Corsica

Corsica

Oost Corsica

Voor velen de minst interessante streek van Corsica, Oost Corsica. Toch hebben we hier al een paar stukjes bezocht. Het eerste jaar dat we op Corsica aankwamen startten we onze trip met een ontbijt op het strand van Moriani. Je kunt de auto praktisch op het strand parkeren.

Stranden aan de oostkust

De oostkust kenmerkt zich door lange rechte stranden. Het is er erg rustig en er is plek zat op het strand. Je vindt in deze regio ook enkele grotere vakantieparken die je makkelijk van tevoren kunt reserveren.

Castagniccia

Het achterland is zeer bergachtig met middelhoge bergen tot maximaal 1767+. Het gebied staat bekend als Castagniccia. Over wat nu precies Castagniccia is valt te twisten en wordt niet enkel door administratieve grenzen bepaald. Globaal gaat het om de streek in onderstaande kaart. Van oudsher was het een relatief dichtbevolkte welvarende streek bomvol kleine gehuchtjes en veel bos. Vooral de kasanjeboom komt veel voor in Castagniccia, vandaar de naam Castagniccia van Castagne. Geografisch gezien bevindt zich aan de noordzijde de Vallée du Fium’alto en aan de zuidzijde de Vallée de Alesani of Busso. Middels de Col d’Arcarota 820+ in de D70 zijn de valleien met elkaar verbonden.

Castagniccia carte map corsica
Castagniccia

Corniche de la Castagniccia

Vanaf Moriani kun je via de D34 richting San Nicolao rijden en daar de hooggelegen  smalle weg D330 volgen naar Cervione.  Een kilometer voorbij San Nicolao wordt de weg erg smal en kronkelig. Het is dan ook niet te doen met een grote camper. Je passeert een nauwe tunnel en komt uit bij de Cascade de l’Ucelluline.

Cascade De L’Ucelluline

Cascade de l’Ucelluline, foto via google streetview

Sante Maria Poggio

Voorbij de Cascade de l’Ucelluline rijdt je weer door een tunneltje en kom je uit in Sante Maria Poggio. Een stil dorpje met een wel hele krappe doorgang.

De smalle doorgang in Sant Maria Poggio via Google Streetview

Na het passeren van Santa Maria Poggio kom je uit in Cervione.

Via de D71 het achterland in van Castagniccia

De D71 doorkruist Castagniccia van Cervione naar Morosaglia in het noord-westen. Onderweg passeer je allerlei hoogtepunten en kun je diverse wandelingen maken.

KM 0Cervione is een plaats met een rijke historie.  Zowel economisch  maar ook religieus als  bisdom was het een belangrijke stad. Er staat een indrukwekkende barokke kathedraal, de Sint Erasmus Cathedraal en er is een Etnografisch museum.

Cervione
Cervione

Wil je er een wandeling maken dan kun je een mooi rondje lopen naar boven, naar de kapel Madonna di a Scupiccia en dan via het uitkijkpunt Belvédère de Cervione weer terug naar beneden.

KM26 Na een half uurtje rijden door Val d’Alesani kom boven op de Col d’Arcarota 819+ uit. Hier staat Auberge des Deux Vallées. In de zomerdag wordt er op zondag zo nu en dan een kleine markt georganiseerd met streekproducten.

KM30 – Kort na de pas kun je scherp rechtsaf naar de Eglise ste Marguerite de Carcheto-Brustico, een kerk met een bijzonder altaar. Vanaf hier kun je ook een korte wandeling maken via de Funtana di l’Onda, een klein huisje met een bron, naar de Cascade de la Struccia (1,2 km heen en terug, 30m hoogteverschil).

KM35Piedicroce, een echt Corsicaan dorp met veel historie en weinig nieuwe dingen. Om te beginnen d Église Saint-Pierre et Paul, een kerk uit 1691 met een prachtig altaar en het oudste orgel van Corsica. Verder kun je in Piedicroce rechtsaf de D506 op, je passeert dan Stazonna en even verderop een vervallen oude kapel die erg fotogeniek is. Volg je de wegeen paar kilometer verder dan kom je uiteindelijk bij de beroemde waterfabriek van Orezze uit met de Bron van Orezza.

KM35Ruines du couvent d’Orezza, langs de weg staat deze indrukwekkende ruine van het oude klooster uit 1485. Het was vroeger één van de belangrijkste plaatsen voor een onafhankelijk Corsica.

KM41 – Afslag La Porta – Liefhebbers voor Corsicacaans Barokarchitectuur kunnen in La Porta hun hart ophalen. Je moet even van de route D71 afwijken om de imposante St.-Jean-Baptiste kerk uit 1707 te kunnen bewonderen. De klokkentoren steekt hoog boven het dorp uit.

KM46Col de Prato 985 en de start van beklimming van de Monte San Petrone 1767+. De Col is een belangrijke verbinding tussen Castagniccio en het westelijke dal van Pont Leccia, Corte en de weg naar het noorden. Boven op de pas start de beklimming / wandeling naar de top van de Monte San Petrone met een weergaloos uitzicht.

Profiel beklimming Monte San Petrone 1767+

KM48 – Morosaglia, de stad die bekend staat als de geboorteplaats van de Corsicaanse onafhankelijkheidstrijden Pascal Paoli. Vooraan in het dorp is een museum gewijd aan Paoli.

Aleria

Rijden we verder naar het zuiden dan komen we uit in Aleria. Het plaatjes zelf is niets bijzonders maar ten zuiden van Aleria, net voorbij de rivier aan de westzijde bevinden zich belangrijke ruïnes uit Romeinse tijd met een bijbehorend museum. Dus mocht je daar interesse in hebben dan is dit aan te bevelen.

Etang Diana en Tour de Diana

Even ten oosten van Aleria bevind zich een grote etang, Etang de Diana. Deze staat in open verbinding met de zee. Op de punt staat een Genua toren. Wie kan klimmen kan de toren in (of op).

De hoofdweg naar het zuiden rijdt vlot door. De passages door dorpjes als Moriani, Aleria en Ghisonaccia kunnen in het hoogseizoen druk zijn.

Ghisoni en de Col de Verde

Tussen Aleria en Ghisonaccia kun je het binnenland in naar Ghisone. In dit dal zijn wij helaas nog nooit geweest. Ghisone is een klein bergdorpje en ligt op het knooppunt van de route naar de oostkust D344 en de D69 dwars door de bergen van noord naar zuid. Volg je de route verder naar het zuiden dan je na 7 km rechtsaf richting Station de Ski de Ghison op ruim 1600m hoogte. Van hieruit kun je eenvoudig via Lac de Bastani de Monte Renoso 2352+ beklimmen. De tocht is heen en terug duurt ongeveer 8km.

Verderop naar het zuiden via de D69 kom je op 1289m hoogte bij de Col de Verde uit. Dit is één van de vier grote passen op Corsica en scheidt Corse du Nord van Corse du Sud. De weg vervolgt verder naar het zuiden tot aan Propiano en Sartène in Groot Valinco.

Kies hierboven de regio of volgende voor Zuid Corsica