Corsica – Inhoud

Corsica – Inhoud

Lees hier alles over Corsica met handige links en tips.

Intro Corsica

Wij gaan dit jaar naar Corsica !!!

Na jaren met de caravan in Zuid Frankrijk op een gereserveerde campingplek met alles erop gestaan te hebben wilden we weer eens wat avontuurlijks, natuur, rust en vrijheid. Maar zullen wij dat op Corsica vinden? Het antwoord is… jazeker! We zijn inmiddels al 7 keer naar het prachtige eiland geweest…
Plage Palombaggia

In dit reisverslag zal ik je meenemen in een rondje om het eiland langs een groot aantal bezienswaardigheden zoals wij het beleefd hebben.

Het eiland

Corsica is een zeer bergachtig eiland met als hoogste top de 2706 meter hoge Monte Cinto. Door deze bergen zijn ook de wegen erg slingerend. Gelukkig is de 150 km lange hoofdverbinding van Ajaccio naar Bastia wel enigszins te doen. Zo ook de 170 km van Bastia naar Bonifacio.

Het aantal inwoners is ongeveer 300.000 waarvan de meeste in Bastia of Ajaccio wonen.

Het eiland is opgedeeld in twee departementen, Corse du Nord (2A) en Haute-Corse (2B). Het symbool van Corsica is de Moorse man met de band om zijn hoofd. Je vindt hem terug op de Corsicaanse vlag en ziet deze overal op het eiland. Lees meer hierover op wikipedia.

De reis er naar toe?

Corsica is maar 1100 kilometer rijden, net zo ver als Zuid Frankrijk dus. Het ligt er wel aan waar je op de boot stapt. Vanuit verschillende havens varen dagelijks boten richting het eiland. Van west naar oost: Toulon, Nice, Savona (it), Genua (it) en Livorno (it).  Alleen vanuit Livorne is een goedkope vaart van 4 uur mogelijk. De havens op Corsica zijn Bastia, l’Île-Rousse, Calvi, Ajaccio en Porte Vecchio. Alle overige tochten duren zo’n 5 a 8 uur.

In de haven Genua

Lees HIER mijn artikel “Met de boot naar Corsica, hoe dan? “.

Vliegen

Uiteraard kun je ook met het vliegtuig naar Corsica. Momenteel zijn er wel geen directe vluchten vanuit Nederland. Vanaf Brussel-Charleroi vliegt Air Corsica en Ryanair rechtstreeks op diverse bestemmingen. Vanuit Köln-Bonn vliegt Eurowings op Bastia.

De vliegvelden op Corsica zijn Ajaccio (west), Bastia (oost), Calvi (noord) en Figari (zuid)

Vliegveld Figari

Het klimaat

We zijn inmiddels al 7 zomers op Corsica geweest in de periode juli – augustus. We hebben 1 keer aan de westkant een halve dag regen gehad en 1 keer een stevige onweersbui. In de bergen moet men eerder rekening houden met een drup maar doorgaans is het er in juli en augustus heet en droog. Uitzonderlijk was de zeer zware storm op 18 augustus 2022, dat bewijst zeker dat het weer ook zijn extremen kent.

Stranden

Als zwemliefhebber heb ik bijna alle mooie stranden van Corsica bezocht. De mooiste stranden vind je in het zuiden tussen Solenzara en Ajaccio en in het noorden tussen Calvi en Saint Florent.

Klik HIER voor mijn top 10 van mooiste stranden van Corsica.

Wandelen

Corica wandelgids
Korsika Rother Wanderführer

Ben je gek op wandelen dan is Corsica een waar paradijs. Van kust- en bergtochten tot dag- en meerdaagse tochten; iedereen kan op Corsica aan zijn trekken komen. Beroemd is de wandelroute GR20 van Calenzane in het noorden naar Conca in het zuiden over 200 kilometer; deze langeafstandswandeling staat bekend als erg zwaar maar zeer mooi.

Een handig naslagwerkje van goed uitgezette wandelingen is de Duitstalige Rother Wanderführer ISBN 978-3-7633-4280-8 uitgave 2017. De routes zijn te downloaden en ook duidelijke omschreven en voorzien van kaartjes. Een aantal tochten uit het boekje hebben wij gewandeld en ook hier beschreven.

Ook niet te missen is de website van Geoportail. Hier zijn alle zeer gedetailleerde kaarten terug te vinden.

TIP: gebruik de zeer gedetailleerd online  kaarten van Géoportal .

Klimmen / Canyoning

In de buurt van bijna alle vakantiegebieden zijn klimparken en Via Ferrata’s bv:
Porte Vecchio: Parc Aventure de Porto Vecchio
St.Lucia de Porte Vecchio: A Tyroliana
Ghisino: Indian Forest Park
Ponte Leccia: Via Ferrata
Calvi: Altore
Ajaccio: Eccica-Suarella: Cors’Aventure
Vero: Rêves de Cimes
Meestal verschijnt er in de regio wel een reclamefolders onder je ruitenwisser.

Duiken

Corsica is een duikparadijs. In elke badplaats vind je duikscholen. Ik heb verschillende keren gedoken (plonchée) op Corsica. We zagen grote baarzen, baracuda’s en morenen. Ik dook altijd via een duikschool onder begeleiding van een instructeur. Heb je geen brevet dan kun je een proefduik maken (baptieme). Je gaat dan min of meer hand in hand met een instructeur tot 5m diepte.

Bosbranden

Het binnenland van Corsica is één groot bos, forêt. Toen 150 jaar geleden veel Corsicaners naar het vasteland verhuisden zorgde dit voor een enorme toename van het bosgebied. Voormalige akkers en boomgaarden groeide weer dicht. De angst voor bosbranden is dan ook niet geheel onterecht.  De brandweer van Corsica is dan ook het hele jaar druk in de weer met het bestrijden en voorkomen van bosbranden. Hiervoor worden in de winter bergkammen met veel kreupelhout preventief aangestoken en worden er brandgangen aangelegd om overslag van brand naar andere dalen te voorkomen. In de zomerdag worden vanuit het vasteland honderden brandweerlieden en voertuigen ingevaren om de natuur te helpen beschermen. Je zult deze op strategisch plekken gestationeerd zien staan. Toch gaat het helaas elk jaar weer mis.

Kamperen

Corsica is een ideaal kampeereiland. Er zijn veel prachtige campings midden in de natuur of pal aan zee. Veel luxe is er meestal niet; een winkeltje en een restaurantje en met wat geluk een zwembad. Ook reserveren is vaak niet mogelijk, er is meestal toch wel plek. Toch is het met name de laatste jaren wel vanaf eind juli en de eerste 3 weken van augustus behoorlijk druk. Er zijn trouwens wat luxere complete parken, die liggen vooral aan de oostkust en bij Calvi. Een overzicht van campings vind je o.a. hier en zeer uitgebreid op www.paradisu.info. Caravans zie je er wat minder, ook vanwege de kosten van de overtocht. De laatst genoemde site gaat ook in op de bereikbaarheid voor caravans. Een alternatief  voor kamperen zijn de mobile homes. Deze moeten meestal wel vooraf en voor een volle week gehuurd worden.

TIP

zorg dat je een lange elektriciteitskabel bij je hebt (> 50m) en een verloopstuk van CEE naar normaal.
CEE- male

Ik heb het reisverslag Corsica opgedeeld in een aantal regio’s waar je kunt verblijven te selecteren in onderstaand plaatje.

Tenslotte

Wat ons betreft straalt Corsica nog in alle puurheid, we komen graag terug.
Maar denk eraan… niet doorvertellen…