Ierland 2007

Dag 1

De vlucht vertrok gisteren avond om 22.00uur en met het uur tijdverschil stonden na 23.00 plaatselijke tijd bij de Hertz balie om onze auto op te pikken. Voor deze eerste nacht hebben we een Bed en Breakfast B&B gereserveerd in Ennis, zo’n 20km noordelijk. Op verzoek nemen we 2 Duitse liftsters mee die bij de buren van de B&B in de tuin gaan kamperen, ook zij willen richting Doolin. Ze hoeven ’s nacht niet meer rond te gaan dwalen. Rond twaalf uur komen we bij de B&B waarna ons niets anders rest dan pitten. We kunnen de vrijdag dus uitgeslapen en wel meteen op pad. Eerst genieten we nog een ranzige Full Irish Breakfast en onze liftsters hebben geluk en mogen binnen opwarmen onder het genot van een bak thee en wat muesli.  We maken ons dan op voor de trip richting Doolin.

Ierland_2007_003

De route

Het dreigt even regenachtig te worden maar naar mate we Lahinch naderen trekt de lucht blauw bij en zien we pas thuis in Nederland weer regenwolken. We stoppen even in Lahinch en genieten van de wilde branding. Het is vloed en het brede zandstrand staat helemaal onder water. De surfers vermaken zich.

Ierland_2007_060

Lanhinch, ruine

We stoppen op weg naar Doolin even bij de ruïne en rijden dan de weg via de Cliffs of Moher naar Doolin. Volgens internet  gaan de boten naar de Aran Islands om 10.30 maar als we om 10.10 op de kade aankomen zijn de boten net vertrokken. Waardeloos dus,vertrektijd 10.00!  En het is zo’n mooi weer om de eilanden te bezoeken en een ATB’tje te huren, helaas. Je kunt trouwens makkelijk afdingen als de boten niet vol zijn. We gaan 1km terug naar Broadfort en drinken daar nog wat.

Ierland_2007_062

Doolin, de rotskust

Vervolgens stappen we weer in de auto om dan de Cliffs of Moher maar uitvoerig te gaan bezoeken. De cliffs zijn met ruim 200m de hoogste van Europa. We parkeren op de parkeerplaats waar het oude bezoekerscentrum stond en als nieuw uitgebreid complex in de berg is weggebouwd, esthetisch veel mooier maar ik kom toch voor de Cliffs en niet voor het bezoekerscentrum. Ook het parkeertarief is gemakshalve verdubbeld van 4 naar 8 euro. In plaats van het pad rechts te volgen naar de O’Briens Tower gaan we links zodat we uitzicht hebben op de klip waar de toren op staat. De lichtval is hier ook veel beter en levert erg mooie foto’s op. Aan het eind van het pad staan wat waarschuwingsborden en nadat we deze gepasseerd zijn wordt het zicht alleen maar mooier. Het blijft natuurlijk oppassen want elk jaar lazeren er weer toeristen om wat voor een reden dan ook naar beneden. Na genoten te hebben van het prachtige uitzicht, de blauwe lucht en het warme weer (jas uit) lopen we terug en nemen afscheid van onze 2 Duitse reisgenoten. Zij gaan terug naar  Broadfort. Wij lopen nog even naar de toren maar het is hier ook zonder regen en mist niet zo mooi als aan de andere kant. Je hebt wel een wijds uitzicht over de Cliffs maar tegen het zonlicht in is dat uitzicht niet zo mooi.

Ierland_2007_064

Cliffs of Moher: zicht westelijk van de O’Briens toren

We kopen nog wat in het winkeltje en maken ons op voor de trip naar Tralee. We volgen de kustroute via Lahinch en Milltown Mallbay richting Kilrush. Het landschap is niet indrukwekkend. Kilrush is een aardig stadje maar we rijden door naar Killimer waar we de veerboot over de Shannon River pakken. De oversteek (15euro) is altijd wel leuk maar het uitzicht niet zo denderend. Aan beide zijde van de oevers bevindt zich een energie centrale. Verder op weg naar Tralee val ik bijna in slaap. Gelukkig ben ik niet de chauffeur dus…

Als we in Tralee aankomen krijgen we de indruk in een echte stad, te veel verkeer en aardig groot. Zonder enige moeite vinden we en aantal B&B’s op de uitvalsweg naar  Ardfert en op loopafstand van het centrum. Na wat gerust te hebben rijden we naar Ardfert om de Cathedraal te bekijken. Hiervan is het dak ooit verwoest en is, om wat voor een reden dan ook, nooit meer hersteld. Een zijbeuk is wel hersteld en nog in gebruik. Een bruidspaar maakt zijn foto’s. Zelfs het kerkhof met redelijk verse graven is overwoekerd hetgeen weinig respect toont voor de nabestaanden. Men is wel bezig een kapelletje op te lappen.

Ierland_2007_011

Tralee Bay

Dan rijden we verder naar Fenit  waar een pier naar een rotspunt in de Tralee Bay  loopt. Schijnbaar is hier genoeg diepgang want de haven toont veel bedrijvigheid. Er is vroeger zelfs een spoorlijn naar toe gelegd. We zien een zeehondje in de haven zwemmen die zich te goed doet aan het visafval. Op de rotspunt staat een monument bestemd voor de zeelui. Er staat ook een soort altaar bij dus zullen hier wel missen worden opgedragen. De zonsondergang lijkt mooi te worden maar uiteindelijk wordt het niets dus rijden we terug naar Tralee. Het centrum is oersaai, met pijn en moeite vinden we een pizza tent. Voor een gezellig biertje met live muziek ben je hier op vrijdagavond ook op de verkeerde plek dus tegen 22.00 liggen we op bed.