Het zuiden van Corsica

Het zuiden van Corsica

Plage Villata – Pinarellu

In dit reisverslag neem ik je mee door het zuiden van Corsica. De meest perfecte vakantiebestemming! Hagelwitte stranden die in mijn top 10 staan met kraakhelder zeewater afgewisseld met het indrukwekkend bergmassief van de Bavella waar je heerlijk kunt wandelen en in een bergbeek je afkoeling kunt vinden.

De regio is grofweg onder te verdelen in:

  • Alta Rocca met Porto Vecchio, de stranden van Pinarellu en Palombaggia en het Bavellamassief
  • Regio Bonifacio met de beroemde baaien St. Guilia en Rondinara, de krijtrotskust en Île Lavezzi.

We starten in het noorden, in Alta Rocca bij Solenzara.

Solenzara

Komend vanuit het noorden richting het zuiden passeren we eerst Solenzare. Een wat grotere badplaats met een supermarkt en veel restaurantjes. Het plaatsje is ideaal aan de kust gelegen en zeker als je veel de bergen in wilt. Hier begint namelijk de route naar het Bavella massief waar je flink kunt wandelen en baden in beken (lees hierover verderop).

Er is een klimpark in Solenzare van waaruit je ook een canyon tour kunt boeken of kunt paintballen. Naast het klimpark bevindt zich Camping Cote des Nacres  direct aan het strand. Dit alles op loopafstand van Solenzara.

Idyllische baaien en stranden

Vanaf Solenzara beginnen de prachtige baaien en stranden tevoorschijn te komen. Eerst Plage Canella, dan Favone, Tarcu en Fautea. Overal waar auto’s langs de weg geparkeerd staan is een mooi strandje te vinden.

Fautea

plage Fautea
Plage Fautea

Bij Fautea bevind zich Camping Fautea direct naast het mooie strand op een soort landpunt. Aan het einde van deze landpunt staat de Genuese toren Fautea. Wij hebben hier in de avond een keer een wandeling gemaakt en de toren beklommen. Ten zuiden van deze landpunt is ook weer een mooie baai en na wat rotsen gaat de kustlijn over in een wat langer gerekt strand, Plage de l’Ovu Santu.

Vanaf Fautea loopt de hoofdweg weer het binnenland in en kom je uit in St.Lucie de Porte Vecchio.

St.Lucie de Porte Vecchio

St.Lucie de Porte Vecchio stelt als plaatje niets voor. Het is net Almelo, er staat een irritant stoplicht en dat staat op rood of op groen. Gevolg, lange files in het hoofdseizoen. Op maandagochtend is er een kleine toeristenmarkt. Richting het zuiden is er een Spar en sinds 2020 ook een grote Super U.

We verlaten hier even de kust en gaan bij het irritante stoplicht via de D168a rechtsaf het binnenland in.

La Vallée du Cavu en Conca

Weinig respect voor verkeersborden

Na een dikke kilometer steken we even Le pont de Purciella over en rijden naar Conca. Het bord dat ons de weg wijst is zoals overal op Corsica te zien is volledig aan flarden geschoten.

Conca en de GR20

Conca is een klein dorpje met een grote kerk Eglise Saint Etienne uit 1867. Het is mooi gelegen met de steeds hoger wordende bergen op de achtergrond. Dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat Conca het eindpunt van de beroemde 180 km lange GR20 is, lange beroemde en beruchte afstandswandeling. De mooiste en zwaarste van Frankrijk. Wie hem eens wilt lopen of juist niet kan toch even sfeer proeven in Bar du GR20. Hier komen de afgepeigerde wandelaars binnen druppelen… respect! De bar is aangekleed met foto’s van voetballegende Maradonna, maar ook Johan Cruyff hangt er aan de muur.

Piscines Naturelles de Cavu

We rijden terug naar de Pont de Purciella waar je al lekker in de Cavu kunt baden. Hier volgen we de weg weer verder landinwaarts. Na dik 2 km wordt de weg onverhard en weer een kilometer verderop komen we uit bij het klimpark en ene grote parkeerplaats. Het klimpark is er een van de buitencategorie. Er zijn diverse parcoursen af te leggen met een spectaculaire lange tokkelbaan over de Cavu.

Hier start ook een mooie wandeling van 4 km lang de vallei in waarbij je op verschillende plekken de rivier in kunt duiken. Bij het Adventurepark steek je de rivier over en gaat dan linksaf, het pad langs de oever volgen. Aan het einde kom je bij Le Pont de Marion uit waar je weer over kunt steken en terug lopen naar de parking.

Cavu_4
Cavu_3
Cavu_2
Cavu_1
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Heb je geen zin om te lopen dan kun je voorbij de eerste parkeerplaats nog zeker een kilometer verder doorrijden tot een tweede parking. Deze kan in het hoogseizoen wel vol staan. Er zijn hier 2 restaurantjes. Voor te zwemmen volg je een pad naar beneden. Overal zijn mooie drukke en minder mooie, minder drukke plekken te vinden.

Pinarellu

Plage Villata corsica pinarellu
Plage Villata

Pinarellu is een heerlijk badplaatsje met kilometers aan droomstranden. Het plaatsje zelf bestaat uit veel vakantiehuizen tegen de heuvels met onder aan het water een straat met een 10 tal restaurants en wat winkeltjes. Aan de noordkant ligt een prachtig wit strand met rotsen in het water. Aan de zuidkant ligt plage Pinarellu, een kilometer lange wit strand met bos en aan de zuidzijde ingesloten door Île de Pinarellu met een Genuese toren er op. Iets verder zuidelijker vind je het idyllische Plage Villata.

Île de Pinarellu

Aan de zuidzijde ligt er een eiland dominant in zee met een toren er op. Klauterend over de rotsen en badend door het water kun je het eiland Île de Pinarellu te voet bereiken vanaf Plage Pinarellu. De toren is niet toegankelijk.

Etangs

Pinarellu heeft aan de zuidkant prachtige natuurgebieden (moeras en zoetwatermeren) in de vorm van Etangs. De noordelijkste Etang is te verkennen via een loopbrug vanaf Chapelle de Sante Barbara die je toegang geeft naar de camping U Pinarellu.

Campings in Pinarellu

Er zijn 2 campings, Camping U Pinarellu, 500 meter van zee met een zwembad en restaurant. Het is een echte Franse camping en ligt op loopafstand van het centrum. Via een loopbrug over de Etang en de Kapel van Babra kom je uit bij het lange witte strand van Pinarellu. De camping is minder goed onderhouden en er stonden alleen maar Fransen en Italianen.

Daarnaast is er ook Camping California, deze camping is vrij duur, is wat internationaler en ligt direct aan het droomstrand Plage Villata wat nagenoeg privé is. Je moet deze alleen delen met de zuidelijker gelegen nudistencamping Villata. Het strand is ingesloten tussen rotsen wat mooie snorkel-gelegenheid biedt. Onze voorkeur heeft Camping California.

Tropisch kamperen op Camping California

We mogen daar dan zelf een boom uitzoeken om onder te gaan staan. De camping is zoals gezegd direct gelegen aan het “bounty-strand” dat hagelwit grenst aan het azuurblauw water met het “rif” dat zich als een donkere schaduw aftekent in het water. Het strand wordt omzoomd door bossen en struiken. Geen terrasjes, wegen, parkeerplaatsen of eettentjes; nee gewoon puur strand. Het bestaat dus nog echt op Corsica. Direct achter het strand bevindt zich de Étang Padulu Tortu waar je dus flamingo’s kunt spotten. Last van muggen hebben we nooit gehad, wel van wespen tijdens het eten. Eten na zonsondergang is dan wel zo relaxt.

Je kunt hier heerlijk snorkelen en prachtige vissen aan je voorbij zien zwemmen. Het ‘koraal’ is fascinerend mooi en het water kraakhelder. Rotspartijen zijn er genoeg om vanaf te duiken zeker als je naar de zuidelijker gelegen rotsen wandelt. Je komt dan bij Punta di Pilatogu uit.

Zeegras – Posidonia

Vooral in 2017 is op veel stranden zeegras aangespoeld, soms wel een meter hoog. De mooiste witte stranden veranderen dan in een donkerbruine soep. Echt pech hebben want opruimen doet de overheid niet omdat het gras de kustlijn beschermd. Het gaat hier namelijk om Posidonia, een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van het ecosysteem als schuilplaats voor dieren en ter bescherming van de kust. Met wat geluk zijn de hopen een jaar later alweer verdwenen door zee en wind. Slechts onder zeer beperkte strenge regels mag men het aangespoelde zeegras verplaatsen.

