Wandelen op Corsica – La Forêt de Bonifatu

Wandelen op Corsica – La Forêt de Bonifatu

Twintig kilometer ten zuiden van de stad Calvi in de Balagna op Corsica ligt het Forêt de Bonifatu. Dit 3000 ha grote natuurpark ligt tussen de 300 en 2000+ meter hoogte en is een waar wandelparadijs voor korte, lange en meerdaagse wandelingen. Tal van uitgezette routes bieden voor elke bezoeker wel leuke wandeling in Bonifatu. Heb je geen zin om te wandelen dan kun je er ook heerlijk picknicken aan één van de riviertjes en ‘zwemmen’ in de bassins. Wij maakten een wandeling naar de Refuge de Carozzu.

La Forêt de Bonifatu, Chaos de Bocca Rezza

Cirque de Bonifatu
Forêt de Bonifatu

Het park bereik je vanuit Calvi via de D81 richting Galéria, langs het vliegveld op en verder via de D251. De laatste kilometers slingert de weg omhoog naar de ingang van het park op circa 530+ hoogte.

Voor een bezoek aan het park betaal je (2018) bij de Auberge de la Forêt 4 euro parkeer- of entreegeld voor een auto (motor 2.50; camper 7.50 en bus 10.00 euro in 2018) Je krijgt een foldertje mee, netjes in het Frans met alle mogelijke wandelroutes.

Klik hier om het wandelkaartje te downloaden: Wandelroutes in Forêt de Bonifatu (792 downloads )

Wandeling naar de Refuge de Carozzu in Forêt de Bonifatu

Wij kozen voor de wandeling naar de Refuge de Carozzu (of Carruzzu) Bonifatu op 1260+ en nog een stukje verder naar de Passerelle de la Spasimata (route 14 in de Rother Wanderführer). De hut en de ‘swingbridge’ liggen aan de beroemde GR20 op Corsica. Het eerste stuk is redelijk vlak en kunnen we veelal in de schaduw lopen. Na een dikke kilometer begint het echte klimwerk. Gestaag maar niet al te steil klimmen we omhoog met nu en dan uitzichten over de vallei.

bonifatu
Het uitzicht op de vallei

We passeren de eerste rivier die droog staat. Wel zijn er mooie mos-sluiers die over de takken hangen en groeien als bewijs voor het aanwezige water in andere tijden.

mos wandelen bonifatu
Mos over de takken

Na dik anderhalf uur wandelen in Bonifatu komen we uit bij de eerste hangbrug over de Meta di Filu. Hier kun je jezelf even lekker opfrissen en anderen draaien hier om. Vanaf deze brug gaat het immers steiler omhoog nog steeds onder de bomen.

hangbrug Meta di Filu

Le refuge de Carrozzu

Bang voor de hitte tijdens het wandelen in Bonifatu valt dat alles dus reuze mee. Het pad slingert gestaag omhoog maar de hut wil maar niet komen. Iedere keer denken we dat we er bijna zijn maar helaas. Uiteindelijk (natuurlijk) komen we toch bij de hut, Le refuge de Carrozzu, aan waar we ons welverdiende frisdrankje kopen. Vanaf het terras van de hut kijken we de vallei in omringt door hoge bergen, anders is het ook geen Cirque, keteldal. De hut is het knooppunt van de GR20 dus zien we hier ineens veel wandelaars met dikke rugzakken die vaak nog maar de eerste kilometers in de benen hebben van de totale tocht. Het kriebelt wel om mee te gaan.

Na het drankje volgen wij de GR20 even richting Ascu. Stukje terug en dan rechtsaf. Het gaat naar beneden tussen de enorme dikke bomen en over gladde rotsplateaus waar je je met kettingen vast kunt houden. Ondertussen is het uitzicht echt (eindelijk) geweldig. Het duurt ook niet lang eer we de Passerelle de la Spasimata zien. Een lange hangbrug met gaten tussen de planken waar je niet tussen moet gaan staan. Wij wandelen niet verder en strijken neer bij één van de waterbassins.

Passerelle de la Spasimata
De Passerelle de la Spasimata
Zwemmen forêt bonifaut

Ik heb mijn zwembroek mee dus neem ik een echte verfrissende duik.

De weg terug is helaas gewoon hetzelfde maar leek echter veel langer dan de heenweg… we zijn voor de hele tocht dik 7 uur onderweg geweest. Kortom, het wandelen in Bonifatu is een leuk dagje uit.

Meer wandelen op Corsica

Meer Corsica