Ierland 2007

Dag 5

Ierland_2007_007

De route

Vandaag ,dinsdag 2 oktober alweer de laatste dag. We moeten aan het eind van de middag op Shannon Airport zijn en hebben dus nog een hele dag voor de boeg. Voor het gevoel is het wel prettig rond 13.00 in de buurt van Limerick te zitten. Maar ’s ochtends blijven we nog even hier in Killarney en gaan we naar de Ross Castle.

Ierland_2007_045

Ross Castle

Ross Castle ligt op een peninsulaatje in Louhg Leane. Het maquette maakt duidelijk wat de functie en ontwikkeling van het kasteel in de verschillende periodes was. Nu is het een startpunt van boottochtjes over het meer maar vanwege off season is er geen bedrijvigheid meer. Ross Castle is ook het beginpunt van de ‘mining trail’. Een wandeltocht van een kilometer of 4 naar alle uithoeken van eilandje lopend langs alle historische plekken van de mijnbouw hier. We vroegen ons af wat er hier dan zo vlak aan het water gewonnen werd maar het bleek koper te zijn. Verbazing alom als je je bedenkt dat dat hier 4000 jaar geleden al plaats vond en daarmee de oudste kopermijn van West Europa was. Kuilen, gaten, plassen en dammen zijn het bewijs van deze onmenselijke activiteiten onder de grond beneden waterpeil, in rokerige hollen. Het mining trail leidt je langs een aantal restanten met hier en daar een maquette met uitleg. De begroeiing op het eilandje is ook erg mooi en afwisselend. Terug op de parkeerplaats maken we ons op voor de trip naar Limmerick.

Ierland_2007_048

Impressie van de Mining Trail

We weten nog niet of we de stad aandoen of doorrijden naar het Bunratty Castle & Folkparc. De weg naar Limerick is erg goed en breed. Grote stukken zijn vernieuwd. we stoppen halverwege voor een bakkie. Asl we door Adare rijden stoppen we voor de prachtige oude authenthieke cottages met de rieten daken. Hier liggen er aan de poort van een landgoed een stuk of 5 op een rij. Verder in Ierland zie je ze niet heel veel.

Dan gaat de weg over in een snelweg maar daar kunnen we niet heel lang van genieten want we moeten richting Galway en dat is zo’n beetje dwars door de stad. Aan de rand van de stad wonen een aantal zigeuners praktisch op de vluchtstrook. We besluiten de stad niet aan te doen en rijden door naar Bunratty’s Castle & Folk Parc. Het ligt aan de weg Limerick-Galway op zo’n 5km van het vliegveld. Het is te vergelijken met het Openluchtmuseum in Arnhem. Het park is tegen het gelijknamige kasteel aangebouwd. Bij het restaurant en gift-shop eten we eerst een broodje en gaan dan na betaling van 14 euro het park in. Door de tijdsdruk lopen we niet echt relax rond te kijken en gaan ook niet overal naar binnen. Het is wel erg leuk. Van kasteel tot allerlei boerderijtjes, een dorpje, een kerkje, een landhuis, er staat van alles. Er zijn ook een aantal figuranten ingezet zoals een bromsnor en een leraar. een echt aanradertje voor als wat tijd moet doden voor je op het vliegtuig moet.

Maar ja, dan is het 16.00 en moeten toch zo langzamerhand op weg naar het vliegveld. Daar mesten we de auto uit en leveren hem onbeschadigd in. We mooi op tijd en hoeven niet achter in de rij aan te sluiten. Zonder vertraging verlaten wij Ierland en na 1.45uur vliegen landen we lekker lomp maar veilig op Weeze/Niederrhein en kunnen we terugblikken op een geslaagde en mooie reis.