Corsica

Corsica

Lees hier alles over Corsica met handige links en tips.

“Ontwijk de massa en ga voor rust en natuur!”

Inhoud Corsica


Select regio en klik op het kaartje

●  Intro, praktische informatie
●  Regio Bastia
●  Oostkust
●  Zuid-oosten
●  Golf van Valinco (zuidwest)
●  Golf van Ajaccio
●  Regio Sagona
●  Calvi en Balgna
●  Centraal Corsica


Intro Corsica

Plage Palombaggia

Wij gaan dit jaar naar Corsica!

Na jaren met de caravan in Zuid Frankrijk op een gereserveerde campingplek met alles erop gestaan te hebben wilden we weer eens wat avontuurlijks, natuur, rust en vrijheid. Maar zullen wij dat op Corsica vinden? Het antwoord is ja; want we zijn inmiddels al 7 keer naar het prachtige eiland geweest…

In dit reisverslag zal ik je meenemen in een rondje om het eiland langs een groot aantal bezienswaardigheden zoals wij het beleefd hebben.

Er naar toe?

Corsica is maar 1100km rijden, net zo ver als Zuid Frankrijk dus. Het ligt er wel aan waar je op de boot stapt. Vanuit verschillende havens varen dagelijks boten richting het eiland. Van west naar oost: Marseille, Toulon, Nice, Savona (it), Genua (it) en Livorno (it).  Alleen vanuit Livorne is een goedkope vaart van 4 uur mogelijk. De havens op Corsica zijn Bastia, l’Île-Rousse, Calvi, Ajaccio en Porte Vecchio. Alle overige tochten duren zo’n 5 a 8 uur.

Wij kozen meestal voor de nachtboot vanuit Savona. De rederijen zijn Corsica Ferries en Moby Lines. De kosten voor een gezin met auto en hut variëren van 200  a 300 euro voor een enkele vaart. In het weekend is het vaak duurder. Vanuit Livorno lukt het al om met auto en gezin voor 160 euro overdag met de dagboot naar Bastia te varen.

In de haven Genua

De reis zelf

Onze reis ziet er meestal als volgt uit: in de middag rijden we achter de drukte aan Duitsland in. Als we in het begin van de avond bijna bij Basel zijn gaan we de grens over naar Mullhouse (F). Hier zijn goedkope familiehotels te vinden zoals de F1 en Hôtel Roi Soleil. De volgende ochtend maken we dan een lekkere tocht door de Alpen. We pakken meestal de Sint Bernard Pas, dat is een rustige route met een heerlijke picknick in de bergen. Natuurlijk kun je ook gewoon de Gotthardpas rijden, de Grimsel- en de Simplonpas.

De Sint Bernardpas

Eerst nog luieren op het strand

Halverwege de middag komen we aan bij Savona en rijden dan een paar kilometer westelijker door naar Spotorno waar we lekker tot een uur of zeven op het strand gaan liggen en eventueel wat eten in het centrum. Zodoende hoef je niet in de haven te wachten. Je hebt ook geen stress of je wel op tijd bij de boot bent omdat het maar 10 minuutjes rijden is naar de haven. In de haven is het altijd hectisch, de medewerkers moeten er voor zorgen dat alle auto’s netjes in volgorde van afmetingen opgesteld komen te staan om vervolgens alles in de juiste volgorde op de boot gepast  te krijgen. Dat gaat er nog al eens hektisch aan toe.

Uiteindelijk lukt het altijd om alles op de boot te krijgen en zo komen we de volgende ochtend in Bastia aan. Er is wederom wat drukte bij het uitrijden van de haven waarna we de stad in zuidelijke richting verlaten. Had je niet ontbeten dan is het handig om meteen bij de Parking Place St-Nicolas de auto te parkeren en een ontbijt (petit déjeuner) van 5 a 6 euro te nemen op één van de vele terrasjes.  De eerste keer reden wij in zuidelijke richting door tot Moriani en parkeerde er de auto zowat op het hagelwitte strand voor het ontbijt. Yes…Corsica!

Vliegen

Uiteraard kun je ook met het vliegtuig naar Corsica. Momenteel zijn er wel geen directe vluchten vanuit Nederland. Vanaf Brussel-Charleroi vliegt Air Corsica en Ryanair rechtstreeks op diverse bestemmingen. Vanuit Köln-Bonn vliegt Eurowings op Bastia.

De vliegvelden op Corsica zijn Ajaccio (west), Bastia (oost), Calvi (noord) en Figari (zuid)

Vliegveld Figari

Het klimaat

We zijn inmiddels al 7 zomers op Corsica geweest in de periode juli – augustus. We hebben 1 keer aan de westkant een halve dag regen gehad en 1 keer een stevige onweersbui. In de bergen moet men eerder rekening houden met een drup maar doorgaans is het er in juli en augustus heet en droog. Uitzonderlijk was de zeer zware storm op 18 augustus 2022, dat bewijst zeker dat het weer ook zijn extremen kent.

