Schotland 2004

Schotland 2004

Dag 2: Fort William – Portree Skye

‘s Ochtend gelukkig wakker geworden en genoten we onze eerste “full Scottish breakfast”. Zo’n bord met een vaag roerei, flinke spek en in vet doorweekte tomaten en champignons. En als dit alles te ligt op de maag valt zitten er nog 2 gebakken worstjes bij. De buik zit in ieder geval vol.

Schotland_2004_003
De route dag 2

De eindbestemming van vandaag is Portree op Skye. We hebben de veerboot ergens in de middag gereserveerd en voor die tijd kunnen in Fort William nog wat rondkijken, iets actiefs doen en genieten van “The Road to the Isles”.

Steal Falls

 

Schotland_2004_032Ja… als Fort William zo’n Outdoor stad is dan moeten we dat maar eens aan den lijve gaan ondervinden. Kijken of we ruim 10 jaar na onze Bolivia hike en barre tochten in Nieuw Zealand nog steeds berg op komen.

Ons doel is de Steal Falls. Hoe we er precies naar toe moeten weten we niet maar een ding is zeker, we moet het dal in van de Glen Nevis even voorbij Fort William rechts. We rijden deze prachtige route tot aan het einde van het dal, waar een parkeerplaats is en allerlei waarschuwingsborden staan. Vanaf hier kun je naar Rannoch Station hiken.

Gelukkig vinden we na wat zoeken de route naar de falls die aan de rechter zijde liggen (west) bij de Mamaros bergen. Het is droog, dus wandelen we makkelijk onder de bomen door langs een kloof op tot aan een open vlakte waar het landschap kaler wordt.

Hier stroomt de rivier, een swingbridge op de voorgrond met de waterval in zicht. Een mooie route, we stoeien wat met de hangbrug en besluiten daarna we terug te keren. Helaas via de zelfde route en helaas begint het ook als een gek te regenen. Ondanks onze regenkleding zijn we toch zeiknat en moeten ons in de auto omkleden.

Schotland_2004_017
Steal Falls

Road tot the Islands

We moeten vandaag nog helemaal naar Portree op hete eiland Skye, dus we hebben nog een lange weg te gaan. We rijden het dal weer uit en pakken de A380 op richting Mallaigh, ofwel de beroemde “Road tot the Islands”. Vroeger was dit de weg naar Skye maar met de nieuwe brug bij Kyle of Lochals minder bereden. De weg is ook bekend om de spoorlijn van Harry Potter en de Jacobite Steamtrain. De regen worden buien afgewisseld met zon. We passeren Glenfinnan alwaar een momument staat en het beroemde spoorweg viaduct.

Schotland_2004_015
Glenfinnan

Het is overigens opmerkelijk hoeveel respect men hier op de weg voor mekaar heeft. Als je als een tourist toert houdt men netjes afstand en wacht op een geschikt moment om in te halen. Tijdens onze rit over the Road to the Islands zien we telkens weer de spoorlijn opduiken. Bij de Cluanie Inn luchen we even waarna we op weg gaan naar Mallaigh. Het laatste stuk is een erg slingerstuk. We genieten van de mooie uitzichten en vergezichten op de zee.

Malliag en de veerboot

Uiteindelijk komen we in Malliag waar we de veerboot naar Armadale nemen. We zijn mooi op tijd dus slenteren we nog wat rond in de haven. Tegen een uur of 4 vaart de boot uit. Het weer is rustig maar zodra we op volle zee zijn en er net een forse bui in de buurt is gaat het ontzettend hard waaien. Iedereen vlucht naar binnen maar ik ben zo gefascineerd door dit natuurgeweld en de hoge golven dat ik de zeelucht vol in men neus hou.

Schotland_2004_060
De oversteek naar Skye

Bij het naderen van Armadale wordt alles weer rustiger. De boot meert af en we vervolgen de route over de A851, alhoewel, we moeten al snel in de remmen voor een kudde schapen. Die lopen hier in grote getalen rond. Bij broadfort pikken we de A87 op. Het begint al langzaam te schemeren als we langs Loch Ainort op rijden. We stoppen voor een waterval die zoals op de terugweg zal blijken fors aan kan groeien. Een geweldig mooi ruig landschap. De bergen op Skye reiken in dit deel tot ruim boven de 800m. En vanaf zeeniveau is dat dus een aardige bult. Na Loch Ainort is Loch Sliagchan aan de beurt. Hier zien we de oude brug.

Portree

Voor het donker bereiken we Portree waar we met zicht op de haven en gekleurde huisjes een knus B&B’tje vinden. ‘s Avonds zakken we nog lekker door in een pub waar we aan de praat raken met wat Schotten die hier ook een weekendje vertoeven.

 

Schotland_2004_049
Portree, Skye