Reisverslag Midden en West Ierland

Reisverslag Midden en West Ierland

Dag 2 – Connemare en Murrisk

We starten de dag weer met een goed ontbijt, ofwel koffie en jus d’orange, scrambled ei,spek, sausage, geroosterd brood, tomaat en champignon, dit alles drijvend in flink wat boter. Heel raar maar in dit soort landen krijg ik altijd last van mijn spijsvertering. Zal wel aan het bier liggen. Als we naar buiten kijken dan zien we een dreigende lucht maar het is droog.

Ierland2005_003
Route dag 2

We hebben Connemara op het programma staan en als het èffe kan een deel van Murrisk. Dit is tevens één van de mooiste en ruigste gebieden van Ierland.

We kachelen eerst langs de kust op over de R366 tot we bij  Ballynahown langzaam naar het noorden landinwaarts gaan. De kustweg valt tegen, toch veel verkeer dat richting Galway gaat en veel bebouwing. Voorbij Screeb Cross wordt het steeds mooier.

Ierland2005_006
Ergens tussen Screeb Cross en Maam Cross

Maam Cross

Bij Maam Cross stoppen we en worden meten geattackeerd door `miches´. Van die kleine irritante vliegjes. We steken over richting Maum en bij Teernakill gaan we linksaf op de Maamturh Mountains aan. Kijken of we hier en stuk kunnen wandelen.

Overal lopen schapen, overal liggen schapenkeutels. Het gebied is drassig. We lopen wat over het land van een boer naar een rivier maar echt tijd om de berg op te klimmen hebben we niet, daar is het weer ook niet betrouwbaar genoeg voor.

Leenaun

We vervolgen onze weg dus via Joyce Country naar Leenaun. Het plaatjes dat als filmdecor gediend heeft voor verschillende film. Echt bijzonder is het niet maar we pakken toch èffe een bak koffie in de pub. Omdat het vroeg is kunnen we makkelijk Murrisk mee pakken. We rijden dus om deze Killary Harbour, langs de enigste fjord van Ierland, heen en gaan linksaf over R335 richting Delhi. Dit is een geweldig mooi ruig gebied.

murrisk2
Doo Lough, voorbij Delhi

Croagh Patrick

Na deze prachtige natuur geraken we bij Louisburgh weer aan de kust en gaan we richting Westport. Op deze weg komen we langs de wereldberoemde Croagh Patrick.  Over deze berg en de Sint Patricks Day, de nationale feestdag, de Pelgrimstocht op blote voeten naar de top etc. kunt elders op het web veel vinden. Kort samengevat moet je de berg met een stok in de hand op blote voeten beklimmen tot boven op 763+ op de top waar een kapel staat.

ierlanddag2_127
De Crough Patrick, nu even in de wolken

We hebben een kort stukje van het Pelgrimspad gelopen en zijn daarna nog even bij het Nationale Famine Monument aan de voet van de berg wezen kijken. Vlak bij het monument staat een ruïne van een kerk waar je dwars door heen kunt kijken. Daar barst het van in Ierland. Erg lief waren ze hier blijkbaar niet voor mekaar.

Via Westport weer terug naar Leenaun

Goed, de buik rammelt dus op naar Westport voor een vette hap. Een leuk kleurrijk stadje. Als de buik vol zit gaan we via de N59 terug naar Leenaun. Grappig om te zien zijn hier de kronkelige wegen met bordjes dat er niet harden dan 100 of 80 mag. Vaak lukt het met de helft niet eens.

Connemare en de Twelve Pins

Eenmaal voorbij Leenean en de uitlopers van de Maumturk Mountains bereiken we het gebed van de Twelve Pins. Hier in Connemare zijn een 12-tal bergtoppen waarvan een aantal boven de 700m.

Ierland2005_007
Een spiritueel moment aan de voet met op de achtergrond de 12 Pins

Kylemore Lough

We rijden de afslag naar de R344 voorbij helaas, maar je kunt niet alles, en kachelen op Kylemore Abbey aan. Vlak voor de Abbey stoppen we nog bij Kylemore Lough. Prachtig rustig water en dat in tegenstelling tot de weersvoorspellingen. Het is nog steeds droog en het zonnetje dreigt zelfs.

We lopen bij de Abbey nog even rond en vervolgen de weg richting Clifden. Nabij Letterfrack stoppen we bij een plaatselijk heiligdom. Langs de weg staat een Maria beeldje met een hele kruistocht eromheen. Een eindje verderop ligt een boot op het drooggevallen oever.

De Sky Road

Als we in Clifden aankomen slaan we meteen rechtsaf de Sky Road op. Een prachtige slingerende kustweg die ons leidt naar het uiterste puntje van van het schiereilandje en een verassend mooi strand. Totaal verlaten, wit zand, ingesloten tussen de uitlopers, geen wilde branding maar een kalme zee. Een mooi moment om de dag mee af te sluiten terwijl we nog terug naar Galway moeten.

Op de terugweg doen we Clifden nog even aan maar dit toeristisch plaatjes weet onze hartjes niet te stelen. We rijden terug naar Galway. Zo nu hebben we wel een biertje verdiend!