Reisverslag Midden en West Ierland

Reisverslag Midden en West Ierland

Dag 3 – Via Clonmacnoise, de Wicklow Mountains naar Dublin

Vandaag steken we het Eiland over en gaan naar de Oostkust. Onderweg pikken we nog even wat bezienswaardigheden mee. We hebben de hele dag de tijd, het B&B ‘tje is al geregeld. Onderstaand de route zoals we die uiteindelijk gemaakt hebben.

Ierland2005_004
De route van dag 3

We verlaten Galway en rijden over de N5 richting Athlon. Een nadeel van de economische groei van Ierland is , dat het op de weg ook niet rozengeur en maneschijn is. In Ballinasloe pakken we dan snel een zijweg en zoeken de rust op. Het begint echter wel behoorlijk te regenen. We steken de Shannon over en stoppen in Shannonbridge om een paraplu te scoren. Dat werkt iets makkelijk dan regenpak aan, regenpak uit etc.. Snel rijden we naar Clonmacnoise.

Clonmacnoise

Een verschrikkelijk oud klooster, wat heet, een ruïne met toen der tijd connecties met nog oudere kloosters op de Aran Islands en Skellig.  Clonmacnoise is toch erg lang overeind gebleven, ontelbaar keren verwoest, weer opgebouwd etc.. Niet te spreken over de slachtpartijen. Nee, het was hier vroeger niet prettig vertoeven.

Anyway, wat er nog over is een de heilige grond met een ruïne en een typisch kerkhof eromheen. Clonmacnoise ligt mooi op een heuvel aan de vruchtbare over van de Shannon. Je hebt prachtig uitzicht. Zelfs met regen. We sjouwen hier wat rond, laten onze splinternieuwe paraplu’s in een prullenbak achter, het waaide toch iets te hard. In het visitor centre bekijken we en video en kachelen daarna weer verder.

9061249
Clonmacnoise aan de over van de Shannon River

 

Clonfinlough Stone

We vervolgen onze weg naar het volgende nationale monument, de Clonfinlough Stone, geen idee wat het moet voorstellen, ik heb er nooit naar gegoogled. Het stond wel goed aangegeven, een kleine wandeling en…waar is dat monument nu. Goed, dan toch maar even het weiland ingelopen om even bij een paar struiken te kijken en ja daar stond een bordje bij. We hadden hem gevonden, een steen in het land is het Nationale Monument. Het geheim van de steen zit hem in de inscripties uit de bronzen tijd.

Nadat we nog diep onder de indruk zijn van de steen rijden we weer verder en komen uit bij ergens tussen Belmont en Cloghan en we bij de brug over de Brosna even stoppen.

De Wicklow Mountains

Dan rijden we vlot verder naar de Wicklow Mountains. Onderweg zien we nog wat turfsteekvelden of iets wat daar op lijkt. Aan de voet van de mountains rijden we door Hollywood waarna we langzaam omhoog gaan. Het weer is nog steeds niet geweldig. We stoppen een paar keer en passeren Wicklow Gap tot we bij Glendalough aankomen.

Glendalough

Glendalough is een toeristische trekpleister en ook een bestemming voor dagjesmensen uit Dublin. Je heb hier een Upper en een Lower Lake die toevallig even hoog liggen. Aan de voet van Lower lake ligt een bijzonder oud klooster uit de 6e eeuw met een wederom bijzonder oud kerkhof. Alle kruizen staan schot en scheef, een prachtig decor voor een horror film.

Ierland2005_050
Het kerkhof en het kerkje bij Glendalough

Lower Lake naar het Upper Lake

Na het klooster bezichtigd te hebben gaan we in de regen aan de wandel langs het Lower Lake naar het Upper Lake. Tussen deze 2 meren bevind zich een park en een bezoekerscentrum voor o.a. dagjesmensen uit Dublin. Via een loopbrug over het moeras lopen we weer terug naar het klooster.

Op naar Dublin en Howth

We stappen in de auto om onze route te vervolgen richting Dublin.  Het begint ondertussen erg mistig te worden en van sightseeing is geen sprake meer.

Tegen de avond aangekomen in ons B&B’tje op het schiereiland Howth bij Dublin aan. We zijn we doodmoe en hebben we geen energie meer om de stad in te gaan. Op advies van onze nogal excentrieke hospita gaan we in Howth wat eten en drinken nog een biertje.

Morgen hebben we hier de hele dag om Dublin te verkennen.