Roadtrip Noord Ierland

Roadtrip Noord Ierland

Dag 4, Belfast en de Black Cab Tour

De volgende morgen krijgen we een goed ontbijt door de uitbater van Indiase/Pakistaanse afkomst (of zoiets). Om 9.00 rijdt onze rode “black cab” voor. Voor slechts 20 pond worden we 1,5 uur rondgereden door de gids en tevens chauffeur. De tocht gaat met name door de probleemwijken van de West Belfast zoals het gebied rond Falls Road en Shankhill road.

We stoppen eerst bij Hotel Europe dat wel meer dan 30 keer het doelwit van een aanslag was. Het verhaal hierachter is dat ieder akkefietjes door de in het hotel logerende journalisten meteen de nodige aandacht kreeg. We draaien linksaf richting de Falls Road, steken de snelweg over en gaan meteen rechtsaf richting de eerste “gate”door de peacewall om aan de protestantse zijde, de unionisten, het Shankhill Road gebied te komen.

Vroeger bestond West Belfast uit meerdere enclaves van katholieken en Protestantse wijken door elkaar maar deze “eilandjes” zijn weggesaneerd en wat rest zijn 2 wijken met 1 grote muur ertussen, de Peace Wall. In de muur zitten poorten waarvan de meeste tussen 18.00 en 6.00 gesloten zijn. Het verhaal is dat men vroeger even snel een bommetje kon gooien en dan vrij snel weer naar veilige thuishaven kon vluchten. Doordat de vluchtweg nu te lang is wordt het riskanter acties uit te voeren.

Onze gids wrijft er nog even in dat Willem van Oranje de veroorzaker van het conflict hier is. De Britten (protestanten) zijn hier van origine de bezetters en onderdrukten de katholieken. In onze ogen is het allemaal vrij kinderachtig maar daar denken ze hier anders over. Haat zit diep door leed en verlies. De scheiding van de bevolking zie je overal terug, van voetbalclub tot werkgevers, kroegen etc.. Het vereren van helden (meestal doden) middels immense muurschilderingen, Murals, is iets wat ons vreemd overkomt. Buiten West Belfast zijn er nog kleine probleemwijken maar op veel plaatsen leeft men ook gewoon naast mekaar. De welvaart heeft wel voor verbetering gezorgd.

NIerland_2008_090
De Peacewall langs Cepar Way met de poorten

Ook wordt onze indruk bevestigd dat het politiek conflict steeds meer is afgegleden naar een soort maffia oorlog tussen rivaliserende drugbendes, afpersingen, beschermgeld en ordinaire afrekeningen. Onderling wordt net zoveel gemoord als tussen beide partijen.

Het weer heeft zich inmiddels aangepast aan de trieste situatie, het regent en er valt natte sneeuw. We lopen een rondje in een wijk. Op de schilderingen na is het een gewone vrij nette wijk. Daarna rijden we langs de peacewall op en passeren het hek weer om aan de katholieke zijde te komen. We stoppen even bij het hoofdkantoor van Sein Finn, bekijken nog een grote Mural waarin Castro, Bush en Ché Chevare en rol spelen.

NIerland_2008_096
Rondom Falls Road, de Katholieke zijde met Sein Finn en een groot klooster

Onze “black cab” drive is ten einde en we laten ons in de city afzetten. Het klaart op en na het scoren van een bak koffie is lucht strak blauw gekleurd. ”Four seisons in one day!” De heuveltoppen rondom de stad zijn wit gesneeuwd. Dus nemen we het er even van en sjouwen nog wat door de stad.

Het centrum van Belfast

NIerland_2008_106

Het parlementsgebouw

Aangezien we niet voor de winkeltjes komen gaan we rond de middag naar de auto en rijden naar het parlementsgebouw even ten zuiden van de stad. Het gebouw is niet bijzonder mooi maar wel groots aangelegd met een oprijlaan van 1 mile. We lopen er een rondje maar er valt niets te beleven.

NIerland_2008_108
Het parlementsgebouw

Belfast Castle

Daarna rijden we richting Cave Hill te rijden, dit ligt aan de noordzijde van de stad. Aan de voet van Cave Hill ligt Belfast Castle, een kasteel dat zich kenmerkt door allerlei afbeeldingen van tijgers. Voor de beklimming van de heuvel zelf is geen tijd meer. Is overigens is de klim wel de moeite waard vanwege het mooie uitzicht.

NIerland_2008_112
Belfast Castle

Wij rijden nog een stukje terug naar de wijk Old Park waar we bij de Subway nog een flink stuk brood scoren. Tussen de licht besneeuwde heuvels door rijden we via A52 richting vliegveld en genieten toch nog even van het uitzicht over de stad.

NIerland_2008_117
Belfast

Toch nog 51 km….

Meer Ierland: