Corsica – Top 10 mooiste stranden

Corsica – Top 10 mooiste stranden

Onderstaand mijn top 10 van de mooiste stranden van Corsica. Er zijn natuurlijk veel meer mooie stranden maar de combinatie van ligging, wit zand en helder water maken het zwemmen tot een beleving waarop ik mijn top 10 gebaseerd heb.

Top 10 stranden Corsica op kaart

Plage de Ghjunchitu

Even ten westen van het plaatsje L’Île-Rousse verbleven we meerdere malen op Camping Bodri. Deze grote camping ligt op loopafstand van 2 mooie stranden; Plage de Bodri en Plage de Ghjunchitu. Vanaf station Bodri en Parking Plage de Bodri zijn de stranden bereikbaar. Plage de Ghjunchitu springt er wat mij betreft uit wat mooiste stranden betreft zeker in combinatie met de beach bar U Sbirru Beach in Ibiza stijl.

Kenmerken: kraakhelder water – bodem loopt geleidelijk af – er kan flinke golfslag staan.

Plage de l’Ostriconi

Komend vanuit Île Rousse rijdend richting het oosten kom je na 12 km bij Plage de Ostricino uit. Dit mooie spierwit fijn-zandig gelegen strand is te voet te bereiken vanaf de parkeerplaats (weiland bij afslag camping) maar dan moet je wel tot de oksels door een lagune om daar te komen. Het is een prachtig strand met toen wij er waren heerlijke golven. Qua ongereptheid behoord deze zeker tot de top 10 mooiste stranden van Corsica.

Ostriconi
Plage d’Ostriconi

Het strand is te voet ook te bereiken vanaf het restaurant een kilometer verderop. Dit is een mooie 2 km lange wandeling tussen de cactussen door. Dus niet handig als je koelboxen en parasols mee wilt sjouwen.

Download hier het kaartje: Ostriconi overzichtskaartje (577 downloads)

Kenmerken: kraakhelder water – bodem loopt geleidelijk af – er kan flinke golfslag staan.

Etangs en mooie stranden

Bijna alle mooie stranden op Corsica zijn ontstaan door de uitstroom van een rivier. Direct achter het strand bevind zich vaak een modderige lagune, de zogenaamde étang, met veel natuurschoon en bijzondere vogels.

Plage du Loto

plage loto corsica agriates
Plage du Loto – Agriates

In de Desert de Agriates ten westen van St. Florent bevinden zich kilometers van de verharde weg verwijderd een aantal prachtige stranden, paradijselijk mooi; Plage de Ghignu, Plage de Saleccia en Plage du Loto.

Die laatste is zeker één van de mooiste stranden van Corsica en staat boven in de top 10.

Plage de Saleccia Corsica
Plage de Saleccia

Met een terreinwagen zijn ze goed te bereiken, met een moutainbike is het natuurlijk nog mooier te bezoeken. Meer gebruikelijk is de bootdienst vanuit de haven in St. Florent. Daar worden dagtochtjes naar de stranden aangeboden. Ook worden er 4×4 drives eventueel in combinatie met bootdienst of mountainbiken aangeboden via deze link, of dagtochten per 4×4 tot aan Plage de Ghignu via deze link.

Een echte aanrader is wandelend via de kustroute (sentier littorel) van Plage de Loto via Punta di Curza naar Plage Seleccia. Via het achterland kun je weer terug langs de ruine Hameau ruiné de Costa Pana met uitzicht over de Étang de Loto. Aan de oostkant van Plage de Seleccia bevindt zich achter de kustlijn een restaurantje A Piniccia di Saleccia waar je frisdrank kunt kopen.

Plage du Loto en Etang de Loto

Kenmerken: kraakhelder water – bodem loopt geleidelijk af – er kan flinke golfslag staan.

Plage de Villata

Plage Villata – Pinarellu

Dit strand ten zuiden van Pinarellu is wat lastiger te bereiken. Vanaf HIER kun je er naar toe wandelen. Camping California ligt zowat op dit strand dus mocht je hier verblijven dan het geen probleem. Zo ook de nudistencamping Villata. Het strand is dan ook opgedeeld in een gewoon strand en een nudistenstrand. Het ligt paradijselijk mooi in een baai. De bodem loopt zeer geleidelijk af waardoor het erg kindvriendelijk is. Snorkelen kan er prima langs de rotspartijen. Ook kun je aan de zuidzijde van de rotsen springen.

Plage Villata corsica pinarellu
Plage Villata

Zeegras – Posidonia

Vooral in 2017 is op veel stranden zeegras aangespoeld, soms wel een meter hoog. De mooiste witte stranden veranderen dan in een donkerbruine soep. Echt pech hebben want opruimen doet de overheid niet omdat het gras de kustlijn beschermd. Het gaat hier namelijk om Posidonia, een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van het ecosysteem als schuilplaats voor dieren en ter bescherming van de kust. Met wat geluk zijn de hopen een jaar later alweer verdwenen door zee en wind. Slechts onder zeer beperkte strenge regels mag men het aangespoelde zeegras verplaatsen.