Punta Capicciola

Loop je nog zuidelijker dan kom je vanzelf in het vakantiedorp Vallicone uit en bij het natuurgebiedje Punta Capicciola. Hier kun je een heerlijk rondje (30 min) wandelen over het schiereilandje.

Ga je vanaf hier nog zuidelijker richting Porte Vecchio dan kom je eerst uit bij Punta Arasu en Étang Arasu. Hierachter de baai van San Ciprianu tegen. Een vakantiedorp en een mooi strand. Voordat je in Porte Vecchio komt kun je Punta di Benedettu aan de Golf van Porte Vecchio nog aan doen. Niet echt bijzonder maar je kunt er wel boten kijken.

Porte Vecchio

Porte Vecchio sla ik over. Het is de regionale stad met alle voorzieningen, de nodige supermarkten en in het centrum wat leuke winkeltjes. Verder vond ik het niet echt sfeervol. Parkeren kun je prima onder aan de haven. Een typische stad met een regionale functie dus.

Castellu d’Arraggio / Araghju

Voordat we de Bavella in gaan eerst nog wat historie. In het plaatsje Araggio aan de D759, ten noord westen van Porte Vecchio bevindt zich honderd meter hogerop een oude vesting uit de bronstijd. Parkeren doe je via de P net buiten het dorp en het pad begint links van het restaurantje La Casetta d’Araggio. Hoe gaat het pad in een streep steil omhoog. De klim duurt 20 minuten. Doe dit wel met goed schoeisel en bij warm weer met een fles water. De ene bezoeker wordt wild enthousiast van de stenen muren van het castellu en de andere geniet meer van het mooie uitzicht.

Araghju Arraggio
Castellu d’Arraggio
Arraggio

Bavella

Wie na een paar dagen strand even iets anders wil moet zeker eens het achterland in. Hier reist het Bavella massief loodrecht omhoog en raakt de wolken op 1800m. Een waar wandelparadijs.

We volgen de 75 km lange route D368 Porte Vecchio – Zonza – D268 Solenzara en beschrijven de hoogtepunten langs deze route.

Col de Bavella
Col de Bavella

We beginnen met een flinke klim naar l’Ospédale. Hier zul je inde vroege ochtend ook veel wielrenners de klim zien maken. Eenmaal in Ospedale kun je genieten van een fraai uitzicht over Porte Vecchio.

Panorama L'Ospédale
Panorama L’Ospédale

We volgen de routevia het Forêt de L’Ospedale met velen hoge sparren en komen uit bij het Lac de l’Ospédale met zijn stuwdam. Een ideale plek voor een verfrisesnde picknick op een bloedhete dag.

Lac de l'Ospédale
Lac de l’Ospédale
Barrage l'Ospédale
Barrage l’Ospédale

Waterval Piscia di Gallo

De weg slingert ruim 3 km verder door prachtige bossen tot aan de rechter kant een restaurantje U Diamante opduikt met een grote parkeerplaats. Hier starten we een wandeling naar de waterval Piscia di Gallo. Het is een leuke kleine wandeling. De route is heen en terug een kilometer of vijf, loopt redelijk vlak en gaat alleen de laatste 100m steil naar beneden.

Zonza

Na deze wandeling is het nog een dikke 13km slingeren tot aan Zonza. Zonza ligt in hartje zuid Corsica omgeven door dichte bossen. Het is een mooi uitgangspunt voor tochten in de buurt. Het plaatsje heft de nodige restaurantjes en hotels voor de passant. Het is tevens ook een kruispunt van 2 wegen die als een vreemde rotonde om een lantarenpaal draait. De weg D420 slingert hier dieper het verlaten binnenland in richting Quenza, zie regio Golf van Valinco.

Levie en Cucuruzzu

Volg je vanaf Zonza de N268 naar zuidwesten dan kom je in Alta Roca uit. Het gebied hier in het binnenland wordt Alta Rocca genoemd. Naast de oeroude kastanjebomen zijn er talrijke oeroude dorpjes en zelfs een archeologisch vindplaats uit het bronzen tijdperk Cucuruzzu in de buurt van Levie. Het bestaat onder ander uit een oude toren en diverse menhirs.

