Lissabon in 48 uur

Lissabon in 48 uur

De volgende ochtend

worden we wakker met toch iets van een stuk hout in ons hoofd. Het was net iets te gezellig in de Ierse pub. Ik begeef me naar de ontbijtruimte en pak een tas koffie. Als ik deze in een thermoskan gevonden heb blijkt die ijskoud maar gelukkig weten ze dat hier makkelijk op te lossen door de koffie even in de magnetron te zetten…aaij!

Rua Nova de Carvalho

Dat ontbijten stelt hier dus niet zo veel voor, je kunt beter buiten de deur ergens wat pakken. De bedoeling vandaag was om eerst de Taag over te steken en vanaf het Christo beeld de imposante Brug van de 25 April te aanschouwen, echter, er hing een stevig wolkendek boven de Taag waardoor de brug niet in zijn volle glorie te aanschouwen was.

Even schakelen dus. Dan maar eerst het centrum en het stadsdeel Alfama.

We lopen dus weer richting het station en kruisen de merkwaardig  roze geverfde Rua Nova de Carvalho. Bij het station aangekomen volgen we de waterkant in oostelijke richting totdat we op het Praça do Comércio uitkomen.

Praça do Comércio

Dit plein is natuurlijk één van de eyecatchers van Lissabon. Het lukt de zon niet echt door te breken als wij tussen alle toeristen, verkoopstertjes en dealers door het plein vast willen leggen. Een groot standbeeld van koning Jozef I van Portugal die het plein na de aardbeving op liet knappen siert het plein. In 1974 was het plein ook het toneel van de Anjerrevolutie waarbij op 25 april een eind gemaakt werd aan het autocratische Estado Novo-bewind van Marcello Caetano.

Na het bezoek aan het plein wandelen we richting Alfama en stoppen voor een echte bak koffie bij Cafe Pois.

Alfama

In Alfama wanen we ons ineens in een dorpse omgeving en ja, inderdaad hangt hier overal de was buiten en zijn de straten versierd met kleurrijke slinger. Ook zijn vele gevels voorzien van de traditionele tegeltjes. Erg leuk en gezellig om hier rond te sjouwen. Hieronder een kleine foto-impressie.

Uiteindelijk nemen we wat trappen omhoog en komen uit op het Portas do S0l. Een plein met een heerlijk uitzicht over de lager gelegen delen van de stad en de Taag. De vele oude trammetjes die hier passeren met op de achtergrond een kerkje geven nog eens extra sfeer aan het plein.

Castelo de São Jorge

Vanaf het plein kun je via steegjes verder omhoog, tussen oude ruïnes door richting de Arco do Castelo, een soort stadspoort. De kleurrijke grafity is best bewonderenswaardig.

Als we door de poort gaan komen we in een soort dorpje uit met wederom pittoreske gebouwtjes en uiteindelijk de ingang tot het Castelo de São Jorge.

Na het betalen van de entree mogen we het terrein op van de oude vesting. Prachtig is het uitzicht, indrukwekkend zijn de oude bomen en bestrating en erg mooi het Castelo de São Jorge. Je kunt over de muren langs de kantelen op wandelen en genieten van het uitzicht.

Het uitzicht over de stad is hier prachtig!

Elevador de Santa Justa

Na dit bezoek lopen we terug naar het plein, eten wat en pakken trammetje 28 naar beneden. Op het Praça Da Figuerira stappen we uit en lopen door het centrum richting de Elevador de Santa Justa.

Santuário Nacional de Cristo Rei

Wederom een mooie vinding om het hoogteverschil tussen de onderlinge stadsdelen te overbruggen. Langs de ruïne van de Convento do Carmo op lopen naar de Ruo Garrett en daarna weer links naar beneden naar het station. Als je het station voorbij loopt komt je vanzelf bij de ferry terminal uit. We kopen er een retourtje en zonder al te lang wachten vaart de boot uit naar Cacilhas.

Almada, Chritus en een brug

Daar aangekomen springen we meteen in de tram om er bij Almada weer uit te stappen. Van hieruit gaan we te voet naar het Santuário Nacional de Cristo Rei en het prachtige uitzicht op de Ponte 25 de Abril. De in 1966 gebouwde brug is 2277m lang met een langste overspanning van 1012m. De brug heeft veel gelijkenis met de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco.

Selfies maken bij Ponte 25 de Abril

Na de vele foto’s en selfies waarvan we hopen dat er ten minste ééntjes gelukt is begint het te schemeren is pakken we weer de bus naar Cacilhas. Daar hoppen in de boot terug naar het stadscentrum wat geheel in de kerstsferen is gehuld.

De dag van gisteren begint vandaag zijn tol te eisen. We zijn moe gestreden, het is al weer donker en na een uurtje pauze op de hotelkamer zoeken we nog een restaurantje op. Deze avond sluiten we niet af in de pub…

De volgende ochtend moeten we weer op huis aan. We maken niet dezelfde fout als gisteren door in het hotel te ontbijten maar in het Padaria aan het nabij gelegen plein Praça Luis de Camões.