Corsica – Top 10 mooiste stranden

Corsica – Top 10 mooiste stranden

Onderstaand mijn top 10 van de mooiste stranden van Corsica. Er zijn natuurlijk veel meer mooie stranden maar de combinatie van ligging, wit zand en helder water maken het zwemmen tot een beleving waarop ik mijn top 10 gebaseerd heb.

Top 10 stranden Corsica op kaart

Plage de Ghjunchitu

Plage de Ghjunchitu vinden in de Balagna even ten westen van het plaatsje L’Île-Rousse waar wij meerdere malen op Camping Bodri verbleven. Deze grote camping ligt op loopafstand van 2 mooie stranden; Plage de Bodri en Plage de Ghjunchitu. Vanaf station Bodri en Parking Plage de Bodri zijn de stranden bereikbaar. Plage de Ghjunchitu springt er wat mij betreft uit wat mooiste stranden betreft zeker in combinatie met de beachbar U Sbirru Beach in Ibiza stijl.

Kenmerken: kraakhelder water – bodem loopt geleidelijk af – er kan flinke golfslag staan.

Plage de l’Ostriconi

Ook in de regio Balagna vinden we Plage de Ostricino. Vanuit Île Rousse rijdt je naar het oosten, na 12 km kom je bij Plage de Ostricino uit. Dit mooie spierwit fijn-zandig gelegen strand is te voet te bereiken vanaf de parkeerplaats (weiland bij afslag camping) maar dan moet je wel tot de oksels door een lagune om daar te komen. Het is een prachtig strand met toen wij er waren heerlijke golven. Qua ongereptheid behoord deze zeker tot de top 10 mooiste stranden van Corsica.

Ostriconi
Plage d’Ostriconi

Het strand is te voet ook te bereiken vanaf het restaurant een kilometer verderop. Dit is een mooie 2 km lange wandeling tussen de cactussen door. Dus niet handig als je koelboxen en parasols mee wilt sjouwen.

Download hier het kaartje: Ostriconi overzichtskaartje (818 downloads )

Kenmerken: kraakhelder water – bodem loopt geleidelijk af – er kan flinke golfslag staan.

Etangs en mooie stranden

Bijna alle mooie stranden op Corsica zijn ontstaan door de uitstroom van een rivier. Direct achter het strand bevind zich vaak een modderige lagune, de zogenaamde étang, met veel natuurschoon en bijzondere vogels.

Plage du Loto

plage loto corsica agriates
Plage du Loto – Agriates

In de Desert de Agriates ten westen van St. Florent in de regio Bastia Cap / Corse bevinden zich kilometers van de verharde weg verwijderd een aantal prachtige stranden, paradijselijk mooi; Plage de Ghignu, Plage de Saleccia en Plage du Loto.

Die laatste is zeker één van de mooiste stranden van Corsica en staat boven in de top 10.

Plage de Saleccia Corsica
Plage de Saleccia

Met een terreinwagen zijn ze goed te bereiken, met een moutainbike is het natuurlijk nog mooier te bezoeken. Meer gebruikelijk is de bootdienst vanuit de haven in St. Florent. Daar worden dagtochtjes naar de stranden aangeboden. Ook worden er 4×4 drives eventueel in combinatie met bootdienst of mountainbiken aangeboden via deze link, of dagtochten per 4×4 tot aan Plage de Ghignu via deze link.

Een echte aanrader is wandelend via de kustroute (sentier littorel) van Plage de Loto via Punta di Curza naar Plage Seleccia. Via het achterland kun je weer terug langs de ruine Hameau ruiné de Costa Pana met uitzicht over de Étang de Loto. Aan de oostkant van Plage de Seleccia bevindt zich achter de kustlijn een restaurantje A Piniccia di Saleccia waar je frisdrank kunt kopen.

Plage du Loto en Etang de Loto

Kenmerken: kraakhelder water – bodem loopt geleidelijk af – er kan flinke golfslag staan.