De oudste kastanjeboom ter wereld

Vanaf Zonza volgen we de D268 weer richting de Bavellapas en Solenzara, naar het noordoosten dus. Een bijzonder natuurfenomeen dat we hier na een aantal kilometers aantreffen zijn de enorme oeroude super dikke kastanjebomen. Het staat niet met bordjes aangegeven maar klik hier voor de exacte locatie in de binnenbocht.

Oudste kastanjeboom ter wereld
oldest chestnut tree / Oudste kastanjeboom

Uiteindelijk komen we uit op de Bavellapas 1218+. Hier is het altijd druk met auto’s die willen parkeren. Het is dan ook een prachtig gebied met mogelijkheden voor wandelingen en natuurlijk mooie uitzichten.

Topwandeling Bavella

Een echte topwandeling is het rondje Bavella (12km), route 53 in de Rother Wanderführer. De wandeling is echt spectaculair maar ook pittig, trek er een volle dag voor uit. Boven op de Bavella Pas parkeer je de auto en volg je aan de noordzijde de gele verfstrepen. Eerst daal je een beetje maar daarna gaat het stevig omhoog.  De uitzichten zijn overweldigend.

Even daal je weer langs kettingen af maar daarna klim je verder omhoog. Op het hoogste punt Bocca Pargulu 1662+ ga je links steil naar beneden naar het dal. Beneden aangekomen ga je linksaf de Gr20 op waarna je nog een kilometer of zeven redelijk vlak terug loopt naar de parkeerplaats. Over dit laatste stuk kom je bronnen tegen waar je water kunt pakken.

De route

Je kunt boven op de pas ook nog kortere wandelingen maken aan de zuidzijde naar o.a. Trou de la Bombe. Er is ook een restaurantje. Houd bij de wandelingen rekening met temperatuurdaling door bewolking of zelfs onweer.

De natuurlijke glijbanen van de Purcaraccia

LET OP ! Restricties sinds 2023 !!!

Doordat er bij het bezoek aan de watervallen vele (dodelijke) ongevallen plaats vonden heeft de overheid besloten dat de watervallen tijdens het hoogseizoen enkel nog met georganiseerde tours met gids bezocht mogen worden. Informeer lokaal. Er zal streng op gecontroleerd worden.

De spectaculaire ‘glijbanen’ van Purcaraccia zijn te bereiken via de D268 17km vanuit Solenzara richting Zonza. Het pad begint in de linksom (vanuit het westen gezien) draaiende haarspeldbocht na de Bocca di Larone Pas. Het eerste deel is vlak met erg mooie vergezichten. Het laatste stuk wordt wat meer klauteren.

Bavella, onderweg naar de Purcaraca

TIP: gebruik de zeer gedetailleerd online  kaarten van Géoportal .

Bavella
Bavella

Ten zuiden van Porte Vecchio

Komende vanuit Porte Vecchio, bij de laatste rotonde waar het verkeer rechts naar Sartène gaat ga je hier links de Route de Palombaggia op. Je hebt mooi uitzicht op de Golf van Porto Vecchio. De route gaat richting Piccovaggia. Je kunt hier links naar Chiappa, dat is een nudistendorp maar als “externe” konden wij wel terecht bij Dive Center Hippocampe om te duiken. We gingen de zee op naar de rotspunt Rocher de la Vacca war we dikke baarzen en barracuda’s zagen.

Plage Carataggio

Eén kilometer (zuidelijk) voorbij Piccovaggia, hier dus, kun je de auto langs de weg parkeren om Plage Carataggio te bezoeken. Plage Carataggio is een hagelwit strand enkel 20 minuten te voet te bereiken door de bush…en dan…paradijs…idyllisch gelegen hagelwit strand en kraakhelder water.

Plage Carataggio
Plage Carataggio

Nudisten

Overal op Corsica kom je op (afgelegen) stranden nudisten tegen. Wen er maar aan! Natuurlijk zijn er ook officiële nudistenstranden en campings zoals camping Villata net ten zuiden van Camping California in Pinarellu. Kijk op Campings op Corsica voor een overzicht van campings en nudistencampings.

Palombaggio en Tamaricciu

Natuurlijk is er dan het heerlijke strand van Palombaggio. Prachtig schoon met mooie pijnbomen en rode rotsen in het water. Wij zijn er verschillende keren geweest en hebben er ook bij Kalliste Plongée een proefduik (baptaime) gemaakt. Parkeren is weer gratis en doen wij hier aan de Route de Palombaggia. Het strand van Palombaggia gaat bij Punta Colombara over in het strand van Tamaricciu. Dat is de plek waar de bekende foto’s van Palombaggia gemaakt is met de mooie stenen in het water.

Palombaggia - Punta Colombara
Palombaggia – Punta Colombara

Check geoportail voor de bereikbaarheid.

Plage de Santa Giulia

Ten zuiden van Palombaggia bevindt zich de baai van Sante Giulia. Ook een lang strand (baai) met wit zand en kraakhelder water. Het was er druk maar het betaald parkeren was geen probleem. Helaas dreef er wel veel zeewier en was er golfslag waardoor wij niet de idyllische foto’s konden maken.

Plage Sante Giulia Corsica
Plage Sante Giulia

Check geoportail voor de bereikbaarheid.

Plage de Porto-Novo

Alvorens je de regio Bonifacio in rijdt is er net zoals Carratagio nog één afgelegen baai die eigenlijk alleen te voet of met MTB bereikbaar is; Plage de Porto-Novo. De wandeling start vanaf de T10 is ongeveer 6 kilometer hen en terug.

Foto by marcmussol via wikiloc.

Regio Bonifacio

Als we vanuit Porto Vecchio over de T10 naar het zuiden rijden komen we na 12 kilometer in de regio Bonifacio die begint zo’n beetje bij de afslag D158 naar de Golf van Rondinara.

Golf van Rondinara

Dronevideo Plage de Rondinara

De afslag van T10 naar de D158 brengt je naar de Plage de Rondinara. De geasfalteerde weg van circa 5 kilometer voert je naar de schelpvormige baai met aan het einde een groot parkeerveld waar je voor 5 euro kunt parkeren. Zeker op de ansichtkaarten zien de luchtfoto’s van deze baai er indrukwekkend uit maar in werkelijkheid is het even mooi als eerder genoemde stranden, de mooie schelpvorm van de baai zie je niet vanaf de grond en het water is niet altijd spiegelglad helder. Het mooiste uitzicht op de baai vanaf de grond heb je aan de zuidzijde. Hier was het water ook helderder dan aan de andere zijde toen wij er waren. Loop je aan de zuidzijde iets verder door en een stuk omhoog dan kom je bij een oude bunker uit.

Plage de Rondinara Corsica
Plage de Rondinara

Vlak bij de baai bevindt zich de Camping Rondinara met onder andere een zwembad.

Na de Golf van Rondinara begint de Golf van Sant’Amanza met een aantal mooie stranden.

Plage Balistra

Na de Baai van Rondinara begint de Golf van Sant’Amanza. Zes kilometer ten zuiden van de afslag d158 op de T10 en 6 kilometer ten noorden van de rotonde T10/T40 bij Bonifacio bevindt zicht wederom een afslag naar een zeer afgelegen en idyllisch wit strand; Plage de Balistra. Het strand is afhankelijk van de weersomstandigheden (modderpoelen) met de auto over de 2,5 kilometer lange onverharde weg bereikbaar. Wij parkeerden er zowat met de voorwielen op het strand. Er is een klein eettentje, Paillote la Balistra aanwezig.

Ook de Étang de Balistra is mooi om even naar toe te wandelen. De dunne landtong steek je zo over en dan kun naar de monding aan de noordzijde lopen wat ik zelf een hele mooie plek vond.

Plage Balistra Étang de corsica
Plage Balistra en rechts de Étang de Balistra

Plage de Canetto

Ten zuiden van het Plage Balistra bevindt zich Plage de Canetto. Neem hiervoor de afslag tegenover Camping Liccia. Na 4 kilometer, een scherpe bocht naar links, moet je linksaf het zandpad in. De weg is zeer slecht en ook bij goed weer af te raden voor lage auto’s. Na 500 meter sta je aan een geweldige baai, kraakhelder water en een wit strand. Ook hier parkeer je zowat op het strand. Het is ook de plek waar de typische witte kalksteenrotskust begint.

