Corsica

Corsica

West Corsica

Van Sagona, Piana tot Scandola

Dan vervolgen we de route naar het noorden langs weidse stranden tot aan Sagone. Hier overnachten we bij Sagone Resort, een bungalowpark met zwembad. In de avond lopen we nog naar het strand.

Vanuit Sagona kun je leuke uitstapjes maken naar de dalen in  het binnenland zoals bijvoorbeeld via Vico naar Soccia waar je een wandeling kunt maken naar het Lac de Creno 1310+ bekend om de waterlelies en terug via de Monte Sant’Eliseo 1511+. Zie route 25 in de Rother Wanderführer. Helaas zijn wij daar nog niet geweest.

Vanuit Sagona rijden we naar het mooie plaatsje Cargèse en via de D81 door het woeste verlaten binnenland naar Piana.

Piana en de Calanches en het ezelspad

We komen in Piana aan waar net een processie door de straat trekt. We stoppen even en aanschouwen de stoet. Dan rijden we verder richting Porto tot aan de Calanches en parkeren bij het stoffig voetbalveld voor een korte maar pittige wandeling. We gaan de wandeling over het hoger gelegen ezelspad maken met weer mooie uitzichten alhoewel er ook wolken overdrijven.  Het eerste stuk is flink klimmen door de bossen, dan afdalen naar de Herberg Les Roches Bleues voor een verfrissing. Vervolgens lopen we via het oude ezelspad terug.

Wandelroute

Porto

Na de wandeling strijken we neer in Porto op terassen-camping Sole e Vista Corsican port
met een mooi zwembad. Porto zelf is een klein toeristisch plaatsje met een haventje, terrasjes en een Genuese toren.

Boottocht Scandola en de Calanches

De volgende dag gaan we een boottocht maken. Er zijn 3 tochten mogelijk. Of alleen naar de rode rotskust van de Calanches, of naar het natuurgebied Scandola met een bezoek aan het plaatsje Girolata of gewoon allebei hier te boeken.

Overzicht routes

Het is een wild tochtje op de golven. Prachtige rotsen en inderdaad leuk om even in Girolata van de boot te stappen.

Girolata

Girolata stelt niet zo heel veel voor, we zijn er inmiddels 2 keer geweest, 1x vanuit Porto en 1 maal vanuit Calvi. Het ligt erg beschut in de Golf van Girolata en is met de auto niet te bereiken. Te voet lukt het wel, vanaf een aantal plekken aan de D81 kun je in ongeveer anderhalf uur te voet de afdaling inzetten naar het dorpje. Aan de punt van het Girolata ligt Fort Girolata, er zijn wat losse huizen en de “hoofdstraat” bestaat uit alleen maar restaurantjes.

Het is een komen en gaan van bootjes en boten uit alle windrichtingen (o.a. Ajaccio, Porto en Calvi) en alle passagiers worden hier voor ca. 2 uur los gelaten om te consumeren. Het strand stelt niet veel voor, kiezels en vies warm water. Aan het eind van het strand is een betaald toilet. Grappig om te zien zijn de koeien die af en toe het strand bezoeken en de schildpadjes in het beekje.

Van Porto richting Col de Vergio

Vanuit Porto kun je via de D84 of de D124 landwaarts rijden naar de Gorges de Spélunca. Pak je die laatste route dan kom je een tweetal Genuese bruggen tegen, Ponte Vecchju en Les Deux Ponts. Bij Les Deux Ponts kun je de auto parkeren en een half uur de gorge inlopen tot aan de Genuese Zaglia brug. Deze lag nogal wild vergroeid in de vallei maar is na een restauratierondje wat strakker geworden.

Het verlaten dorp Tassu

tassu_6
tassu_5
tassu_4
tassu_3
tassu_2
tassu_1
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

We volgen de D24 verder en nemen de afslag Marignana. Net voorbij het dorp Ustaria di A Rota  aan de D224 begint een wandeling naar een verlaten dorp Tassu. Langs eeuwen oude kastanjebomen loopt het pad over 1 km naar het dorpje. Er zit nauwelijks klim in de route maar het pad is wel deels vertrapt door de koeien en varkens. Het dorpje ligt in puin, alleen het kerkje is intact gehouden.

Wandelroute naar Tassu

Evisa

Na de wandeling rijden we naar Évisa. Hier zijn wat restaurantjes en een supermarktje.

Évisa
Évisa

Na Evisa volgen we de D84 verder richting de pas en na een paar kilometer komen we uit bij een viewpoint en de toegang tot de watervallen Cascade de la Valla Scarpa. Het viewpoint hebben we bezocht, naar de watervallen zijn we niet toe gewandeld.

Viewpoint

Col de Vergio 1478+

Hierna kan je nog doorrijden tot aan de Col de Vergio 1478+ en is daarmee ook de hoogste geasfalteerde bergpas van Corsica. Hier ga je van Corse du Sud naar Haute Corse en de regio Calacuccia en Corte. De pas wordt gemarkeerd door een standbeeld van Christus Koning. Tevens is er een kioskje.

Col de Vergio

Selecteer regio klik volgende voor Balagna