Plage de Villata

Plage Villata – Pinarellu

Dit strand ten zuiden van Pinarellu in de regio Porte Vecchio is wat lastiger te bereiken. Vanaf HIER kun je er naar toe wandelen. Camping California ligt zowat op dit strand dus mocht je hier verblijven dan het geen probleem. Zo ook de nudistencamping Villata. Het strand is dan ook opgedeeld in een gewoon strand en een nudistenstrand. Het ligt paradijselijk mooi in een baai. De bodem loopt zeer geleidelijk af waardoor het erg kindvriendelijk is. Snorkelen kan er prima langs de rotspartijen. Ook kun je aan de zuidzijde van de rotsen springen.

Plage Villata corsica pinarellu
Plage Villata

Zeegras – Posidonia

Vooral in 2017 is op veel stranden zeegras aangespoeld, soms wel een meter hoog. De mooiste witte stranden veranderen dan in een donkerbruine soep. Echt pech hebben want opruimen doet de overheid niet omdat het gras de kustlijn beschermd. Het gaat hier namelijk om Posidonia, een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van het ecosysteem als schuilplaats voor dieren en ter bescherming van de kust. Met wat geluk zijn de hopen een jaar later alweer verdwenen door zee en wind. Slechts onder zeer beperkte strenge regels mag men het aangespoelde zeegras verplaatsen.

Plage de Carataggio

We blijven in de regio Porte Vecchio in het zuiden van Corsica. Eén kilometer (zuidelijk) voorbij Piccovaggia, hier dus, kun je de auto langs de weg parkeren om Plage Carataggio te bezoeken. Plage Carataggio is een hagelwit strand enkel 20 minuten te voet te bereiken door de bush…en dan…paradijs…idyllisch gelegen hagelwit strand en kraakhelder water. In de baai liggen veelal boten afgemeerd. Zeker het afgelegen karakter maakt dit spierwitte strand een top 10 mooiste strand van Corsica.

Plage Carataggio
Plage Carataggio

Plage de Palombaggio

Natuurlijk is er dan het heerlijke strand van Palombaggio, ook even ten zuiden van Porto Vecchio. Prachtig schoon met mooie pijnbomen en rode rotsen in het water. Wij zijn er verschillende keren geweest en hebben er ook bij Kalliste Plongée een proefduik (baptaime) gemaakt. Parkeren was tot 2018 zeker gratis en doen wij hier aan de Route de Palombaggia. Het strand van Palombaggia gaat bij Punta Colombara over in het strand van Tamaricciu. Dat is de plek waar de bekende foto gemaakt is met de mooie stenen in het water. Natuurlijk kan ik het niet maken deze populaire stranden niet in de top 10 mooiste stranden op te nemen.

Palombaggia - Punta Colombara
Palombaggia – Punta Colombara (foto via dreamstime.com)

Plage de Piantarella, Petite en Grand Spérone

We zakken nu helemaal af naar het zuiden van Corsica naar Bonifacio. Rij vanuit Bonifacio richting Capu Pertusatu en volg richting Piantarelle / Sperone. Het barst hier van de vakantieparken zodat veel terrein privé is en een slachtboom doorgang verhinderd. We kunnen alleen maar rechtdoor rijden tot aan de noordzijde van Plage Piantarella waar parkeerruimte is (links op de foto). Kom wel vroeg in de ochtend of laat in de middag.

Route Plage Sperone

Van hieruit kun je te voet naar het zuiden wandelen over Plage Piantarella. Het eerste stuk pad gaat over rotsen (lastig met teenslippers) maar daarna loop je over strand of een gewoon pad. Zie hierboven de route.

Loop je verder naar het zuiden kom je vanaf na 800m lopen uit Plage du Petit Sperone, een mooie baai maar deze was wel wat aan de drukke kant dus liepen wij naar het volgende strand.

Plage du Petit Sperone Corsica
Plage du Petit Sperone

Aan de zuidkant van Plage du Petite Sperone gaat een trap omhoog, hier gaat pad verder naar Plage du Grand Spérone. De wandeling gaat langs de golfbaan waarna je na een kleine kilometer Plage du Grand Spérone bereikt. Wederom een bounty strand, kraakhelder water en wit zand dat pijn aan de ogen doet.

