling een bosje in en komen we uit bij de Idwal Cottage. Het weer oogt inmiddels wat wisselvalligheid en nodigt niet uit voor een lange wandeling. Toch besluiten we hier het erop te wagen en een kleine wandeling te maken naar het iets wat hogerop gelegen meer Llyn Idwal.

Het pad is makkelijk en de natuur natuurlijk overweldigend. Echter als we bijna bij het meer zijn wordt ik bijna door een enorme wandstoot van het pad geblazen. Oppassen dus. Dan zien we een bui op ons afkomen en zoeken aangekomen bij het meer snel dekking achter een hoge steen. De regen komt met bakken naar beneden, alhoewel, hij valt meer horizontaal. De zware valwinden doen het hier echt spoken. Het schuimkoppend water wordt gewoon uit het meer geblazen… wachten op een droog moment en dan snel terug.

Wales_2011_120
De wandeling naar Llyn Idwal

Zo, alles is nat dus we zijn meteen klaar met de bergen. Daar waar het aan de kust nog droog was blijkt het hier potdicht te zitten en ook nog een flink te spoken. We rijden dan maar door tot de A4086 waar we rechtsaf gaan. De natuur is prachtig maar dan droog weer graag. Via de Pass of Llenberis passeren we de toeristen plaats bekend om zijn treintje naar de Snowdon Mountain, de hoogste berg van Wales.

Caernarfon

Als we de bergen uit zijn komt de zon weer tevoorschijn. En dus zijn onze kleren na een korte wandeling door het prachtige Caernarfon zo droog.

Britannia Bridge en de Suspension Bridge

Vanuit Caernarfon rijden we weer naar het noorden en steken via de Britannia Bridge van jawel hoor Stephen Robertson de Menai Strait over naar Englesey. Deze brug was eerst een kokerburg voor het spoor maar is door brand verwoest. Later is de brug omgebouwd tot een 2-laags brug met het spoor onder en de A55 bovenop. Ouder nog is de Suspension Bridge uit 1826 is ontworpen door Thomas Telfort. Ongelooflijk dat men dat in die tijd al klaar kreeg.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndr obwllllantysiliogog

We rijden even door tot dat gekke plaatsje met de langste plaatsnaam: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndr obwllllantysiliogog,  de langste plaatsnaam van Europa. Hierna keren we via de Suspension brug terug naar Llandudno.

En ‘s avonds een stevige hap eten en natuurlijk weer een paar pints in de pub.