Plage de Carataggio

Eén kilometer (zuidelijk) voorbij Piccovaggia, hier dus, kun je de auto langs de weg parkeren om Plage Carataggio te bezoeken. Plage Carataggio is een hagelwit strand enkel 20 minuten te voet te bereiken door de bush…en dan…paradijs…idyllisch gelegen hagelwit strand en kraakhelder water. In de baai liggen veelal boten afgemeerd. Zeker het afegelegen karakter maakt dit spierwitte strand een top 10 mooiste strand van Corsica.

Plage Carataggio
Plage Carataggio

Plage de Palombaggio

Natuurlijk is er dan het heerlijke strand van Palombaggio. Prachtig schoon met mooie pijnbomen en rode rotsen in het water. Wij zijn er verschillende keren geweest en hebben er ook bij Kalliste Plongée een proefduik (baptaime) gemaakt. Parkeren was tot 2018 zeker gratis en doen wij hier aan de Route de Palombaggia. Het strand van Palombaggia gaat bij Punta Colombara over in het strand van Tamaricciu. Dat is de plek waar de bekende foto gemaakt is met de mooie stenen in het water. Natuurlijk kan ik het niet maken deze populaire stranden niet in de top 10 mooiste stranden op te nemen.

Palombaggia - Punta Colombara
Palombaggia – Punta Colombara (foto via dreamstime.com)

Plage de Piantarella

In Bonifacio volg je de D58 (autre directions) richting Piantarelle en Golf di Spérpone. Het barst hier van de vakantieparken zodat veel terrein privé is en een slachtboom doorgang verhinderd. Je kunt alleen maar rechtdoor rijden tot aan de noordzijde van Plage Piantarella waar parkeerruimte is (links op de foto).

Route Plage Sperone

Van hieruit kun je te voet naar het zuiden wandelen over Plage Piantarella. Het strand vormt een soort lagune samen met Île de Piane. Daar waar de kustlijn overgaat in rotsen kun je te voet door het water naar het Île Piane lopen. In het begin is het wat dieper maar verderop is het water ondiep. Volg gewoon mede badgasten. Doe dit alleen bij rustig weer.

Plage  Piantarella, Île Piana Sperone
Plage de Piantarella, Île Piana en Petite Sperone

Plage de Rocapina

Komend vanaf Bonifacio komen we als eerst uit bij de Roche de Lion ofwel een rots die op een leeuw lijkt. Voor een blik op de leeuw kun je parkeren bij Casa di Roccapina. Tevens zie je ook het zeer verleidelijke idyllische witte strand van Plage de Roccapina. Als je bij de parkeerplaats naar beneden loopt zie je allerlei vreemd gevormde rotsen.

Plage Roccapina Corsica
Plage Roccapina

Voor een bezoek aan Plage Roccapina zul je twee kilometer verderop bij Auberge Coralli linksaf moeten slaan waarna je via een onverharde weg na 2,6 kilometer bij het strand uit komt.

Plage Roccapina Roche Lion
Plage Roccapina met rechts de Roch du Lion

Vanaf het strand kun je de Tour Génoise du Lion De Roccapina beklimmen vanwaar je een prachtig panorama hebt over het strand en het erachter gelegen grotere Plage De Erbaju.

Plage de Cupabia

Plage de Cupabia ligt ten westen van Porto Pollo. We volgens eerst de D155 waarna we linksaf slaan (bord aanwezig) en over een armoedige 3km lange slechte asfaltweg afdalen naar het strand. Er is een camping, een parkeerplaats maar ook voldoende parkeergelegenheid in een aantal weilanden. Het fijne witte zandstrand is ruim 700m lang en ingesloten door rotsen en bossen. Ik vind dit een prachtige plek waar de natuur nog de baas is gebleven en slechts 1 strandtent het enige teken van civilisatie is.

Plage Cupabia Corsica
Plage Cupabia
Plage Cupabia Corsica
Plage Cupabia

Plage d’ Argent – Verghia

En dan mijn persoonlijke favoriet… mijn nummer 1 in de top 10 mooiste stranden van Corsica: Plage d’Argent. Een combinatie van alles wat Corsicaanse stranden te bieden hebben.

Plage d'Argent Corsica
Plage d’Argent

Volg de D55 vanuit Porticcio naar het zuiden. Hier komen we bij één van de mooiste stranden van Corsica; Plage d’Argent of Plage de Mare É Sole. Parkeren kun je gewoon langs de weg. Hoe wit en fijn kan het zand zijn? De bodem loopt ook nog eens kindvriendelijk langzaam af. Op het strand kun je wel koeien tegen komen. Aan de noordzijde is een strandtent aanwezig en aan de zuidzijde een ‘winkeltje’ met kleding. Over kindvriendelijkheid gesproken, het kan hier enorm golven. Spectaculair om te zwemmen maar voor de kleintjes wat minder.

Plage d’Argent