Schotland 2004

Dag 1: Glasgow – Fort William

Schotland_2004_002

Route dag 1

Met Easyjet zijn we van Amsterdam naar Glasgow gevlogen (toen vlogen ze ook nog op Glasgow) waar we rond 13.00 aankwamen. Snel de auto oppikken en rijden maar. Oeps, de eerste rotonde, tja, linksom nemen, echt met twee man rijden, oeps weer een stoeprandje maar het went vlot. We laten Glasgow links (rechts dus) liggen, mooi of niet mooi, we komen voor de Highlands dus zoeken we meteen de A82 op richting het noorden.

Loch Lomond

Aangekomen bij Loch Lomond hebben de de eerste stop gemaakt en even in Luss rondgelopen. Een bakkie koffie en een snelle hap. Loch Lomond is een groot en diep meer in Schotland. Het bevindt zich in het westen van de zuidelijke Highlands.  Het meer is ongeveer 37 km lang en tot 8 km breed, heeft een gemiddelde diepte van 37 meter en een maximale diepte van 190 meter. Loch Lomond is het grootste meer van Schotland in oppervlakte en het op een na grootste in watervolume, na Loch Ness. In het meer bevinden zich vele eilandjes. Het vormt het centrum van het nationale park Loch Lomond and the Trossachs National Park. Het meer bevindt zich slechts twintig kilometer van Glasgow, en vormt daardoor een belangrijk toeristisch gebied.

The Bridge of Orchy

Daarna hebben we onze weg weer vervolgt langs het meer op, waar de weg in de punt van Loch Lomond erg smal wordt. Dan duiken de eerste typisch gloeiende bergen op van de Highlands. We rijden door  tot aan The Bridge of Orchy, waar een stationnetje is en een mooie oude brug.  Hier kun je de trein pakken en via het verlaten landschap van Rannoch Moor en langs het Loch Treig naar Fort William reizen. Ook ideaal voor een hike van bv Rannoch station door de Glenn Nevis naar Fort William. In 2018 ben ik van hieruit naar Fort William gelopen over de West Highland Way.

Schotland_2004_006

De Bridge of Orchy

Highlands en Glencoe

Vanaf hier begint het pas echt. Hadden we al kale afgeronde bergen gezien, nu de weg iets omhoog gaat zien we meer vlaktes, weidse blikken van meren, moeras met mooie bergen aan de horizon, het Rannoch Moor gebied. Na het hoogste punt bereikt te hebben dalen we af in de Glencoe. In deze valley is vroeger van alles gebeurd. Hele slachtpartijen en zo maar het landschap maakt toch de meeste indruk. Er is een visitor center waar je alles over deze vallei te weten kunt komen.

Schotland_2004_012

Glencoe

Na wat stops rijden we door naar Kinlochleven. Hier doen we wat inkopen en merken op dat dit de laatste etappe-plaats is van de West Highland Way. De beroemde lange afstandstocht, die even boven Glasgow start en over zo’n 150km loopt tot aan Fort William. Ik liep een paar jaar later een deel van de West Highland Way. De route is ook geprojecteerd op de kaarten van Ordnanc Survey. Grappig is dat we de hele West Highland Way in 1 dag via de A82 volgen. Deze Ordnance Survey kaarten zijn trouwens erg gedetailleerd en een must als je de bergen in gaat.

Enfin ons einddoel van dag 1 was Fort William, waar we een B&B’tje zochten, ergens wat gegeten hebben en waar we ‘s avonds meteen op prachtige Schots Ierse live muziek werden getrakteerd. Fort William is een echte Outdoor Sports stad. Je kunt hier alles doen wat met Outdoor te maken heeft.