Plage de Canetto Corsica
Plage de Canetto

Bonifacio

Bonifacio
Bonifacio

TIP: ga vroeg genoeg op pad want de parkeermogelijkheden zijn beperkt in Bonifacio.

Een bezoek aan het stadje Bonifacio is zeer de moeite waard, door de ligging is het stadje een pareltje. Duizelingwekkend om te zien hoe de huizen op de krijtsteenrotsen balanceren. Ons bezoek aan Bonifacio start onder in de haven waar we parkeren en waar ook de rondvaarten starten. We krijgen meteen het St.Tropez gevoel met alle dikke boten de in de haven voor anker liggen. De haven van Bonifacio is één van de beste beschermde natuurlijke havens in het Middellandse zeegebied. Flanerend langs het water en de terrasjes komen we bij de de steile weg links omhoog uit. Het straatje dat naar de citadelle leidt.

Voordat we de citadel binnen wandelen hebben we al indrukwekkend uitzicht over de krijtsteenrotsen met de diepe afgronden en Sardinië. Hierna passeren we de Chapelle Saint Roch waarna het laatste stukje pad naar de toegangspoort loopt waarna we ons onderdompelen in de kleine straatjes met winkeltjes.

De Trappen van Koning Aragon – Bonifaccio

De trappen van Koning Aragon of op z’n Frans de Escalier du Roi d’Aragon is een steile trap met 187 treden die vroeger toegang gaf tot een waterbron. De legende verteld een ander verhaal, de trappen zouden in 1420 één nacht door de soldaten van Koning Alfonse V van Aragon gemaakt zijn om de stad te veroveren. De aanval mislukte.

Trappen Koning Aragon Bonifaccio
Trappen van Koning Aragon – Bonifaccio

Een bezoek aan de trappen kost 5 euro per persoon.

Boottocht naar l’Île Lavezzi en langs de rotskust

We genieten van het uitzicht op Sardinië en terug onder in de haven maken een boottocht langs de hoge klippen van Bonifacio op naar het natuurparadijs Île Lavezzi (aanrader) met zijn vele bijzondere vissoorten. Helaas zien we geen dolfijnen. Op het eiland kunt je fantastisch snorkelen.

Op het eiland bevind zich een kerkhof waar slachtoffers van de scheepsramp uit 1855 begraven zijn. Honderden opvarenden kwamen om toen hun schip in de Straat van Bonifacio verging.

Île Lavezzi
l’Île Lavezzi

Capu Pertusatu

Mocht je niet op de boot willen dan kun je met de auto richting de Capu Pertusatu en de gelijknamige vuurtoren rijden. Langs deze route kun je stops en wandelingen maken langs de prachtige krijtrotsen kustlijn met weergaloze uitzichten.

Vuurtoren van Pertusato
Vuurtoren van Pertusato

Plage de Piantarella, Île Piana en Sperone

Vanuit Capu Pertusatu rijden we weer 2 kilometer terug en slaan rechtsaf richting Piantarelle en Golf di Spérpone. Het barst hier van de vakantieparken zodat veel terrein privé is en een slachtboom doorgang verhinderd. We kunnen alleen maar rechtdoor rijden tot aan de noordzijde van Plage Piantarella waar parkeerruimte is (links op de foto). Kom wel vroeg in de ochtend of laat in de middag.

Route Plage Sperone

Van hieruit kun je te voet naar het zuiden wandelen over Plage Piantarella. Het eerste stuk pad gaat over rotsen (lastig met teenslippers) maar daarna loop je over strand of een gewoon pad. Zie hierboven de route.

Dronevideo Plage Piantarella en Sperone

Loop je verder naar het zuiden kom je vanaf na 800m lopen uit Plage du Petit Sperone, een mooie baai maar deze was wel wat aan de drukke kant dus liepen wij naar het volgende strand.

Plage du Petit Sperone Corsica
Plage du Petit Sperone

Aan de zuidkant van Plage du Petite Sperone gaat een trap omhoog, hier gaat pad verder naar Plage du Grand Spérone. De wandeling gaat langs de golfbaan waarna je na een kleine kilometer Plage du Grand Spérone bereikt. Wederom een bounty strand, kraakhelder water en wit zand dat pijn aan de ogen doet.