Het eiland

Corsica is een zeer bergachtig eiland met als hoogste top de 2706 meter hoge Monte Cinto. Door deze bergen zijn ook de wegen erg slingerend. Gelukkig is de 150 km lange hoofdverbinding van Ajaccio naar Bastia wel enigszins te doen. Zo ook de 170 km van Bastia naar Bonifacio.

Het aantal inwoners is ongeveer 300.000 waarvan de meeste in Bastia of Ajaccio wonen.

Het eiland is opgedeeld in twee departementen, Corse du Nord (2A) en Haute-Corse (2B). Het symbool van Corsica is de Moorse man met de band om zijn hoofd. Je vindt hem terug op de Corsicaanse vlag en ziet deze overal op het eiland. Lees meer hierover op wikipedia.

Stranden

Als zwemliefhebber heb ik bijna alle mooie stranden van Corsica bezocht. De mooiste stranden vind je in het zuiden tussen Solenzara en Ajaccio en in het noorden tussen Calvi en Saint Florent.

Wandelen

Corica wandelgids
Korsika Rother Wanderführer

Ben je gek op wandelen dan is Corsica een waar paradijs. Van kust- en bergtochten tot dag- en meerdaagse tochten; iedereen kan op Corsica aan zijn trekken komen. Beroemd is de wandelroute GR20 van Calenzane in het noorden naar Conca in het zuiden over 200 kilometer; deze langeafstandswandeling staat bekend als erg zwaar maar zeer mooi.

Een handig naslagwerkje van goed uitgezette wandelingen is de Duitstalige Rother Wanderführer ISBN 978-3-7633-4280-8 uitgave 2017. De routes zijn te downloaden en ook duidelijke omschreven en voorzien van kaartjes. Een aantal tochten uit het boekje hebben wij gewandeld en ook hier beschreven.

Ook niet te missen is de website van Geoportail. Hier zijn alle zeer gedetailleerde kaarten terug te vinden.

TIP: gebruik de zeer gedetailleerd online  kaarten van Géoportal .

Klimmen / Canyoning

In de buurt van bijna alle vakantiegebieden zijn klimparken en Via Ferrata’s bv:
Porte Vecchio: Parc Aventure de Porto Vecchio
St.Lucia de Porte Vecchio: A Tyroliana
Meestal gooien ze je in de regio wel dood met reclamefolders.

Duiken

Corsica is een duikparadijs. In elke badplaats vind je duikscholen. Ik heb verschillende keren gedoken (plonchée) op Corsica. We zagen grote baarzen, baracuda’s en morenen. Ik dook altijd via een duikschool onder begeleiding van een instructeur. Heb je geen brevet dan kun je een proefduik maken (baptieme). Je gaat dan min of meer hand in hand met een instructeur tot 5m diepte.

Bosbranden

Het binnenland van Corsica is één groot bos, forêt. Toen 150 jaar geleden veel Corsicaners naar het vasteland verhuisden zorgde dit voor een enorme toename van het bosgebied. Voormalige akkers en boomgaarden groeide weer dicht. De angst voor bosbranden is dan ook niet geheel onterecht.  De brandweer van Corsica is dan ook het hele jaar druk in de weer met het bestrijden en voorkomen van bosbranden. Hiervoor worden in de winter bergkammen met veel kreupelhout preventief aangestoken en worden er brandgangen aangelegd om overslag van brand naar andere dalen te voorkomen. In de zomerdag worden vanuit het vasteland honderden brandweerlieden en voertuigen ingevaren om de natuur te helpen beschermen. Je zult deze op strategisch plekken gestationeerd zien staan. Toch gaat het helaas elk jaar weer mis.

Kamperen

Corsica is een ideaal kampeereiland. Er zijn veel prachtige campings midden in de natuur of pal aan zee. Veel luxe is er meestal niet; een winkeltje en een restaurantje en met wat geluk een zwembad. Ook reserveren is vaak niet mogelijk, er is meestal toch wel plek. Toch is het met name de laatste jaren wel vanaf eind juli en de eerste 3 weken van augustus behoorlijk druk. Er zijn trouwens wat luxere complete parken, die liggen vooral aan de oostkust en bij Calvi. Een overzicht van campings vind je o.a. hier en zeer uitgebreid op www.paradisu.info. Caravans zie je er wat minder, ook vanwege de kosten van de overtocht. De laatst genoemde site gaat ook in op de bereikbaarheid voor caravans. Een alternatief  voor kamperen zijn de mobile homes. Deze moeten meestal wel vooraf en voor een volle week gehuurd worden.

TIP

zorg dat je een lange elektriciteitskabel bij je hebt (> 50m) en een verloopstuk van CEE naar normaal.
CEE- male

Ik heb het reisverslag Corsica opgedeeld in een aantal regio’s waar je kunt verblijven te selecteren in onderstaand plaatje.

Klik volgende voor Oost Corsica of selecteer HIER de regio.