Plage du Petite Sperone Corsica
Plage du Petite Sperone – Corsica

Grotte Amoureux

Op de terugweg heb ik vanaf Plage du Petite Sperone nog de Grotte Amoureux bezocht. Te bereiken vanaf het water, met kano of zwemmend; bevindt zich 150 meter ten zuiden van Plage du Petite Sperone de Grotte Amoureux. Een bijzonder verborgen plek. Doe dit alleen bij een rustige zee! Ik ben er naar toe gezwommen.

Plage de Rocapina en Plage d’ Erbajo

Komend vanaf Bonifacio rijden we naar de regio Valinco en komen we uit bij een uitzichtpunt met een herberg Casa di Roccapina. Hier kijk je op de Roche de Lion ofwel een rots die op een leeuw lijkt. Tevens zie je ook het zeer verleidelijke idyllische witte strand van Plage de Roccapina.

Video Plage Roccapina en nabij gelegen Plage d’ Erbajo

Voor een bezoek aan Plage Roccapina zul je twee kilometer verderop bij Auberge Coralli linksaf moeten slaan waarna je via een onverharde weg na 2,6 kilometer bij het strand uit komt. Let wel, de weg is slecht en kan voor lage auto’s en na regen een probleem zijn.

Plage Roccapina Roche Lion
Plage Roccapina met rechts de Roche du Lion

Het strand is spierwit met zacht zand dat langzaam dieper wordt. Erg kindvriendelijk dus.

Plage Roccapina
Plage Roccapina

Vanaf het strand kun je in zo’n 15 minuten naar de Tour Génoise du Lion De Roccapina klimmen. Je hebt gedurende de klim een prachtig uitzicht over Plage Roccapina. Eenmaal bij de toren aangekomen heb je een prachtig uitzicht en kun je het prachtige verlaten Plage De Erbaju zien liggen. Voor de liefhebbers kun je hiernaartoe afdalen en dan via het achterland weer terug lopen. De totale ronde is dan 5 kilometer.

Plage d' Erbajo
Plage d’ Erbajo

Plage de Cupabia

Plage de Cupabia ligt ten westen van Porto Pollo in de regio Valinco. We volgens eerst de D155 waarna we linksaf slaan (bord aanwezig) en over een armoedige 3km lange slechte asfaltweg afdalen naar het strand. Er is een camping, een parkeerplaats maar ook voldoende parkeergelegenheid in een aantal weilanden. Het fijne witte zandstrand is ruim 700m lang en ingesloten door rotsen en bossen. Ik vind dit een prachtige plek waar de natuur nog de baas is gebleven en slechts 1 strandtent het enige teken van civilisatie is.

Plage Cupabia Corsica
Plage Cupabia
Plage Cupabia Corsica
Plage Cupabia

Plage d’ Argent – Verghia

En dan mijn persoonlijke favoriet… mijn nummer 1 in de top 10 mooiste stranden van Corsica: Plage d’Argent in de Golf van Ajaccio. Een combinatie van alles wat Corsicaanse stranden te bieden hebben.

Plage d'Argent Corsica
Plage d’Argent

Volg de D55 vanuit Porticcio naar het zuiden. Hier komen we bij één van de mooiste stranden van Corsica; Plage d’Argent of Plage de Mare É Sole. Parkeren kun je gewoon langs de weg. Hoe wit en fijn kan het zand zijn? De bodem loopt ook nog eens kindvriendelijk langzaam af. Op het strand kun je wel koeien tegen komen. Aan de noordzijde is een strandtent aanwezig en aan de zuidzijde een ‘winkeltje’ met kleding. Over kindvriendelijkheid gesproken, het kan hier enorm golven. Spectaculair om te zwemmen maar voor de kleintjes wat minder.

Plage d’Argent

Naaktstranden Corsica

De liefhebbers van naakt recreëren kunnen op Corsica hun hartje ophalen. Op bijna alle rustige en afgelegen stranden wordt naakt gerecreëerd al is het officieel verboden. Er zijn wel een aantal officiële naaktstranden op Corsica. Een schitterend naaktstrand vindt je bijvoorbeeld bij Plage de Villata – Pinarellu ( zie top 10 hierboven). Verder zijn er een aantal naaktstranden bij de resorts in het oosten, kijk hiervoor op de pagina van Campings op Corsica.