Plage du Petite Sperone Corsica
Plage du Petite Sperone – Corsica

Grotte Amoureux

Op de terugweg heb ik vanaf Plage du Petite Sperone nog de Grotte Amoureux bezocht. Te bereiken vanaf het water, met kano of zwemmend; bevindt zich 150 meter ten zuiden van Plage du Petite Sperone de Grotte Amoureux. Een bijzonder verborgen plek. Doe dit alleen bij een rustige zee! Ik ben er naar toe gezwommen.

Ten Westen van Bonifacio

Sentier des Plages – Bonifacio

Rondom Bonifacio kun je prachtig wandelen. Natuurlijk kun je de indrukwekkende krijtkust richting het oosten via Sentier de campu Romanellu volgen. Dat pad start aan  het einde van de lange trap in Bonifacio. Wij liepen de andere kant uit, vanuit de haven richting het westen. Daar ligt het Sentier des Plages. Vanuit de haven loop je dan even de hoofdweg terug tot een stuk voorbij het tankstation alwaar een bord het begin van het 10 km lange wandelpad aanduid.

We lopen eerst  een klein uur rechtstreeks naar Plage de Paraguan. Het pad is met de typische muurtjes zoals je die hier overal ziet afgescheiden van het struikgewas. Plage de Paragan ligt er helaas niet fraai bij. Een flinke dosis posseidon ( zeegras ) is er aangespoeld wat een dikke bruine brei oplevert en het mooie strand even niet aantrekkelijk maakt.

Paraguan
Plage de Paraguan

We draaien dus om en slaan na 500 m rechtsaf richting de beroemde baai met La Plage de Fazzio. Hier gelukkig geen zeegras maar door de wilde zee kijkt het water ook niet azuurblauw. Toch is het er prachtig.

La Plage de Fazzio
La Plage de Fazzio
La Plage de Fazzio
La Plage de Fazzio

Vervolgens lopen we verder langs de kust op en genieten van de prachtige uitzichten.

We passeren de vuurtoren La Madonetta, hebben uitzicht op Bonifaccio en komen uiteindelijk weer op het beginpad uit. Teruglopend richting de hoofdstraat gaan we nog even rechtsaf naar de baai Calanque de la Catena. Hier hebben we de baai helemaal voor ons alleen.

Calanque de la Catena
Calanque de la Catena

Kapel Santa Reparata

De hoofdwegen T10 en T40 zijn vlak bij Bonifacio via een de D60 nog met elkaar verbonden. Aan deze weg ligt de kapel Santa Reparata zo’n honderd meter van de weg. Het staat met een bord aangeven. Een blik door de raam laat zien dat het binnen een puinhoop is. De kapel stamt uit de 7e eeuw en is een aantal malen herbouwd en gerenoveerd.

Capo di Feno en Ermitage de la Trinité

We vervolgen de T40 weer verder westelijk en voorbij Plage de Paraguan (deze lag vol zeewier) kom je uit bij Capo di Feno en Ermitage de Trinité. Vanaf de rotonde in Bonifacio is het 3,5km rijden in westelijke richting. Honderd meter voor Camping de la Trinité kun je linksaf naar beneden waar een smal weggetje slingert omhoog gaat naar de kapel. Hier is ruimschoots parkeergelegenheid.

Ermitage de Trinité
Ermitage de Trinité

Twee keer per jaar komen Corsicanen hier bijeen voor een processie en offers ter bescherming van de zeelieden in de Straat van Bonifaccio.

Uiteraard heb je hier weer prachtige vergezichten over de zee en Plage Paraguan. Vanaf de parkeerplaats start een wandeling richting de Capo di Fenu met de vuurtoren. De plantenwereld is er zeer variërend en de rotsvormen zijn bijzonder mooi.

Capo de Fenu
Capo de Fenu

Vanaf de Capo de Fenu kun je verder wandelen naar de Golf van Ventilègne.

Golf van Ventilègne

We vervolgen de T40 en nemen de afslag naar Tonnare D358 kom je uit bij Plage de Stagnolu en Plage Tonnara, beide hebben we bezocht in 2023. Stagnola was best druk. Tonnara was juist erg rustig. Je loopt in 15 minuten van het ene strand naar het andere.

