Roadtrip Noord Ierland

Roadtrip Noord Ierland

Dag 1 – Op naar Letterkenny

Met de trein vertrokken we naar Schiphol. Om 13.15 zou ons vliegtuig van Easyjet naar het Aldergrove vliegveld, gelegen tussen Antrim en Belfast, vertrekken. Het weer in Amsterdam was stralend, dus het beloofde en mooie vlucht te worden.

We stegen op, hadden prachtig uitzicht over onze kustlijn en vlogen zoals onze piloot al aangaf het slechtere weer tegemoet. In Belfast regende het namelijk, er stond ook nog eens een straffe wind. De landing was dan ook er ruw. Met horten en stoten zakte het vliegtuig naar de landingsbaan. Naar een nog erg late stuurcorrectie werd het vliegtuig uiteindelijk netjes aan de grond gezet.

NIerland_2008_002
De route van de eerste dag

Pas op 2 vliegvelden

Het vliegveld Aldergrove moet je niet verwarren met het City Airport midden in Belfast. Voor je het weet sta je aan de verkeerde balie voor een auto of zo. In tegenstelling tot Schiphol loop je hier 100m om van de terminal bij de autoverhuur te komen en binnen een half uur zaten we dan ook in de auto.

Antrim

Kerk in Moneymore
Kerk in Moneymore

Links rijdend natuurlijk vervolgen we de roatrip Noord Ierland en reden we in de richting van Antrim. De wegen zijn hier goed.

Een aantal verkeersborden met Londonderry waarbij de eerste 6 letters waren overschilderd vielen op. Werk van de nationalisten, ofwel de katholieken die bij Ierland willen aansluiten en zich verzetten tegen alles wat met het Verenigd Koninkrijk te maken heeft. Derry is door de Britten (Unionisten) veranderd in Londonderry, maar je ziet alles door mekaar. Op weg richting Cooktown zien we op veel plaatsen weer de Engelse vlag provocerend wapperen.

In Cooktown maken we een stop en scoren een ranzige hamburger in een soort voorloper van Mc Donalds. We willen de Sperrins in, een heuvel/berggebied in de noordwest hoek, maar worden in de tourist office wel gewaarschuwd voor de slechte wegen na veel regenval. We volgen nog even de A505 richting Omagh.

In Omagh vond in 1998 de laatste grote aanslag plaats vond met 29 doden en ruim 200 gewonden. Doel was de vredesbesprekingen te dwarsbomen, maar de aanslag was zo bruut dat het een averechts effect had zodat de besprekingen juist aangemoedigd werden.

Wellbrook Beetling Mill

We rijden niet naar Omagh stoppen eerst bij de Wellbrook Beetling Mill. Een watermolen die een linnenweverij aandrijft.

NIerland_2008_007
Wellbrook Beetling Mill

Beaghmore Stone Circles

Even verder slaan we bij Dunnamore af om richting de Beaghmore Stone Circles te gaan. Al deze bezienswaardigheden staan vanaf de A505 met bruine borden duidelijk aangegeven. De Stone Circles liggen in een stuk kaal veenlandschap. Het is al knap dat ze ze gevonden hebben.

We vervolgen onze weg en slaan verderop linksaf richting Glenhull en Scotch town. De wegen zijn goed maar smal en hier en daar liggen er enorme plassen water op de weg. Het landschap bestaat uit gloeiende weilanden omgeven door heggen, het mooie groene Noord Ierland. Bij Scotch Town slaan we rechtsaf richting Barnes Gap. De pas is mooi waarna we de onder bomen door de Glenelly Valley in rijden. Hier slaan we linksaf richting Plumbridge en volgen de route naar Strabane. Het begint te schemeren dus maken we geen stops meer.

Strabane – Noord Ierland

Zo rustig als het op het platte land is, in het centrum van Strabane komen uit alle hoeken en gaten auto’s. We lopen er  even rond en zien de eerste Murol, een muurschildering van Bobby Sands, de katholieke hongerstaker die in 1981 na 66 dagen stierf.

Bobby Sands is een van de grote helden, zat in het beruchte H blok van de Maze gevangenis vast en streed voor een status als politieke gevangene. Zijn verhaal is verfilmd in de film Hunger. Overal in het katholiek gezindte (Noord) Ierland kom je zijn portret tegen.

We stappen snel weer in de auto om de River Foyle over te steken naar Ierland, op weg naar Letterkenny. Hier verblijven we 2 nachten.

Letterkenny

NIerland_2008_014
Letterkenny vanuit onze B&B

We droppen onze bagage bij Mill View en wandelen de stad in voor een paar pints of beer en wat eten. Als eerste lopen we de Wolf Tone bar niet. Wolf Tone blijkt een oude republikeinse nationalist de zijn die voor één verenigd Ierland was. Binnen in de pub zie je grote portretten van alle voorvechters van onafhankelijkheid en vrijheid zoals Arafat, Nelson Mandela, Che Chevare, Garry Adams en natuurlijk Bobby Sands. De met name mannelijke klanten maken onderling ongelooflijk veel lawaai.

Ook wel typisch, we zijn in Ierland maar ook hier leeft het probleem van de troubles dus ook. Op zich ook niet verwonderlijk, Donegal,dat deel uit maakt van de oorspronkelijke provincie Ulster, ligt erg afgelegen maar wel dicht bij het Noord Ierse Derry en Belfast zodat men zich meer richting Noord Ierland oriënteert. Ook heeft deze streek veel geleden door de Engelse bezetting vanaf ca. 1600.

We zijn nog in een andere pub geweest waar een bandje zat maar het klonk niet echt super.

vandaag 143km