Met de boot naar Corsica, hoe dan?

Met de boot naar Corsica, hoe dan?

Oké, je wilt naar Corsica maar hoe zit het dan met die boot? Als je voor de eerste keer een overtocht met de boot naar Corsica wilt maken kan dat best spannend zijn. Maar laat je er niet van weerhouden om vooral niet naar Corsica te gaan. De overtocht met de boot is een feest en ook al echt vakantie. Zeker als je met kinderen reist is het erg leuk. In je voorbereidingen ga je op de websites zoeken naar de beste route en de beste vaartijden. Wil je overnachten op de boot naar Corsica of niet? Wil je een korte overtocht of niet?

Corsica Ferrie veerboot
Een Corsica Ferries… ferrie

Er zijn drie rederijen die naar Corsica varen: Corsica Ferries, Corsica Linea en Moby Lines.

Welke haven voor de overtocht met boot naar Corsica?

Om bij de laatste vraag te beginnen, vanaf Livorno is de overvaart 4 uur. Wij pakten meestal de nachtboot naar Corsica en dan is de haven van Savona of Genua het makkelijkst als je in het oosten van Nederland woont. Kom je uit het westen van Nederland dan kan Marseille of Toulon ook een optie zijn. Wij hebben dat nooit gedaan. Beide routes zijn ongeveer 1100 kilometer, in Frankrijk en Italië betaal je tol en voor Zwitserland koop je een vignet (gewoon bij de grensovergang).

Meestal namen wij de overtocht naar Bastia en een enkele keer vanaf l’Île-Rousse naar huis. Onze voorkeur is bijna altijd de nachtboot. Acht uur overdag op de boot zitten is best lang en dan moet je daarna ook nog auto rijden.

Overzicht routes veerboten naar Corsica
De veerboten naar Corsica in 2023

Onze keuze voor de boot naar Corsica

Wij kozen dus meestal voor de nachtboot vanuit Savona. De kosten voor een gezin met auto en hut variëren van 200 tot 300 euro voor een enkele vaart. In het weekend is het vaak duurder. Vanuit Livorno lukt het al om met auto en gezin voor 160 euro (2022) overdag met de dagboot naar Bastia te varen. Neem je een caravan mee dan wordt het aanzienlijk duurder.

Onze reis ziet er meestal als volgt uit: in de middag rijden we achter de drukte aan Duitsland in. Als we in het begin van de avond bijna bij Basel zijn gaan we de grens over naar Mullhouse (F). Hier zijn goedkope familiehotels te vinden zoals de F1 en Hôtel Roi Soleil. De volgende ochtend maken we dan een lekkere tocht door de Alpen. We pakken meestal de Sint Bernard Pas, dat is een rustige route met een heerlijke picknick in de bergen. Natuurlijk kun je ook gewoon de Gotthardpas rijden of de Grimsel- en de Simplonpas.

Sint Bernardpas Zwitserland
De Sint Bernardpas

Eerst nog luieren op het strand

Na het oversteken van de Po vlakte en het tunneltjes rijden door de Ligurische Alpen komen we halverwege de middag aan bij Savona en rijden dan een paar kilometer westelijker door naar Spotorno waar we lekker tot een uur of zeven op het strand gaan liggen en eventueel wat eten in het centrum. Zodoende hoef je niet in de haven te wachten. Je hebt ook geen stress of je wel op tijd bij de boot bent omdat het maar 10 minuutjes rijden is naar de haven.

Inschepen

Corsica Ferrie verkeersdek
Het vertrek vanuit Bastia

In de haven is het altijd hectisch, de medewerkers moeten er voor zorgen dat alle auto’s netjes in volgorde van afmetingen opgesteld komen te staan om vervolgens alles in de juiste volgorde op de boot gepast  te krijgen. Dat gaat er nog al eens hectisch aan toe, zeker in het hoogseizoen.

Wachten inschepen Corsica veerboot
Wachten voor inscheping

Handbagage – voor je tijd aan boort hebben we altijd een tas met toiletspullen, schone kleren en eventueel wat eten of drinken mee.

Uiteindelijk lukt het altijd om alle auto’s en campers op de boot te krijgen. Noteer voor de zekerheid het deknummer waar je auto staat, dat voorkomt zoekwerk. Na het betreden van de hut waar we onze handbagage droppen gaan we snel naar het dek waar we toezien hoe de boot langzaam de haven uit vaart.

En zo komen we de volgende ochtend in Bastia aan. Er is wederom wat drukte bij het uitrijden van de haven waarna we de stad in zuidelijke richting verlaten. Had je niet ontbeten dan is het handig om meteen bij de Parking Place St-Nicolas de auto te parkeren en een ontbijt (petit déjeuner) van 5 a 6 euro te nemen op één van de vele terrasjes in Bastia. 

Corsica veerboot

Het boeken van de boot naar Corsica dan

Als je een overtocht gaat boeken is het belangrijk dat je de juiste gegevens van je voertuig hebt, dus hoogte INCLUSIEF DAKKOFFER en lengte inclusief FIETSENDRAGER en Caravan indien van toepassing. Elke meter telt en als je langer of hoger bent dan opgegeven bij de boeking moet je bijbetalen. Ze lopen geregeld met een meetlint langs auto’s op. Neem je de nachtboot dan is het fijn om een hut te hebben. Even lekker douchen en natuurlijk uitgerust aankomen. Je kunt kiezen tussen met of zonder raam. Meestal is het donker, het raam kan niet open dus wij boeken meestal een binnenhut. Als de boot in de ochtend de haven nadert dan worden we ene uur van tevoren via de intercom gewekt. De hectiek van het ontschepen kan beginnen net als de vakantievreugde.

Ik zou zeggen boeken maar ! Corsica Ferries en Moby Lines


Meer Corsica…