Plage de Stagnolu
Plage de Stagnolu
Plage Tonnara
Plage Tonnara

La Testa

Voor de kust bij Tonnare liggen de ÎIe de la Tonnare. Hier begint de Golf van Ventilègne die diep tot aan de T40 loopt met een zandstrand dat vanaf de hoofdweg zichtbaar is. Hierna begint La Testa, een kuststrook met kleine baaien die zich uitstrekt tot aan de Baai van Figari. Deze plek hebben we helaas nog niet bezocht.

Midden in het dorp is een kruispunt waar we linksaf slaan richting “Bord de la mer”over de D122.

Caldarello met San Giovanni en la Plage Baleine

Verder naar het westen komen we uit bij de plaatjes Caldarello en Pianotolli. Aan de hoofdweg bevinden zich een supermarkt en wat winkels.

kerk van Caldarello en Pianotolli
De kerk van Caldarello en Pianotolli

We rijden de slingerweg verder tussen opmerkelijke rotsen. De weg gaan naar de haven maar vlak voordat we bij de haven zijn gaan we rechtsaf. Na 3 kilometer komen we uit bij een lang zandstrand maar 400 eerder kun je al linksaf (Valle Torta), deze onverharde weg brengt je naar een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats loop je zo naar het strand, hou je richting zuid aan dan loop je langs een étang op en kom je bij Punta San Giovanni uit, een prachtige plek. Er staan nog restanten van een oude kapel.

plage San Giovanni
San Giovanni – links het lange strand en rechts richting Baleine

Ga je vanaf de parkeerplaats loop je rechtdoor naar het westen en volg het pad naar links, dan kom je uit bij Plage Baleine met de Tour de Caldarello. Schitterend strand en kindvriendelijk.

Plage Baleine Tour de Caldarello
Plage Baleine met de Tour de Caldarello

Monacia-de l’Aullène

We volgen de T40 die nu wat verder landinwaarts loopt nog verder naar het westen en nemen de afslag Monacia-de l’Aullène. Het dorpje heeft uiteraard een oude kerk.

Midden in het dorp bij de grote parkeerplaats start een historische 4 kilometer lange wandeling Sentier du Patrimoine langs oeroude grotwoningen, Oriu genaamd en een watermolen.

Oriu d’Iddastricciola aullene
Oriu d’Iddastricciola

L’Uomo di Cagna

Na Monacia-de l’Aullène is het nog 7 kilometer rijden tot Giannuccio voor de start van de beklimming van de L’Uomo di Cagna. Bij de kerk van Guannuccia kun je parkeren om vervolgens de bordjes “sentier” te volgen voor de klim naar de markante rots l’Uomo di Cagna 1217+. De wandeling is 9 kilometer retour en het hoogteverschil 800m. Op de top heb je een weergaloos uitzicht.

Helaas was het veel te heet toen wij er waren en hebben we de klim niet gemaakt.

We gaan terug naar de hoofdweg richting Bonifacio en nemen de afslag naar Figari.

Vliegveld Figari

Twaalf kilometer vanaf Bonifacio richting Sarten kun je de afslag D859 het binnenland in richting Figari nemen en het gelijknamige Vliegveld Figari. Hier worden de toeristen ingevlogen met Air Corsica, Ryanair en Easyjet.

Vliegveld Figari
Vliegveld Figari

Oriu de Canni

Weer een stuk verder noordelijker draaien we recht de D59 op en rijden naar Canni. Hier bevindt zich één van de best bewaarde grotwoningen van Corsica. Door de grillige en gekke ronde vormen zijn er natuurlijke grotten ontstaan die met de bouw van een simpel muurtje een degelijke woning wordt.

Oriu de Canni
Oriu de Canni

Voor het dorp is een kleine parkeerplaats. Vervolgens loop je richting het dorp en sla je linksaf  en volg je de bordjes Oriu. Deze 1 kilometer lange wandeling geeft ook weer een leuk inkijkje in het achterland.

canni
Omgeving Canni

InhoudOostkustZuidenValinca AjaccioWestenBalagnaCentraalBastia / Cap Corse