Verslag rondreis Gambia Senegal

Verslag rondreis Gambia Senegal

Dag 2: Dagtrip naar Fathale Wildlife Reserve in Senegal

Vandaag gaan we op safari naar Senegal in het Fathal Wildlife Reserve. Niet alleen het wildpark moet een hoogtepunt zijn maar de reis er naar toe zou al een hele beleving zijn vandaar ook dat we dit uitje graag wilden doen. Twee andere Nederlanders waarmee we in het hotel aan de praat raakten besloten met ons mee te gaan zodat we mooi gezelschap hadden.

De veerboot Banjul – Barra

ferry banjul
Allemaal opstappen…

Vroeg in de ochtend staat een busje voor ons klaar om naar de haven van Banjul te gaan. Voor een bezoek aan het park moeten we eerst de brede monding van Gambia River over steken naar Barra. Vanuit de haven van Banjul varen hier een tweetal veerboten op en neer. Het is in de vroege ochtend al een enorme drukte en mix van vele kleurrijke verschillende mensen. We kijken onze ogen uit. Zwaar bepakte busjes en gewoon mensen met een enorme pak handelswaar dragen op hun hoofd. Als we de overkant bereiken zien we vissersbootjes. Deze worden ook wel eens als veerbootje ingezet als het te druk is of er vertraging is.

Aankomst in Barra

Ons busje gaat niet mee, aan de overzijde is ander vervoer geregeld. Als de veerboot arriveert moeten eerst alle auto’s en passagiers van de boot af waarna wij er op mogen. We installeren ons op het bovendek vanwaar wij alles mooi kunnen aanschouwen. We varen in een klein uurtje naar Barra aan de overzijde waar iedereen er natuurlijk weer allemaal tegelijk van de boot af wil.

ferry Barra Banjul
Aankomst veerboot in Barra

De grensovergang naar Senegal

In Barra verlaten ook wij de veerboot en hobbelen mee over in de massa naar het stadje dat veel drukte en bedrijvigheid kent. Hier staat een safaritruck op ons te wachten. Een jeep met een bak waarin wij zitten en waar het dak vanaf kan. We stappen in en rijden vervolgens een kilometer of twintig tot aan de Senegalese grensovergang. Daar worden we omringd door kinderen meestal op blote voeten die graag wat snoepjes van ons aannemen. Onze chauffeur organiseert de boel en zorgt dat ieder kind wat krijgt en ons daarna ook weer met rust laten.

De kinderen rennen acht de jeep aan.

Er moeten wat formulieren ingevuld worden, stempel uit en aan de andere zijde weer stempel in, het ging best soepel. Hier hoeft overigens voor in en uit geen $20 betaald te worden.

Fathala Wildlife Reserve

entrence Fathala Wildlife Reserve Senegal
Ingang Fathala Wildlife Reserve Senegal

We stappen weer in de jeep en even later komen we aan bij het Fathala Wildpark. Bij de entree ligt een krokodil op ons te wachten en een grote schildpad, achter een hekwerk natuurlijk. Het park is plat gezegd een grote dierentuin; één groot omheind bosgebied.  Binnen dit gebied leven vele wilde dieren. Er zijn enkele waterpoelen en vele kleine onverharde paden die door het bosgebied lopen.

Onze safarjeep

Het dak is inmiddels van de jeep verwijderd en zo omgetoverd in een heuse safari-jeep waarin wij kunnen staan. Als we het park in rijden zien we meteen een aantal grote antilopen. Even later komen we uit bij een neushoorn vergezeld door zebra’s. Dat is overigens de enigste neushoorn in dit park. We zien vele vogels, apen, een buffalo, nog meer antilopen en wilde zwijnen. Ook leven er een dertigtal giraffe in het park maar ondanks dat juist deze beesten zich niet makkelijk kunnen verstoppen moeten we toch aardig zoeken om ze te vinden. We zijn vaker op safari geweest en het blijft gewoon heel erg leuk om te speuren naar wilde dieren. Ondertussen zijn we wel flink verbrand door de zon.

Krokodillen en leeuwen aaien

In Gambia en Senegal kun je tamme krokodillen aaien en er mee op de foto gaan. Sommige mensen vinden dit geweldig maar wij passen er voor om te betalen om met deze dieren op de foto te gaan.

Na ons bezoek aan het park eten we nog een heerlijke pizza bij de ingang en rijden dan weer terug naar Gambia. De grensovergang gaat wederom soepel maar bij de veerboot moeten we dit keer langer wachten. Rechts van de ingang zijn wel aan de achterzijde via een trap omhoog speciale wachtkamers voor de beter bedeelde onder het volk en waar je een koud drankje kunt scoren. Toch moeten we later buiten nog lang in de hete zon wachten alvorens we de boot op kunnen.

barra gambia boats
Uitzicht vanaf de boot op Barra

Bij aankomst in Banjul is het weer enorm druk in de stad. We lopen een stuk om bij de meeting point met onze chauffeur uit te komen. Onderweg kopen we nog wat fris drinken wat de hitte is best wel een ding.

Arch 22 Banjul

Het is inmiddels ook al een uur of vijf, toch maken we nog even een stop bij de grote boog van Banjul. Deze boog is gebouwd in 1996 ter herinnering aan de coup van 1994. Achter de boog staan tribunes zodat er parades gehouden kunnen worden of zoiets…

Arch 22 Banjul gambia
Arch 22 Banjul

Moe komen we in het hotel aan maar we hebben zeker geen spijt van deze bijzondere dag.